Напишете дума/думи за търсене

Зелето властва в градините сега

Късни сортове

Любителите, които отглеждат по-късни сортове зеле, могат да използват продукцията от него за приготвяне на туршии, кисело зеле и друга зимнина, но също така и да съхранят част от нея.

По-дълго време е подходящо да се съхраняват именно късните сортове зеле, тъй като те са много богати на захари. Когато избирате зеле за съхранение, трябва да вземете под внимание следните особености:

 • Зелките да са здрави и стегнати.
 • Главите се почистват от най-горните един-два листа, които може да са замърсени или завехнали.

В помещението, където ще се съхраняват, зелките се редят шахматно. Кочанът трябва да сочи нагоре. Най-добре е обаче те да се поставят на етажерки, една до друга.

Подходящите условия за съхранение на зелето са:

 • Температура около 0 и 4 градуса, без големи колебания.
 • Влажност на въздуха между 90-95%.
 • Помещението редовно да се проветрява.

Важно е зелките от време на време да се преглеждат. Ако по някоя глава се забележи загниване, спаружване или други нередности, то тя трябва веднага да се отдели от останалите и да се консумира.

Презимуващо зеле

Ако през септември сте засели семена за производства на разсад от зеле, то през октомври сте ги засадили на постоянно място в градината.

Правилото е да се засаждат растения, които са на 30-40 дни. Освен това те трябва:

 •  да са развили 5-6 същински листа;
 •  да са със здрав вегетационен връх;
 •  стъблото им да е дебело и с къси междувъзлия;
 •  корените да са здрави и добре развити.

Зеле се засажда на разстояние 50 на 50 см.

Най-важните грижи за презимуващото зеле са:

 • Около една седмица след засаждането зелето трябва да се окопае. След около седмица се прави второто окопаване, при което растенията леко се загърлят. Така те образуват допълнително корени и се защитават по-добре от лошите атмосферни условия през зимата.
 • Препоръчително е да се направи подхранване със 10 грама амониев нитрат на 1 кв. м. През пролетта също се внася, но малко повече - още 20-30 грама.

Декоративни видове

Есента е сезонът, в който може да демонстрирате какви прекрасни видове декоративно зеле сте отгледали. Тези, които са го направили, разбира се. За останалите – могат да си купят готови растения, с които да украсят градината или перваза.

Предлагат се изключително разнообразни видове, който не отстъпват на най-красивите цветя. Те са подходящи както за самостоятелна украса, така и за композиции.

Декоративното зеле също може да се консумира. Кой обаче ще посегне на такава красота...

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Слави Трифонов сравни политическата среда в България с български вариант на Хари Потър. Във фейсбук той остро нападна Кирил Петков и "Продължаваме промяната" заради изявленията, че събират добрите сили. Нарича го "инфантилен и объркан човек, който смята всички останали за инфантилни като него". Ето цялата публикация на Трифонов във фейсбук: Кога
Новак Джокович взе възможно най-сладкия реванш в Мелбърн. Миналата година сърбинът не можа да участва в откритото на Австралия по тенис, след като бе спрян на летището и впоследствие депортиран заради скандала с липсата на ваксина против коронавирус и на медицинско изключение. Сега обаче нямаше кой да го спре
До края на деня се очаква снеговалежите да намаляват или да спират. Температурите ще се колебаят от 0 до 6 градуса. През нощта и утре рано сутрин се очаква слаб сняг, но облачността ще започне да се разкъсва. Във вторник очакваме краткотрайни, но на моменти интензивни снеговалежи. Има опасности от снегонавявания и преспи в планинските проходи

Градина 24 / Зеленчуци