Напишете дума/думи за търсене

Органични и синтетични материали за лозовото укритие

Лозите могат да зимуват отлично под сухи органични материали. Такива могат да бъдат смърчови клони, слама или зеленина.

Преди това се поставят дървени щитове, от летви например, върху лозите, така че да има малко свободно пространство около тях.

Отгоре щитовете могат да се покрият с полиетилен, покривен филц, брезент или друг водоустойчив материал.
Подслонът трябва да е дишащ, лек, топъл. А отгоре всичко трябва да се изолира с нещо като парцали или тънък слой пръст.

Препоръчително е да се остави отворен ръбът на заслона от южната страна преди настъпването на стабилно студеното време. Така лозата ще се проветрява и няма опасност някои пъпки да набъбнат или изгният. През пролетта, веднага щом температурата на въздуха се повиши над нулата, покривният материал трябва да се отстранява.

Да не забравяме, че лозниците трябва да бъдат покрити за зимата добре подготвени, дезинфекцирани, подрязани, добре „нахранени“. Само в този случай ще зимуват успешно.

Да помним и показателите за измръзване - силните твърди леторасли на лозата могат лесно да оцелеят при спад на температурата до -20 ° C.

Кореновата система оцелява, когато почвата замръзне до -8°C. Но все пак всеки сорт има свой собствен праг на устойчивост на измръзване.


Лозите трябва да бъдат покрити за зимния сезон с дишаща, мека и топла „завивка“
Лозите трябва да бъдат покрити за зимния сезон с дишаща, мека и топла „завивка“
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Слави Трифонов сравни политическата среда в България с български вариант на Хари Потър. Във фейсбук той остро нападна Кирил Петков и "Продължаваме промяната" заради изявленията, че събират добрите сили. Нарича го "инфантилен и объркан човек, който смята всички останали за инфантилни като него". Ето цялата публикация на Трифонов във фейсбук: Кога
Новак Джокович взе възможно най-сладкия реванш в Мелбърн. Миналата година сърбинът не можа да участва в откритото на Австралия по тенис, след като бе спрян на летището и впоследствие депортиран заради скандала с липсата на ваксина против коронавирус и на медицинско изключение. Сега обаче нямаше кой да го спре
До края на деня се очаква снеговалежите да намаляват или да спират. Температурите ще се колебаят от 0 до 6 градуса. През нощта и утре рано сутрин се очаква слаб сняг, но облачността ще започне да се разкъсва. Във вторник очакваме краткотрайни, но на моменти интензивни снеговалежи. Има опасности от снегонавявания и преспи в планинските проходи

Градина 24 / Дръвчета