Напишете дума/думи за търсене

Зимна градина у дома

Ако искате да сте близо до природата през цялата година и да имате малък зелен рай в дома си, то зимната градина е точно това, от което имате нужда! Може да бъде проектирана в градина, във вила или къща. С компетентен подход, дори на сравнително малка площ, можете да създадете такова чудо.

Историята на зимните градини датира от древни времена: Египет, Финикия, градините на Вавилон - приказките радват, но имат и реални основания. Градините на френските крале от времето на Луи XIV са пример за дом, който съчетава естествената среда и домашния уют.

Съвременните собственици оборудват малки оранжерии, за да помогнат на градинския сезон - за разсад и зимна зеленина, но и за истински просторни зимни градини.

Каква е разликата между зимна градина и оранжерия

Малката оранжерийна градина може да има две или три прозрачни стени (панорамни прозорци), но пълноценната зимна градина изисква цялостна светлина и дори покрив, отворен към слънцето, и, разбира се, подобрена топлоизолация. Освен това е необходима енергонезависима екосистема, която изисква минимално човешко участие.

Характеристики и разновидности

Зимната градина е сложен и внимателно обмислен дизайн, така че е добре нейното изграждане да бъде поверено на професионалисти с опит. Дизайнерският проект на зимната градина се състои от различни етапи и при изготвянето е необходимо да се вземат предвид много фактори:

 • в конструкцията трябва да се поддържа определен температурен режим;
 • да има постоянна циркулация на въздуха и оптимално ниво на влажност;
 • да пропуска добре слънчевата светлина и да има уплътнена рамка.

Като правило зимната градина е разделена на няколко зони:

 • комуникативна - свързва градината с къщата и улицата;
 • декоративна - зона, където се поставят растения;
 • развлекателна - предназначена за мебели, където да релаксирате.

Структура

Зимната градина може да бъде прикрепена към къщата или разположена в близост до нея и свързана с пътека, коридор или проход. Всичко зависи от ландшафтния дизайн и размера на територията. Експертите разграничават няколко разновидности на такива структури.

 • Буфер - изработва се под формата на остъклена веранда или тераса и се прилепва към къщата.
 • Зимната градина в къщата е създадена със специално предназначено за това помещение (трапезария, всекидневна, на балкона). Това е идеално за домове с малки парцели.
 • В нежилищни стопански постройки се изгражда оранжерия, в която се създава изкуствен микроклимат. Като правило там се отглеждат екзотични сортове растения.
 • Правоъгълно разширение на къщата с навес и прозрачен покрив е най-универсалният и практичен вариант.
 • Ъглово разширение, прикрепено към външните ъгли. Има и по-сложен вариант - двуфасадни конструкции, които се различават по формата на покрива.

Дизайнерът съветва

Добре разработеният дизайнерски проект е половината от успеха! В края на краищата той взема предвид абсолютно всички нюанси, които са толкова важни при проектирането на зимна градина.

 • Важно е да спазвате мярката във всичко. Когато избирате растения, имайте предвид факта, че те не трябва да заемат повече от 60% от пространството в зимната градина. Твърде много от тях ще създадат неудобна среда.
 • Най-добре е първоначално да изберете групи растения за климата, който ще се създаде вътре в конструкцията. Ако сте начинаещи, съветваме ви да обърнете внимание на некапризни видове (цитрусови, иглолистни, палмови), които ще се чувстват комфортно при температури до +15.
 • Ако харесвате сортове с буйна зеленина и цъфтящи стайни растения, тогава трябва да създадете температура от около +22 оС и 60% влажност. Екзотичните и топлолюбиви растения се нуждаят от температура от +24 градуса и висока влажност.
 • За да поддържате необходимото ниво на влажност от 40-60%, ще ви трябват електрически овлажнители на въздуха или изкуствен водопад, малко езерце. Предлагат се в специализирани магазини.
 • За да предотвратите натрупването на голямо количество конденз и високи нива на влажност, трябва да помислите за вентилация. Помещението трябва да бъде добре проветрено или оборудвано със специална система за създаване на изкуствен климат.
 • Важно е да изберете и правилното осветление. От него зависи не само здравето на растенията, но и общия вид на стаята. По правило естествената светлина не е достатъчна, така че допълнително се инсталират фитолампи, както и специални източници на светлина.
 • За поддържане на необходимата температура в зимната градина се извежда централно отопление от къщата, инсталират се преносими нагреватели или система "топъл под".
 • За големи помещения се препоръчва използването на автоматични напоителни системи. С тяхна помощ можете да контролирате не само нивото на почвената влага, но и влажността в помещението.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Над 40% от територията на Украйна е минирана в резултат на бойните действия, съобщи днес британската телевизия "Скай нюз", като се позова на неправителствената организация "Майнс адвайзъри груп" (Mines Advisory Group), предава БТА. По данни на неправителствената организация Украйна е страната с най-много мини в света
Романът "Нежна песен" на френско-мароканската писателка Лейла Слимани, спечелил наградата "Гонкур" през 2016 г., ще бъде адаптиран от американския канал HBO в нова поредица с участието на Никол Кидман, предаде АФП, цитирана от БТА. HBO постигна с продуцентската компания "Леджъндари ентъртейнмънт" споразумение "за създаване и копродуциране на
Германката Лена Дюр спечели втория слалом за световната купа в алпийските ски, проведен в чешкия зимен център Шпиндлерув Млин, и така спря американката Микаела Шифрин да изравни рекорда за най-много победи. Той е притежание на легендарния швед Ингемар Стенмарк - 86. Шифрин бе начело след първия манш

Градина 24 / Цветя