Напишете дума/думи за търсене

Дивото грозде блести през есента

Тази широколистна лоза е известна като девиче (или диво) грозде. По-рядко срещано е друго име - девствен бръшлян, намеквайки за способността на растението да се самоопрашва. Дивото грозде става широко разпространено в ландшафтния дизайн през 17-и век, оттогава то е ценено като спасител при декорирането на градини и сгради.

Девичето грозде (parthenocissus) е храстовидна широколистна лиана, която при естествени условия може да се простира до 15-25 м. Антените, често разширени под формата на вендузи, му помагат да се изкачва по вертикални повърхности. Листата с наситен изумруденозелен цвят имат длановидна сложна форма, съцветията са незабележими и не представляват декоративна стойност.

Експлозия от цветове

През есента с настъпването на студеното време, листата придобиват сочен червено-лилав и бордо цвят. В същото време узряват и плодовете - чепки от малки синьо-черни плодчета. Те са негодни за консумация от хората, но много птици обичат да се хранят с тях през зимата.
Дивото грозде в ландшафтния дизайн на градината си е спечелило славата на жизнеспособно растение

Устойчивост на отрицателни температури.

Дивото грозде толерира както зимните студове, така и връщащите се студове без проблеми, не се нуждаят от подслон дори в района на Санкт Петербург. Някои сортове за разплод (например Murorum) не са толкова издръжливи като оригиналния сорт.

Бърз растеж и сигурно закрепване

Площта, заета от лозата, се удвоява през сезона. Гъсто разклонените нишки осигуряват силно сцепление с повърхността; след две или три години растението е в състояние напълно да оплете съответния обект. Лианата не се нуждае от специална опора, може да образува ограда от верига, стена на беседка или къща.
Надеждна защита е от любопитни очи.

Декоративни качества

Пълзящото растение няма конкуренти, способни да създадат толкова бързо широка ажурна корона. Вирее добре както на сенчести, така и на добре осветени места.
През есента най-красивата червено-лилава палитра се появява на пряка слънчева светлина - на сянка листата не са толкова ярки.

Практическа употреба

Плътната корона предпазва стените и помещенията от прегряване, а материала на стените от пряка слънчева светлина. Растението изсушава почвата в близост до основата и може да служи и като маскировка за стопански постройки.

Непретенциозност

Растението не е взискателно към качеството на почвата, устойчиво е на обикновени болести и вредители. Не се нуждае от специални грижи и периодично подхранване (еднократно подхранване е необходимо само при засаждането).

Недостатъкът е способността на лозата да завзема околното пространство, измествайки съседните растения. Причината за появата на нови издънки често са плодовете, изядени от птици.

Активните издънки могат да нарушат целостта на покрива и да доведат до течове. Случва се и издънките да запълнят улука и в крайна сметка да запушат канализацията.

Когато декорирате сгради, е полезно да не забравяте, че стъблата и листата на дивото грозде имат достатъчно тегло, за да повредят неукрепена ограда или крехка сграда. Също така, за да се получи равномерно буйно покритие, е необходимо да се коригира посоката на растеж своевременно, като се отрязват излишните издънки.

Живописен дизайн

Благодарение на длановидните листа, лозата образува плътна и в същото време релефна повърхност. През цялото лято декоративното предимство на дивото грозде се крие в изящната форма на листата. Цветният ефект се появява през есента.

Все по-често можете да намерите партеноцисус на парцелите.

  • Лианата е бюджетен начин за украса на ограда. Засажда се от външната страна на оградата, ограждаща обекта, или създава декоративна ограда за заниране в градината. В този случай основното е да се погрижите за достатъчна здравина на конструкцията.
  • Класическата употреба на растението е за маскиране на стените на къща или всяка сграда на обекта. Единственото неудобство е растежът на лозата, който трябва да се държи под контрол. При недостатъчно внимание издънките могат да задушат любимите ви цветни лехи и да превърнат района в джунгла.
  • Най-простата опора, която ви позволява красиво да представите девичето грозде в градината, е перголата. Подпората може да бъде метална или дървена; дървените опори ще се нуждаят от защита от влага и гниене.

Къдравите издънки образуват живописен жив покрив върху дървената решетка (понякога се заменя с метална или винилова мрежа). Ще отнеме три до четири години, за да превърнете перголата в уютна и мистериозна беседка.

  • Арката, покрита с диво грозде, е невероятна гледка - поставя се като самостоятелен елемент на декора или се монтира над пътеката. За успешното изпълнение е важна здравината на конструкцията и за да изглежда арката живописна, ще са необходими формиращи подстригвания.

Лианата се отглежда предимно като декоративно растение за вертикално озеленяване. Но има и друга употреба в ландшафтния дизайн. Хоризонталното използване е по-рядко, но дава интересен ефект. Използва се и като почвопокривно растение, засадено в подножието на скалист склон.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Кризата в "Милан" продължава с пълна пара. Шампионът на Италия падна 2:5 у дома от слабака "Сасуоло". "Милан" вече изостава на 12 точки от лидера "Наполи", който е с мач по-малко. Само в рамките на 11 мин паднаха 4 гола през първата част. Грегъри Дефрел откри в 19-ата. Две по-късно Давиде Фратези удвои
Работници на „Трейс Груп Холд“ АД не са чупили или повреждали по друг начин жълти павета при пренареждането им. Това, което слагаме, за да се уплътнят фугите, са бракувани павета, които сме взели от „Софинвест“ и можем да докажем това с протокол, заявиха пред „24 часа“ от „Трейс Груп Холд“ АД. Става дума за активните ленти на автомобилния трафик
Над 40% от територията на Украйна е минирана в резултат на бойните действия, съобщи днес британската телевизия "Скай нюз", като се позова на неправителствената организация "Майнс адвайзъри груп" (Mines Advisory Group), предава БТА. По данни на неправителствената организация Украйна е страната с най-много мини в света

Градина 24 / Цветя