Напишете дума/думи за търсене

Още атрактивни бели десертни сортове лози за двора

Важните характеристики на видовете грозде и кое кога узрява

В последния брой на в. „Хоби фермер“ разказахме за някои от най-популярните бели десертни сортове лози за двора и асмата. Сега продължаваме с още от най-атрактивните видове грозде.

Супер ран болгар е получен при кръстосването на Италия х Янтър през 1961 г. в ИЛВ- Плевен от К. Стоев, Й. Иванов, З. Занков и В. Вълчев. Агробиологична характеристика - спада към групата на най-ранните сортове.

Узрява в първите дни на месец август.

Султанина е бял среднозреещ безсеменен десертен сорт грозде, произхождащ от Средна Азия и Близкия Изток. Широко разпространен е в Иран, Ирак, Афганистан, Сирия, Турция, Гърция, САЩ, Австралия, Чили и Китай. Среща се и в България, най-вече в южните по-топли райони. Известен сорт за производството на стафиди.

Узрява през втората половина на септември.

Хибрид VI-4 е получен още в опитното лозе на ВСИ „Г. Димитров“ – днес Аграрен университет в Пловдив. Много добре плододава на асмовидна формировка. Гроздът му е голям, полусбит или рехав. Зърното е много едро и силно продълговато.

Узрява в края на месец юли.

Афродита е сорт грозде от типа на безсеменните. Ражда редовно и по много. По родовитост не отстъпва на Кардинал и Хамбургски мискет. Подходящ е за стафиди.

Узрява в средата на август.

Кондарев 6 е сорт, създаден е при кръстосването на Ризмат и Безсеменен хибрид VI-4 през 1972 г. от член кор. Минчо Кондарев в маточното поле на с. Марково.

Зрее в началото и средата на септември.

Русалка е бял безсеменен десертен сорт грозде. Кръстоска е на сортовете Май 5 с Безсеменен хибрид V-6 . Сортът е утвърден като нов, оригинален безсеменен хибрид още през 1979 г. Русалка е най-ранният безсеменен сорт, който узрява през първото десетдневие на август. Лозите са средно растящи, с много добра родовитост и добивност.

Узрява в началото на август.

Наслада е бял десертен комплексно устойчив, получен чрез кръстосване на сортовете Мискет хамбургски и Сейв Вилар 12 37. Гроздът му е средно голям, коничен, рехав. Средната маса на един грозд е 260 грама.

Узрява в средата на месец септември.

Виктория е румънски сорт бяло десертно грозде, създаден от кръстосване на сортовете Кардинал и Болгар.

Гроздът е голям, коничен. Зърното е много едро, продълговато. Кожицата е дебела, жилава, жълто-зелена. Консистенцията е месеста и много вкусна. Има добър търговски вид. Издържа на транспорт и продължително съхранение. Тегло на грозда 600-700 грама.

Зрее в края на август.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Романът "Нежна песен" на френско-мароканската писателка Лейла Слимани, спечелил наградата "Гонкур" през 2016 г., ще бъде адаптиран от американския канал HBO в нова поредица с участието на Никол Кидман, предаде АФП, цитирана от БТА. HBO постигна с продуцентската компания "Леджъндари ентъртейнмънт" споразумение "за създаване и копродуциране на
Германката Лена Дюр спечели втория слалом за световната купа в алпийските ски, проведен в чешкия зимен център Шпиндлерув Млин, и така спря американката Микаела Шифрин да изравни рекорда за най-много победи. Той е притежание на легендарния швед Ингемар Стенмарк - 86. Шифрин бе начело след първия манш
Директорът на столичната болница "Св. Иван Рилски" д-р Дечо Дечев е подал молба за напускане, пише БТА. Заявил го е, потърсен за коментар заради информация за предстоящ протест на работещите в лечебното заведение. По думите му един от мотивите в молбата му за напускане е липсата на приемственост в системата, както и честа смяна на политиката

Градина 24 / Дръвчета