Напишете дума/думи за търсене

Как да си направим капани за вредители

В живота на всеки градинар рано или късно се появяват неприятелите на растенията в лицето на насекоми и други гадинки като охлюви, къртици, диви животни и т.н. Докато човек се усети, ситуацията е излязла от контрол и нещата са тръгнали на зле, както се казва.

Ако говорим за малка градинка с голямо видово разнообразие в нея, проблемите, свързани с масови нападения, са сравнително по-редки. Но, когато площта е голяма, а културата е една, враговете бързо се ориентират, а и популациите им ескалират сякаш с едно мигване на окото. В други случаи, като например застудяването и прибирането на цветята, насекомите търсят освен храна, и зимно укритие.

Та, как да постъпим, за да забележим навреме появата на натрапници?

И така, напролет, когато насекомите се размърдат, бъдете готови с методите за следене на популациите, а защо не и за контрол. Ето как да си направите капани:

Започваме с охлювите,

защото много от нас имат слабост към веселите теменужки и ги отглеждат в градината или в сандъчета. Те и салатите, които садим през есента, са най-честите жертви на лигавите листоядни мекотели. Плитък съд, два пръста бира и пирът за неприятелите е готов. Предвид, че са активни вечер и рано сутрин, проверявайте капаните често и сменявайте редовно течността, защото труповете бързо се вмирисват.

Всеизвестен факт е, че охлювите обичат бира, но ако не искате да хабите пивото, спокойно може да заложите на други привлекателни съставки. Подсладената вода също върши добра работа. Ако към това добавите и парченце мая, ще стане неустоим елексир. Друг вариант да контролирате популацията на охлювите е кашичката от брашно, вода и мая. Поставена отново в плитък съд, тя ще ги привлича заради активната ферментация, която пък охлювите доказано предпочитат пред листата на растенията.

В балконски условия щипалките

или ухолазките са по-честия проблем. През деня те се крият под контейнерите, а през нощта се хранят с листа. Щъкат само, ако бъдат обезпокоени, а със заплашителните си церки (видоизмени в щипки), всяват страх и паника.

Ефективни капани за щипалките са елементарни плитки съдове, поставени в близост до засегнатите растения и напълнени с растително олио. Вечер се залагат, а сутрин се проверяват.

Преминаваме към по-ефективни капани, които да направите за голям набор от инсекти – въшки, белокрилка, листни бълхи, трипс, мухи и др.

С лепливите уловки се прави мониторинг

на появата и числеността в оранжерийни условия на професионално ниво, но в домашни също са изключително полезни.

Уловка може да се направи с безброй материали, но за градината, най-добре заложете на синтетични – пластмаса например. лепливото вещество може да е мед, сладък сироп, вакса, дори вазелин. Важен е обаче цветът на уловката.

Жълтите уловки са подходящи за следене появата на луковата муха, листните въшки и бълхи и други насекоми. Добра тактика е да се заложат, а ако на тях се залепят десетина летящи вредителя, насажданието да се покрие с фина мрежа. Така се избягва пръскането с химични препарати.

Трипсът пък се впечатлява от сини цветове. Някои въшки си падат повече по зеленото. С други думи, заложете различни на цвят капани и ги проверявайте редовно. Според броя и вида на жертвите, вземайте разумни решения.

Още един лесен за направа капан

е най-обикновена кофа или леген в жълт или син цвят, пълни с вода. Поставени в близост до ягодовата леха, под овошни дръвчета, в цветен бордюр, с тях ще постигнете няколко цели.

От една страна ще осигурите вода за пиене на птици и дребни животни, които допринасят за здравния статус на градината. От друга страна, насекомите, привлечени от цвета на съда ще се давят в съдържанието му.

Проблемът е, че не само вредителите са привлечени от такъв тип капан, а и някои полезни насекоми. За да не допускате удавянето на пчелите например, може да монтирате решетка с отвори, които не позволяват преминаването им.

Във водата може да се сложи лъжица захар или течен сапун. Те затрудняват насекомите в плуването и измъкването, а и се давят по-бързо.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
До края на деня се очаква снеговалежите да намаляват или да спират. Температурите ще се колебаят от 0 до 6 градуса. През нощта и утре рано сутрин се очаква слаб сняг, но облачността ще започне да се разкъсва. Във вторник очакваме краткотрайни, но на моменти интензивни снеговалежи. Има опасности от снегонавявания и преспи в планинските проходи
За "24 часа" директорът на РИОСВ-Бургас потвърди, че GPS замервания са показали, че прокопаният ров не попада в защитената зона Пясъчните дюни на южния плаж в Несебър не са били разорани, а предпазени от разораване. Такова обяснение даде инж. Димитър Мандулев, директор на Държавното ловно стопанство в Несебър
Десет деца загинаха, след като лодката им се преобърна и потъна в езеро в Северозападен Пакистан, предаде АФП, като се позова на полицейски служител. Всички загинали при инцидента в езерото "Танда", в северозападната гранична провинция Хайбер Пахтунхва, са били на възраст между 7 и 14 години, съобщи агенцията

Градина 24 / Цветя