Напишете дума/думи за търсене

Цветя на точки - красиви и нестандартни

Кой обича точки е едно заглавие, което цели да провокира. Сещате ли се за цвете с безброй точки по листата си? Сигурно не за едно, нали? Е, ние сме подредили едни от най-емблематичните, в редици (като войници) за днешния брой, но ще се радваме, ако ги допълвате с вашите фаворити с точкова украса.

И така…

От малко към голямо, на първо място с радост номинираме един дребосъчко. Той се казва хипоестес и има изумителната сила да провокира усмивки. Доста често се подценява и неглижира. Смята се за допълнение към цветни аранжировки от саксийни цветя в красиви съдове и се използва точно като такъв в цветарските магазини. Той е онзи мъничък акцент, който липсва обикновено, но без който картината изглежда незавършена.

Хипоестес и неговите пъстри листа

се срещат в различни нюанси на розовото и бялото. Шаренийката (с най-добри чувства) привлича окото и повлиява положително настроението.

Растението се развива бързо, но доста често се отглежда неправилно. Не го жалете, а му отреждайте най-слънчевите кътчета в дома си. Само там то наистина ще бъде щастливо. В противен случай рискувате да се сдобиете с дълги стъбла и малко, и дребни листа, което обезмисля присъствието на това цвете, където и да било.

Безброй точки могат да се срещнат и в семейството на бегониите, но една от тях е изумително изразителна. Нейното име е Вegonia maculata. Няма място за сравнение с нито едно друго цвете, що се отнася до правилни геометрично кръгове. Как го прави?

Както всяка друга бегония, и тази предпочита умерени, но редовни полвки.

Сутрешното слънце е неин пръв приятел

Ведрото настроение, което създава, може да се настани както в градината през топлата част от годината, така и в интериора, като едно смело решение.

Съветваме ви да почертаете красотата на цветето с красива едноцветна кашпа без блясък, за да не краде вниманието от листата.

Любим, любим каладиум! Да, неговите уникални листа го нареждат на следващото място.

За съжаление го споменаваме в момент, когато повечето растения се подготвят за покой, вместо за активна вегетация. Затова нека кажем няколко думи за зимния им сън.

Грудките на каладиумите, както и тези на алоказиите и колоказиите е добре да почиват през зимата в саксиите си. Просто намалете поливките до тяхното пълно преустановяване, почистете отмрелите листа и

сложете съдовете на хладно и тъмно място

Проверявайте редовно грудките за загниване чрез помирисване или опипване с пръсти. Ако ви се стори, че се спаружват и изсъхват прекалено, овлажнете леко.

Напролет, още през февруари, март, започнете да давате по мъничко вода, за да събудите постепенно растенията. Щом се образуват няколко листа, може да започне и подхранване.

Още няколко разкошни красавици ще споменем, за да разширим списъка. Това са аглаонемите и дифенбахиите.

Обръщаме внимание на факта, че колкото и красиви да са листата им, трябва да внимавате с тях, ако имате малки деца или гризещи домашни любимци, като зайчета например. Особено дифенбахията е доста токсична при поглъщане.

В градината също могат да бъдат настанени растения (цветя и храсти) с точки по рождение. Едно от тях е аукубата. 

Най-нестандартното при нея е, че разбива правилата на пух и прах. Прието е, че изпъстрените листа имат нужда от пряка слънчева светлина или поне много ярка такава, за да са наситени багрите им. Но аукубата променя това правило кардинално.

Тя предпочита сенчести условия и това по никакъв начин не се отразява на нейните точки. Растението не мръзне, не се нуждае от много грижи и расте сравнително бързо. Ако имате кътче в градината, в което никое растение не се чувства добре, пробвайте и нея. Ще ви изненада приятно.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
До края на деня се очаква снеговалежите да намаляват или да спират. Температурите ще се колебаят от 0 до 6 градуса. През нощта и утре рано сутрин се очаква слаб сняг, но облачността ще започне да се разкъсва. Във вторник очакваме краткотрайни, но на моменти интензивни снеговалежи. Има опасности от снегонавявания и преспи в планинските проходи
За "24 часа" директорът на РИОСВ-Бургас потвърди, че GPS замервания са показали, че прокопаният ров не попада в защитената зона Пясъчните дюни на южния плаж в Несебър не са били разорани, а предпазени от разораване. Такова обяснение даде инж. Димитър Мандулев, директор на Държавното ловно стопанство в Несебър
Десет деца загинаха, след като лодката им се преобърна и потъна в езеро в Северозападен Пакистан, предаде АФП, като се позова на полицейски служител. Всички загинали при инцидента в езерото "Танда", в северозападната гранична провинция Хайбер Пахтунхва, са били на възраст между 7 и 14 години, съобщи агенцията

Градина 24 / Цветя