Напишете дума/думи за търсене

Време е за разсаждане на салатите и марулите

Ако през септември сте засели зимна салата и маруля, време е да ги засадите на постоянно място. Растенията са готови за разсаждане, когато образуват 4-5 същински листа, т.е. 30-40 дни след поникването.

Когато се използва по-възрастен разсад, растенията се прихващат по-трудно, а освен това се получават по-некачествени глави.

Лехи

Най-често зимните салати и марули се отглеждат на високи лехи. Те се правят в зависимост от броя на растенията и мястото, с което разполага градинарят. Препоръчва се ширината им да е в границите на 1,2-1,8 м, за да е удобно да се работи, а дължината - според мястото.

В по-студените райони е по-добре растенията да се засаждат на тирове. По този начин салатите и марулите са защитени от студените ветрове.

Разстояния

  • Зимната главеста салата се разсажда на разстояние 25 см между редовете и 25 см - вътре в реда.
  • Зимната маруля са засажда от двете страни на тира, като се разполагат шахматно на разстояние 25-30 см растение от растение.
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Слави Трифонов сравни политическата среда в България с български вариант на Хари Потър. Във фейсбук той остро нападна Кирил Петков и "Продължаваме промяната" заради изявленията, че събират добрите сили. Нарича го "инфантилен и объркан човек, който смята всички останали за инфантилни като него". Ето цялата публикация на Трифонов във фейсбук: Кога
Новак Джокович взе възможно най-сладкия реванш в Мелбърн. Миналата година сърбинът не можа да участва в откритото на Австралия по тенис, след като бе спрян на летището и впоследствие депортиран заради скандала с липсата на ваксина против коронавирус и на медицинско изключение. Сега обаче нямаше кой да го спре
До края на деня се очаква снеговалежите да намаляват или да спират. Температурите ще се колебаят от 0 до 6 градуса. През нощта и утре рано сутрин се очаква слаб сняг, но облачността ще започне да се разкъсва. Във вторник очакваме краткотрайни, но на моменти интензивни снеговалежи. Има опасности от снегонавявания и преспи в планинските проходи

Градина 24 / Зеленчуци