Напишете дума/думи за търсене

Кои са предстоящите грижи за овошките през есента

При необходимост третирайте срещу крушовия пъпкопробивач

 • Есенна обработка на почвата. Чрез нея се закопават растителните остатъци, като по този начин се ограничават част от зимуващите в почвата вредители. Имайте предвид, че по принцип там се запазват много опасни болести като струпясване по ябълката и крушата, бяла ръжда по черешата, червени листни петна по сливата и др., а от неприятелите - плодови оси, листоминиращи молци, черешова муха, листозавивачки и др.

Обработката може да бъде плитка и по-дълбока в зависимост от типа на подложките на овощните култури.

0 При силно растящи подложки и по-дълбоко разположена коренова система есенната оран се извършва на по-голяма дълбочина - 25-35 см.

0 При слаборастящите – не по-дълбоко от 15-20 см.

 •  Премахване на болните клонки. Заразените леторасли задължително трябва да се изрязват, а инструментите след резитбата да се дезинфекцират със спирт или белина - 10%-ов разтвор.
 •  Остъргване на напуканата кора. В кората на ствола и по-дебелите клони зимуват акари, плодови червеи и други неприятели. Желателно е старата кора на дърветата да се остъргва, а след това растителните остатъци да се изгарят.
 •  Обиране на загнилите и мумифицирали плодове от клоните, а също и тези върху почвата. Те се унищожават, тъй като в тях има зараза или зимуващи неприятели.
 •  Варосване на ствола и по-дебелите клони на дърветата.

Актуален вредител 

В началото на октомври при крушата трябва да се проследи за появата на крушовия пъпкопробивач.
Борбата срещу този неприятел е ефикасна само срещу възрастните форми, и то в началото на есента. По-късно ларвите се развиват в пъпките и повредите се откриват през пролетта, когато борбата срещу тях е невъзможна.

Полезна информация:

 •  Крушовият пъпкопробивач развива едно поколение в годината.
 •  Около 10% от бръмбарите остават да зимуват под старата и напукана кора и в други укрития.
 •  Останалата част от насекомите снасят яйцата си през септември-октомври. Тези яйца презимуват.
 •  Рано през пролетта, понякога още в края на януари - началото на февруари, когато времето е по-топло, яйцата се излюпват.
 •  Ларвите се хранят с вътрешността на плодните пъпки.
 •  Младите бръмбари излизат от повредените пъпки към края на април - началото на май.

Контрол през есента:

Препоръката е да се третира при установяване на плътност над икономическия праг на вредност, който е 5-6 бръмбара на дърво.

Могат да се използват инсектициди като вазтак нов 100 ЕК – 0,02%, овитекс – 2000 мл/дка, карате зеон 5 КС – 0,02% и др.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Звездата на американския национален отбор Кристиян Пулишич си пусна снимка от болничната стая и се закани да се върне за мача с Нидерландия в събота. "Толкова съм горд с вас момчета. Честито. Връщам се в събота, не се тревожете", написа Пулишич. Кристиян вкара гола за победата с 1:0 над Иран в края на първото полувреме
Българският баскетболен национал Александър Везенков заяви, че е щастлив, че работата му е оценена. Той даде интервю пред официалния сайт на Евролигата след като спечели отличието за номер 1 в турнира през ноември. „Първо, благодаря много за наградата. Всичко има значение, но най-важен е отборът. Много съм щастлив, че взехме някои големи победи
Официалната топка на световното Al Rihla не само се помпа, но се и зарежда като обикновен смартфон. Всичко е заради инерционния сензор, който предава информация за скорост и посока и така топката се следи за нуждите на ВАР системата. Сензорът се захранва с малка батерия, която според Adidas може да издържи 6 часа при активна употреба и 18 дни

Градина 24 / Дръвчета