Напишете дума/думи за търсене

Берберисът в ландшафтния дизайн

Берберисът играе една от водещите роли в ландшафтния дизайн, тъй като отговаря на много от изискванията на създателите на градински композиции. Този непретенциозен към почвите и грижите храст, е много декоративен.

Разнообразието от цветове на листата и пластичността на формите позволява да участва в интересни ландшафтни ансамбли, съставени от храсти, дървета или цветя.

Ландшафтното изкуство се обогатява с включването на берберисови храсти в пейзажа още през 18-и век. До днес видът участва в различни ландшафтни стилове, с многобройни сортове, с широка гама от цветове на листата и форми на короната.

Селекционерите продължават да работят върху отглеждането на нови растения с оригинални цветови схеми, които са по-устойчиви на гъбични заболявания.

Всеки пейзаж с берберис се оживява, независимо от цветовия нюанс на храста. Градинарите често са привлечени от гъвкавостта на дизайна, дължаща се на разнообразието от сортове и всесезонната декоративност на всички растения от този вид.

Берберисът в ландшафтния дизайн е ярък елемент, който внася жива експресивна нотка в градината. Правилният избор на стабилен и издръжлив сорт ще улесни грижите за него.

Използва се за успешни ландшафтни решения, преследващи различни цели:

. най-често за жив плет около периметъра на обекта или за неговото зониране;

. огражда пътеки с граници от маломерни сортове;

. контрастно се рамкират тревни площи с берберис с червеникави листа;

. включен е като елемент в алпинеуми, розови градини, миксбордери или цветни лехи, особено с цветя, цъфтящи през есента;

. храст с богат необичаен нюанс на листата създава ефектен акцент върху моравата или на брега на водоема

. изглежда чудесно пред група високи декоративни широколистни или иглолистни дървета;

. при разлики в релефа на определен район мощната повърхностна коренова система укрепва склоновете

Дизайнерът съветва

. Единичен висок берберис (солитер) изглежда изразителен на фона на тревиста зеленина, чакъл или заобиколен от ниски цветя.

. В скалните градини или алпинеумите се засаждат сортове с ниска заоблена корона. Подходящи са и за ландшафтен дизайн в ориенталски стил. Храстът се избира пропорционално на размера на околните форми.

. За украса и подчертаване на градинските пътеки, великолепно ландшафтно решение са бордюри, изработени от маломерни бербериси със сферична корона. Можете да опитате сами да създадете кръгла корона на храста, който понася добре подрязването.
Успешното поставяне на декоративен берберис в ландшафтния дизайн ще добави индивидуалност и чар на градината.

Внимание! Не е желателно да се засажда берберис в близост до детски площадки, поради бодливите клони.

Живият плет

Храстът с гъсто растящи издънки, снабден с бодли с дължина 1-2 см при различните видове, е отличен като ограда, оживяваща пейзажа. Ефектна стена се получава от високите сортове, засадени на разстояние 40-50 см.

А за градинско зониране майсторите на дизайна препоръчват засаждане на малки храсти с червени листа, често използвайки принципа на контраста.

Живата стена от берберис,

има неоспорими предимства:

. устойчив на суша храст непретенциозен към почвата и природните явления;

. компактност на растението;

. устойчивост на замръзване;

. опции за височина от 0,5 до 2,5 м;

. пластичност на храста, която може лесно да се формира при подрязване и да се комбинира с различни компоненти на ландшафтния дизайн;

. всесезонен декоративен ефект;

. просто размножаване.

Недостатъци

Някои градинари не са фенове на бербериса, поради наличието на бодли, което усложнява грижата за този ефектен елемент от ландшафтния дизайн.

Друга особеност на обикновения вид берберис е високата му чувствителност към гъбични заболявания, ръжда и брашнеста мана. Храстите от този вид трябва да се третират с фунгициди. Устойчиви на патогени са цветните сортове берберис Тунберг.

Трябва да се има предвид и фактът, че с течение на времето растението се разпространява самостоятелно чрез семена. Препоръчително е да премахвате кълновете, за да не запушите мястото.

СЪВЕТ!

При прекомерно подрязване растенията няма да цъфтят, съответно няма да има зимен декор под формата на червени плодове върху храста.

Сортове берберис за жив плет

Има много възможности за подреждане на жива ограда от берберис, които се основават на разнообразието от сортове:

. нисък, до 0,4-0,5 м, или висок, до 2,5-3 м;

. контрастни нюанси - зелени и жълти, пъстри или червеникавокафяви;

. с еднаква височина или вълнообразни, когато се засаждат сортове от един и същи вид с различни размери, но с еднакъв нюанс;

. подрязани или свободно растящи.
За емоционален баланс по-често се избират еднородни растения.

Правила за комбиниране с други растения

Храстите от берберис в ландшафтния дизайн се съчетават добре с други градински култури:

. високи дървета, на които храстите създават основа;

. иглолистни дървета, туи, хвойни и кипариси за оживяване на композициите;

. цъфтящи храсти;

. рози, спрей астри, хризантеми;

. ниски цветя в алпинеуми.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Германката Лена Дюр спечели втория слалом за световната купа в алпийските ски, проведен в чешкия зимен център Шпиндлерув Млин, и така спря американката Микаела Шифрин да изравни рекорда за най-много победи. Той е притежание на легендарния швед Ингемар Стенмарк - 86. Шифрин бе начело след първия манш
Директорът на столичната болница "Св. Иван Рилски" д-р Дечо Дечев е подал молба за напускане, пише БТА. Заявил го е, потърсен за коментар заради информация за предстоящ протест на работещите в лечебното заведение. По думите му един от мотивите в молбата му за напускане е липсата на приемственост в системата, както и честа смяна на политиката
Слави Трифонов сравни политическата среда в България с български вариант на Хари Потър. Във фейсбук той остро нападна Кирил Петков и "Продължаваме промяната" заради изявленията, че събират добрите сили. Нарича го "инфантилен и объркан човек, който смята всички останали за инфантилни като него". Ето цялата публикация на Трифонов във фейсбук: Кога

Градина 24 / Цветя