Напишете дума/думи за търсене

Тиквите – есенен разкош за всяка къща и градина

И любителите могат да се възползват от разнообразните видове, които се предлагат в специализираните магазини

Тиквите властват в градините през есента. Големи, по-големи, дори огромни, но също и по-малки, както и декоративни, които са с различни форми, шарки и оребряване. Най-често тиквите са жълто-оранжеви, но има и бели, и кремави.

Тиквите се отглеждат лесно, не изискват специални грижи, освен това се съхраняват продължително време, ето защо се срещат почти във всяка дворна градина. Да не забравяме, че тиквата предлага изключително много възможности – в кулинарията за приготвяне на различни солени ястия, но също и разнообразни десерти, сокове, пюрета и т.н., също в козметика, в медицината, въобще приложенията й са многобройни.

През последните години и у нас вече има разнообразни сортове тикви, които представляват интерес и за любителите градинари. Естествено за кулинарни нужди трябва да се избират подходящи сортове, които са с повече месо и са по-сладки. За украса се предпочитат т. нар. декоративни тикви, които също могат да се консумират, но не са толкова пълни с месо, като другите, а по-големите са подходящи за издълбаване на фенери например. Има и гиганти, за градинарите, които искат да гонят рекорди.

Ежегодна традиция в Европа и Америка е през есента входните врати на къщите, а също дворовете, первазите на прозорци и т. н. да се украсяват с разнообразни тикви. Обикновено те се съчетават с хризантеми или други есенни цветя. А украсата придава уникално настроение и много радост и на малки, и на големи.

За да покаже уникалните приложения на тиквите в различните аспекти, фирма Опора Заден България организира фестивал, който проведе в демонстрационната си база край с. Цалапица, Пловдивско. На събитието си дадоха среща производители на тикви, преработватели, кулинари, както и много любители на прекрасната култура. Слънчевото време бе в унисон с прекрасно подредените тикви, отгледани от родни производители, а посетителите опитаха кулинарни изкушения от шеф-готвачи. Много усмивки предизвикаха малките тикви, специално изрисувани, които са и подходящи за уникален подарък.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Директорът на столичната болница "Св. Иван Рилски" д-р Дечо Дечев е подал молба за напускане, пише БТА. Заявил го е, потърсен за коментар заради информация за предстоящ протест на работещите в лечебното заведение. По думите му един от мотивите в молбата му за напускане е липсата на приемственост в системата, както и честа смяна на политиката
Слави Трифонов сравни политическата среда в България с български вариант на Хари Потър. Във фейсбук той остро нападна Кирил Петков и "Продължаваме промяната" заради изявленията, че събират добрите сили. Нарича го "инфантилен и объркан човек, който смята всички останали за инфантилни като него". Ето цялата публикация на Трифонов във фейсбук: Кога
Новак Джокович взе възможно най-сладкия реванш в Мелбърн. Миналата година сърбинът не можа да участва в откритото на Австралия по тенис, след като бе спрян на летището и впоследствие депортиран заради скандала с липсата на ваксина против коронавирус и на медицинско изключение. Сега обаче нямаше кой да го спре

Градина 24 / Зеленчуци