Напишете дума/думи за търсене

Да аерирам ли саксиите?

Един въпрос ме мъчи от известно време и ще помоля за насоки вас, специалистите от любимия вестник. Моля, кажете, редно ли е или не да разрохквам почвата в саксиите с цветята?
С уважение!
Цвета Андонова

Уважаема, г-жо Андонова, да редно е! Дори е задължително, ако искате здрави и силни цветя с много листна маса и безброй цветове. Разбираме защо задавате въпроса по този начин, затова ще обясним по-подробно.

Дори да не копаете и аерирате почвата в градината, там има безброй твари, които го правят вместо вас. По този начин, чрез ходове и тунели, осигуряват кислород за корените. Без него те се задушават. На професионален език това се нарича коренова асфикция. Стигне ли се до нея, растенията повяхват и много рядко се възстановяват.

Обикновено до асфикция се стига, когато водата е повече от въздуха. Представете си, че трябва да поемете въздух под вода. Не може, нали? Е, същото е и с растенията. На местата, където се задържа вода по-дълго или се образува почвена кора, е редно да се окопава по-често в градината. Иначе растенията в тази зона линеят, жълтеят, забавят развитието си или дори умират.

В саксия обаче ситуацията е малко по-различна. Там няма кой да разрохква вместо нас. Нека към това прибавим и ефектите от материала, от който е направен самия съд. Най-лошият сценарий са пластмасовите и гледжосаните съдове. Те не позволяват никаква циркулация на въздух през стените си, а се образува и конденз.

Недостигът на въздух до корените

може да се прояви в различни симптоми.

Градинарите най-често решават, че растенията имат нужда от повече вода или не им достига храна и влошават проблема.

За да разберете дали вашите цветя имат нужда от разрохкване, първо проверете състоянието на субстрата. Ако той е сбит и много твърд, ако когато поливате, водата „бяга“ без да се задържа или пък се задържа прекалено дълго на повърхността (като локва), ако има разстояние между стените на саксията и самия субстрат, то тогава аерирането е спешно.
Не са нужни специални инструменти, за да аерирате. Напълно достатъчен е един шиш за месо или една игла за плетене. Разрохквайте внимателно на повърхността и в дълбочина. Правете го през месец в зимния период и всеки месец през топлата част от годината.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Германката Лена Дюр спечели втория слалом за световната купа в алпийските ски, проведен в чешкия зимен център Шпиндлерув Млин, и така спря американката Микаела Шифрин да изравни рекорда за най-много победи. Той е притежание на легендарния швед Ингемар Стенмарк - 86. Шифрин бе начело след първия манш
Директорът на столичната болница "Св. Иван Рилски" д-р Дечо Дечев е подал молба за напускане, пише БТА. Заявил го е, потърсен за коментар заради информация за предстоящ протест на работещите в лечебното заведение. По думите му един от мотивите в молбата му за напускане е липсата на приемственост в системата, както и честа смяна на политиката
Слави Трифонов сравни политическата среда в България с български вариант на Хари Потър. Във фейсбук той остро нападна Кирил Петков и "Продължаваме промяната" заради изявленията, че събират добрите сили. Нарича го "инфантилен и объркан човек, който смята всички останали за инфантилни като него". Ето цялата публикация на Трифонов във фейсбук: Кога

Градина 24 / Цветя