Напишете дума/думи за търсене

На кои култури може да направите късни сеитби

През студените месеци подправки се отглеждат и вкъщи

Грах за топлите райони

Тази бобова култура може да се засява много рано - още през февруари-март. Градинарите от по-топлите райони на страната обаче може да го направят и сега. Това е т. нар. предзимна сеитба.

Засяването се извършва на равна повърхност при междуредово разстояние 20 см, а между семената вътре в реда - 8-10 см.

Посевната норма е в зависимост от сорта - едрината на семената. Така че трябва да се спазва указанието, посочено на опаковката на семената.

Първите грижи през пролетта за растенията са:

 •  Борба срещу плевелите. Необходимо е да се окопава два-три пъти до настъпване на масовия цъфтеж.
 •  Ако валежите не са достатъчно, може да се направят 2-3 поливки.
 •  След масов цъфтеж, растенията се пръскат 1-2 пъти срещу граховия зърнояд, който нанася сериозни поражения по културата.

Семена от лук

Ако искате да си произведете семена от лук, сега е моментът да засадите луковиците. Отглеждането на луковици майки не се отличава от производството на лук за консумация.

Основните стъпки, с които трябва да се съобразите, ако решите да засадите луковици, са:

 •  Изберете по-високо и проветриво място.
 •  Почвата да е дълбока и плодородна.
 •  Използвайте само добре оформени, здрави и характерни за сорта луковици.
 •  Засадете луковиците на разстояние 60 см между редовете и 10-15 см вътре в редовете. Може да засадите и на гнезда, като във всяко поставите по 3-4 луковици. Разстоянията в междуредията са 70-80 см и 30-35 см между гнездата в редовете.

Градинарите, които не успеят да засадят луковици, може да го направят рано през пролетта, щом времето позволява да се работи в градината.

Магданоз и копър вкъщи

Някои от зелени подправки, които през топлите месеци отглеждате в градината или на балкона, сега може да засеете вкъщи.

В домашни условия без проблем се отглеждат копър, магданоз, босилек и други. Тъй като семената на повечето подправки поникват по-бавно, поставете ги във вода за 1-2 денонощия.

Стъпките са:

 •  Напълнете саксийки с градинска почва. Уплътнете добре, за да създадете твърдо легло за семената.
 •  Поставете семената на 2-3 см едно от друго. Ако засеете по-гъсто, след това трябва да прореждате растенията.
 •  Семената покрийте с почва и я притиснете.
 •  Полейте внимателно.
 •  Поставете съдовете на светло място - на перваз и в умерено топло помещение - с температура около 18 градуса.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Слави Трифонов сравни политическата среда в България с български вариант на Хари Потър. Във фейсбук той остро нападна Кирил Петков и "Продължаваме промяната" заради изявленията, че събират добрите сили. Нарича го "инфантилен и объркан човек, който смята всички останали за инфантилни като него". Ето цялата публикация на Трифонов във фейсбук: Кога
Новак Джокович взе възможно най-сладкия реванш в Мелбърн. Миналата година сърбинът не можа да участва в откритото на Австралия по тенис, след като бе спрян на летището и впоследствие депортиран заради скандала с липсата на ваксина против коронавирус и на медицинско изключение. Сега обаче нямаше кой да го спре
До края на деня се очаква снеговалежите да намаляват или да спират. Температурите ще се колебаят от 0 до 6 градуса. През нощта и утре рано сутрин се очаква слаб сняг, но облачността ще започне да се разкъсва. Във вторник очакваме краткотрайни, но на моменти интензивни снеговалежи. Има опасности от снегонавявания и преспи в планинските проходи

Градина 24 / Зеленчуци