Напишете дума/думи за търсене

Декоративен терариум

Умален размер на природата у дома

Думата „терариум“ идва от латински: „terra“ („земя“) и arium (наставка за вид територия, място). Първият терариум е създаден случайно от ботаника Натаниел Багшоу Уорд през 1842 г., когато той изучава поведението на насекоми и оставя един буркан без надзор. Спората на растението прераства в растение и този буркан води до първия терариум в света.

Той се характеризира с относително суха среда с определена за вида влажност (влечуги и насекоми, но нашият терариум е само декоративен с растения) и живи растения. Като цяло терариумите са по същество малки оранжерии, които възпроизвеждат естествената среда за растения и животни, които го обитават.

Ето как да си го направим сами.

Консумативи:

 • голяма лъжица или градинска мистрия;
 • градински ножици за подрязване на корените на растенията;
 • бутилка със спрей помпа;
 • стъклен съд без дренажни отвори, с или без капак;
 • почистен аквариумен чакъл или натрошен камък;
 • активен въглен (намерете в магазини за домашни любимци);
 • терариумни растения;
 • пръст;
 • мъх;
 • декоративни елементи (по избор) – кристали, пластмасови фигурки, черупки, дървени частици, шишарки и т.н.

Инструкции

Изберете съд

Това е половината от удоволствието да направите терариум. Има дори специализирани контейнери за терариуми, които се предлагат в онлайн търговията, дори някои, които приличат на миниатюрни викториански оранжерии или зимни градини, които не са евтини.

Но можете да използвате почти всеки прозрачен (стъклен или пластмасов) съд с широко гърло (с или без капак). Подходящите включват аквариуми, купи за златни рибки, мини парници от стъкло, буркани, супници, аптекарски буркани, стъклени буркани за бисквитки и дори екстра големи чаши за бренди. Широкият отвор ще ви позволи да мушнете ръката си вътре, за да нареждате камъни, почва, растения и декоративни елементи.

Отворените терариуми са по-малко склонни да имат проблеми с кондензиране и гъбични заболявания по растенията, отколкото затворените.

Изберете терариумни растения с различна форма на листата и височина, които са достатъчно малки, за да се поберат във вашия съд, за предпочитане без да докосват стените на терариума. Трябва да обърнете внимание на растенията, които обичат влагата, понеже могат да изгният, ако ги полеете с много вода. Вместо да ги полеете директно трябва да се използва пръскачка с малък връх.

Дренажни слоеве

Контейнерът за терариум няма дренажни отвори, така че ще трябва да създадете дренажен слой, в който водата ще се стича. Започнете с до 5-см слой чакъл или натрошен камък на дъното. Високият, тесен терариум ще изисква по-дълбок слой от дренажни камъни, отколкото широк и плитък.

След това използвайте лъжицата, за да добавите 1 см слой активен въглен върху камъните, за да помогнете с дренажа и да контролирате всякакви миризми.

Слой мъх и почва

След това добавете слой мъх върху камъните и въглен, за да предпазите следващия слой от смесване. Мъхът също така добавя визуален ефект към вашия терариум.

Добавете леко влажна, стерилна почва за саксии върху мъха. Не използвайте почвена смес за саксии с включен тор; терариумните растения не се нуждаят от допълнителен тор.

Добавете толкова смес за саксии, колкото можете. Уверете се, че поддържате нивото на почвата достатъчно ниско, така че растенията да се поберат вътре в съда с място за растеж, но без да докосват горната част, ако е затворен.

Подгответе растенията

Преди да засадите, вземете решение за дизайна на вашия терариум. Изберете местата, където ще поставите високи и ниски растения и където ще създадете могили и дупки в почвата, за да създадете интересен терен.

След като извадите растенията от временните им саксии, разкъсайте корените или използвайте малки градински ножици, за да отрежете някои от по-дългите. Подрязването ще забави растежа на растението, което е от съществено значение при отглеждане на растения в границите на терариум. Също така отрежете всички пожълтели или повредени листа.

Отърсете излишната пръст, останала върху растенията. Използвайте дълга лъжица или пръстите си, за да изкопаете дупка за засаждане за всяко растение. Поставете всяко растение в неговата дупка и внимателно натиснете почвата, за да премахнете въздушните джобове и да закрепите всяко растение здраво в саксийната среда.

Ако терариумът има тесен отвор, използвайте пръчки за хранене, щипки или дълги пинсети, за да засадите растенията в него.

Ако желаете, украсете вътрешността на терариума с малки фигурки, раковини, декоративни камъни или други причудливи акценти, разположени между и около растенията.

Поливане и поддръжка

Използвайте бутилка със спрей или малка лейка, за да поливате растенията, така че да са само влажни, но не и мокри. Използвайте бутилката със спрей, за да почистите всякаква мръсотия, полепнала по стъклените страни на вашия контейнер, която след това може да избърсвате с вестник или хартиена кърпа.

Никога не използвайте почистващ препарат за стъкло от вътрешната страна, защото може да навреди на растенията.

Повечето терариуми обичат светлина, но не и пряка слънчева, от което може да стане достатъчно горещо, за да „изпече“ растенията. Леко засенчените прозорци с южно изложение могат да бъдат идеални.

Ако нямате достатъчно естествена филтрирана слънчева светлина - например ако къщата ви е заобиколена от сенчести дървета - изкуствените лампи за отглеждане ще помогнат на вашите растения да процъфтяват. LED или флуоресцентно изкуствено осветление обикновено не произвежда много топлина, така че вашите растения могат да получат толкова светлина, колкото им е необходимо, за да процъфтяват.

Лесно се поддържа терариум. Изпълнявайте тези задачи на всеки няколко седмици:

 • Напипайте почвата, за да видите дали е суха и се нуждае от вода. Частично и напълно затворените терариуми задържат вода значително по-дълго от повечето саксийни стайни растения.
 • Проверете за конденз. Махайте капака поне веднъж месечно, за да увеличите въздушния поток, докато кондензът изчезне. Оставете отворено и ако сте добавили твърде много вода.
 • Отстранете пожълтелите или повредени листа и подрежете растенията до по-малък размер, за да се побират в съда.
 • Никога не наторявайте. Терариумите осигуряват свои собствени хранителни вещества чрез естественото гниене на сместа за саксии.
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
До края на деня се очаква снеговалежите да намаляват или да спират. Температурите ще се колебаят от 0 до 6 градуса. През нощта и утре рано сутрин се очаква слаб сняг, но облачността ще започне да се разкъсва. Във вторник очакваме краткотрайни, но на моменти интензивни снеговалежи. Има опасности от снегонавявания и преспи в планинските проходи
За "24 часа" директорът на РИОСВ-Бургас потвърди, че GPS замервания са показали, че прокопаният ров не попада в защитената зона Пясъчните дюни на южния плаж в Несебър не са били разорани, а предпазени от разораване. Такова обяснение даде инж. Димитър Мандулев, директор на Държавното ловно стопанство в Несебър
Десет деца загинаха, след като лодката им се преобърна и потъна в езеро в Северозападен Пакистан, предаде АФП, като се позова на полицейски служител. Всички загинали при инцидента в езерото "Танда", в северозападната гранична провинция Хайбер Пахтунхва, са били на възраст между 7 и 14 години, съобщи агенцията

Градина 24 / Дизайн