Напишете дума/думи за търсене

Есенното засаждане на дръвчета - за и против

Кога да засаждаме дървета - през пролетта или есента? Едва ли има абсолютно недвусмислен отговор на този въпрос: метеорологичните условия не са еднакви всяка година, почвите са различни и растенията, като всеки жив организъм, се отличават със своята индивидуалност.

Всеки сезон има свой набор от плюсове и минуси, които трябва да вземете предвид, когато решавате да засадите.

Всяко растение има свое благоприятно време за засаждане и пресаждане.

Сега започва кратко, но много отговорно време за засаждане на дървета и който е убеден в правилността на есенния избор, изобщо не греши.

И тъй като есента е в двора, нека си припомним кои дървета и защо трябва да бъдат засадени точно сега.

Плюсове и минуси

По-изгодно

Много по-изгодно е да купувате разсад през есента: както разсадници, така и частни градинари започват да продават прясно изкопан посадъчен материал. Има голям избор, достъпна цена и възможност за оценка на качеството на покупката. Растенията по това време често се продават с последните си листа и свежи корени (което може да показва здравето на разсада).
В допълнение, някои градинари често демонстрират плодовете, присъщи на този конкретен сорт, което е много важно за купувача.

По-лесно

Есенното засаждане ще донесе малко проблеми: можете да се ограничите до едно поливане, а самата природа ще довърши останалото. Есенната прохлада и дъждовете ще осигурят на разсада необходимата влажност на почвата и комфорт.

Факт е, че въпреки началото на латентния период, корените на дървото продължават да растат, докато почвата се охлади до температура от +4 C. Засадени навреме, до настъпването на стабилни студове, те вече ще имат израснали тънки абсорбиращи корени и през новия сезон ще започнат да растат до две или дори три седмици по-рано от тези разсади, които са били засадени през пролетта.

Спестява време

Чисто човешки фактор: есенното засаждане на дървета ще освободи на летния стопанин сили и време за други градински задължения, които през пролетта ще бъдат "на главата му".

Есенното засаждане е особено благоприятно в южните райони, където зимите са топли. Земята не замръзва до дълбочината на корените, а младите дървета не са застрашени от хипотермия и замръзване.

Недостатъци

. Силните студове могат да унищожат младите дървета.

. Зимата е богата на стресови ситуации за разсада: силен вятър, лед, снеговалежи и други метеорологични проблеми могат да счупят младите растения.

. В края на есента и зимата разсадът често се поврежда от гризачи.

. По време на отсъствието на собствениците, разсадът в градината може просто да бъде откраднат от други любители на овощни дръвчета.

Какви сортове не се препоръчват? 

Експертите съветват определено да избягвате засаждането на неиздръжливи сортове овощни дървета и храсти през есента: круши; ябълки; сливи; кайсии; праскови; череши; бадеми.

Грешка е и да се засаждат през есента в северните райони тези разсади, които са донесени от по-южни климатични зони - те просто няма да оцелеят при необичайните за родината си студове.

Кои се вкореняват добре

по време на есенното засаждане: зимно издръжливи сортове ябълкови и крушови дървета; арония; касис; малина; цариградско грозде; орлови нокти; бреза; орех; кестен; върба; иглолистни дървета.

Кога?

Оптималният период за есенно засаждане на дървета се смята края на септември, целия октомври, а и началото или средата на ноември, ако времето е топло.

Датите се определят от времето. Всяка година границите могат да "плават", като значително се различават от датите на предходните години.

ВАЖНО ОСНОВНО УСЛОВИЕ: най-доброто време за засаждане (пресаждане) на всякакви разсади е периодът на техния биологичен покой. Краят на падането на листата свидетелства за началото му.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Слави Трифонов сравни политическата среда в България с български вариант на Хари Потър. Във фейсбук той остро нападна Кирил Петков и "Продължаваме промяната" заради изявленията, че събират добрите сили. Нарича го "инфантилен и объркан човек, който смята всички останали за инфантилни като него". Ето цялата публикация на Трифонов във фейсбук: Кога
Новак Джокович взе възможно най-сладкия реванш в Мелбърн. Миналата година сърбинът не можа да участва в откритото на Австралия по тенис, след като бе спрян на летището и впоследствие депортиран заради скандала с липсата на ваксина против коронавирус и на медицинско изключение. Сега обаче нямаше кой да го спре
До края на деня се очаква снеговалежите да намаляват или да спират. Температурите ще се колебаят от 0 до 6 градуса. През нощта и утре рано сутрин се очаква слаб сняг, но облачността ще започне да се разкъсва. Във вторник очакваме краткотрайни, но на моменти интензивни снеговалежи. Има опасности от снегонавявания и преспи в планинските проходи

Градина 24 / Дръвчета