Напишете дума/думи за търсене

Билките в пермакултурата

Вече е ясно, че пермакултурата става все по-популярен дизайн за градинарство. Билките несъмнено имат задължително място в него по ред причини. С тяхна помощ се подобрява почвената характеристика, продуктивността на съседните растения и градината като цяло, както и нейното здравословно състояние, а не на последно място, редуцират се вложенията и труда.

Ако си мислите, че за да градинарствате ви е необходимо много място, то научете повече за пермакултурата. Тя е особено ползотворна в градска среда, тесни пространства, нарушени терени и др. Според нейните принципи лесно ще вкарате ред в хаоса, без да се налага да плевите до припадък, да използвате силни химични препарати за растителна защита или да събирате опадалите листа наесен.

Дизайнът е мечтата на всеки, който има мерак за градинарстване, но няма време.

Жълтурче или глухарче 

Сигурни сме, че сега вдигате подозрително вежда. За какво ви е умишлено да отглеждате плевел? Изумително е, обаче Taraxacum officinale е непретенциозен, има умението да прави доста голяма листна маса, а кореновата му система прониква в дълбоки почвени слоеве със своите месести корени. В глухарчето се натрупват нутриенти, най-вече калий, фосфор, калций, а след това се освобождават на повърхността, за да се усвоят от другите растения.

Още ли мислите, че от глухарчето няма полза? Най-добре е да позволите на глухарчето да расте в овощната градина. В почвата ще се намножат полезните червеи и други твари. Добра практика е да се коси периодично.

Листната маса на глухарчетата става за салата, стига да успеете да маскирате горчивия вкус или да се научите да го харесвате. Сухите корени са полезни за черния дроб и други органи. От цветовете пък се приготвя разкошен флорален сироп или сладко.

Бял равнец 

Разкошни цветове, които привличат множество полезни насекоми – калинки, златоочици, паразитни осички и т. н. В зеленчуковата градина, засаден тук-там или през няколко реда, ароматът му ще обърква вредителите.

Другата гледна точка на информирания градинар по отношение на присъствието на тази билка в градината е, че оставя калий и фосфор след себе си. Билката може да намери място и в овошната градина или лозята. А всички знаем колко ползи има за човешкото здраве.

До равнеца ще подредим и лайката – добре позната полска красавица с добре известни лечебни свойства за нас и още повече за градината.

Фенел 

Foeniculum vulgare е сравнително малко познато и рядко отглеждано растение в нашите градини, да не говорим за консумация и присъствието му на трапезата. Но той има притегателни сили за полезни насекоми, опрашители и пеперуди.

Като съсед, той не бива да е засаден близо до други културни растения по ред причини, най-вече защото те не се развиват добре. Надземната маса обаче е нежна и бързо компостируема, а ароматът ѝ отблъсква и обърква неприятелите, когато се използва като компонент на мулча.

Маточина 

Маточината не е само за успокоение на нервите. В билковата градина, в близост до зеленчуците или в подножието на овошните дървета, тя е пръв приятел на всички.

Растежът ѝ е бърз, което дава възможност за няколко беритби през сезона. Получената продукция може да се изсуши и използва за чай или да се остави на място, като по този начин се връща фосфор и други нутриенти в почвата.

И няма страшно! Маточината не превзема площи, както ментата, но е също толкова полезна. Ако пък искате да привлечете пчели и други опрашители, оставете я да цъфти. Цъфтежът е доста продължителен, а самото растение е любимо на някои полезни насекоми за снасяне на яйца.

Пермакултурната градина се самоподдържа и колкото по-голямо разнообразие от видове успеете да внедрите, толкова по-добре. С други думи, изброените цветя, билки и подправки са само една малка частичка от голямото цяло.

И понеже градинарстването е на първо място удоволствие, то най-добрия съвет е да отглеждате растенията, които обичате, консумирате, използвате. Сигурни сме, че всяко едно има повече ползи, отколкото си представяте.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
До края на деня се очаква снеговалежите да намаляват или да спират. Температурите ще се колебаят от 0 до 6 градуса. През нощта и утре рано сутрин се очаква слаб сняг, но облачността ще започне да се разкъсва. Във вторник очакваме краткотрайни, но на моменти интензивни снеговалежи. Има опасности от снегонавявания и преспи в планинските проходи
За "24 часа" директорът на РИОСВ-Бургас потвърди, че GPS замервания са показали, че прокопаният ров не попада в защитената зона Пясъчните дюни на южния плаж в Несебър не са били разорани, а предпазени от разораване. Такова обяснение даде инж. Димитър Мандулев, директор на Държавното ловно стопанство в Несебър
Десет деца загинаха, след като лодката им се преобърна и потъна в езеро в Северозападен Пакистан, предаде АФП, като се позова на полицейски служител. Всички загинали при инцидента в езерото "Танда", в северозападната гранична провинция Хайбер Пахтунхва, са били на възраст между 7 и 14 години, съобщи агенцията

Градина 24 / Билки