Напишете дума/думи за търсене

Последни наставления за луковиците

Ако още не сте намерили време да засадите луковиците на пролетно цъфтящите цветя, то ние ще ви кажем, че още не е късно. Възползвайте се от хубавото време и побързайте. В следващите редове ще ви разкрием някои много полезни и време спестяващи идеи, които да ви помогнат.

Започваме!

Ето го съвет номер 1:

Купете си специално садило за луковици. То ще ви е от полза както за лалетата, така и за арпаджика, а защо не и за някои цветя, засадени в по-малки саксийки. Инвестицията може да бъде на съвсем скромна цена, а ако искате да разчитате на качество, изберете си такова от доказана марка.

Със садилото се работи лесно. Просто го забивате в почвата на подходяща дълбочина, изваждате го заедно с почвата, пускате луковицата в оформената ямчица, връщате почвата отгоре и сте готови. Спестявате много повече движения, време и усилия, отколкото ако работите с обикновена лопатка.

Съвет номер 2 е свързан с едрината на луковиците. Колкото по-големи си купите, толкова по-сигурно е, че те ще разцъфтят още на следващата година, а и качеството и количеството цветове ще е повече от задоволително.

Има много голяма вероятност само след две-три години да се сдобиете с детчици, с които да увеличите популацията на дадения вид в двора си или да споделите с приятели. По този начин или ще спестите пари или ще зарадвате някой, а защо не и двете.

Хайде да кажем и няколко думи за разнообразието.

Съвет номер 3 гласи: Заложете на нетрадиционни видове, ако искате да се радвате на продължителен цъфтеж и уникални цветове.

Ето няколко предложения:

 • Еритрониум;
 • Фритилария;
 • Ведрица;
 • Мускари;
 • Анемоне;
 • Крокуси или холадски ириси;
 • Камасия;
 • Еремурус;
 • Всички разкошни орнитогалуми;
 • Синчец;
 • Хианодокса и др.

Много спорно е

кога е точният момент да насадите луковиците

В литературата пише от септември до декември. Практиката варира в същите срокове. Но това е много, много дълъг период - цели 120 дни.

Та, за да изпълните съвет номер 4, който е „засадете в най-подходящия момент“ добре е си вземете почвен термометър и да бъдете независими от гореспоменатите срокове.

Подходяща температура на почвата за засаждане на луковични цветя с пролетен цъфтеж е 10-12, максимум 14 градуса. Само за информация, към днешна дата в софийския район на дълбочина 10 сантиметра градусите са 18-19, на 20 сантиметра са около 15-16. Тоест, още може да се сади.

Ако сте избързали, има голям шанс нарцисите да цъфтят през декември вместо през април.

Спазвайте правилото за дълбочина на засаждане. Ако височината на луковицата е 2 сантиметра, дълбочината трябва да бъде 6-7.

По-малките луковици остават плитко,

докато едрите отиват в дълбочина

Ако се чудите каква е причината за това правило, ще ви кажем. Тя се крие в запаса от хранителни вещества и, логично, колкото по-малка е луковицата, толкова по-малко запас има в нея, а следователно и енергията да се покаже над повърхността. Та, малките луковици, засаждайте плитко.

Във връзка с дълбочината – през 3-4 години изваждайте старите луковици, защото те имат способността да „потъват“ в почвата, а след това се изтощават.

Разстоянието между отделните растения също е важно. Препоръката тук е, колкото е широка луковицата, два пъти по толкова да е то. Тоест, двусантиметрови луковици се засаждат през 4 см.

Ако искате обаче малко по-натурален вид в градината си, то тогава забравете последната препоръка. Засадете луковиците плътно една до друга, за да постигнете този „див“ ефект. Независимо дали става въпрос за засаждане в леха или в ливадни площи, това е начинът да наредите цветовете близо един до друг.

Видове, които бързо се намножават, каквато е хианодоксата, ще ви изненадат много приятно само след година-две.

Помислете как да подредите и организирате видовете и сортовете, за да удължите максимално цъфтежния период, за да има винаги някое разкошно цвете.

За финал, не пропускайте дренажа. Било то в саксия или в градината.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Над 40% от територията на Украйна е минирана в резултат на бойните действия, съобщи днес британската телевизия "Скай нюз", като се позова на неправителствената организация "Майнс адвайзъри груп" (Mines Advisory Group), предава БТА. По данни на неправителствената организация Украйна е страната с най-много мини в света
Романът "Нежна песен" на френско-мароканската писателка Лейла Слимани, спечелил наградата "Гонкур" през 2016 г., ще бъде адаптиран от американския канал HBO в нова поредица с участието на Никол Кидман, предаде АФП, цитирана от БТА. HBO постигна с продуцентската компания "Леджъндари ентъртейнмънт" споразумение "за създаване и копродуциране на
Германката Лена Дюр спечели втория слалом за световната купа в алпийските ски, проведен в чешкия зимен център Шпиндлерув Млин, и така спря американката Микаела Шифрин да изравни рекорда за най-много победи. Той е притежание на легендарния швед Ингемар Стенмарк - 86. Шифрин бе начело след първия манш

Градина 24 / Цветя