Напишете дума/думи за търсене

Два ценни продукта от природата

Шипка 

Бодливият и немного висок храст може да видите почти навсякъде у нас, включително и в декоративната градина, когато подложката на розите пусне издънки и те се развият. Шипката цъфти през май-юли, бере се през септември-октомври, а може и по-късно.

Плодовете са богати на витамин С. Билката често се използва за борба с настинки, за намаляване на температурата, както и в борбата с вирусите. Препаратите на базата на шипка помагат за укрепване на имунната система, подобряване на производството на антитела. Използва се за лечение на заболявания, като: магарешка кашлица, скарлатина, пневмония, дифтерия, възпаление на сливиците. Има антивирусни свойства, влияе при заздравяване на рани, имуностимулант е, намалява противовъзпалителни реакции и т. н.

В шипката има много витамини - С, А1, К, Р, от група В - В2 и В1, а също флавоноиди, каротиноиди, плодови киселини, танини, соли.

Шипката може да се приготвя самостоятелно или да се комбинира с други продукти - корени от коприва, корени от магданоз, пелин и хвойна.

Глог 

Плодовете на дървото, което може да видите около пътищата, баирите, по-ниските планински месторастения, е изключително полезна храна. За съжаление, този безценен дар от природата, често се пренебрегва, тъй като не се познават уникалните му качества.

Глогът може да се консумира както в свежо състояние, така и изсушен. И не е нужно да имате някакви проблеми, за да похапвате от малките червени плодчета.
Може да съберете глог през лятото или в началото на есента, в зависимост от това къде расте, да го изсушите, за да имате през зимните месеци.

В народната медицина чай или настойка от глог се препоръчва при лечения на различни заболявания на сърдечно-съдовата

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Директорът на столичната болница "Св. Иван Рилски" д-р Дечо Дечев е подал молба за напускане, пише БТА. Заявил го е, потърсен за коментар заради информация за предстоящ протест на работещите в лечебното заведение. По думите му един от мотивите в молбата му за напускане е липсата на приемственост в системата, както и честа смяна на политиката
Слави Трифонов сравни политическата среда в България с български вариант на Хари Потър. Във фейсбук той остро нападна Кирил Петков и "Продължаваме промяната" заради изявленията, че събират добрите сили. Нарича го "инфантилен и объркан човек, който смята всички останали за инфантилни като него". Ето цялата публикация на Трифонов във фейсбук: Кога
Новак Джокович взе възможно най-сладкия реванш в Мелбърн. Миналата година сърбинът не можа да участва в откритото на Австралия по тенис, след като бе спрян на летището и впоследствие депортиран заради скандала с липсата на ваксина против коронавирус и на медицинско изключение. Сега обаче нямаше кой да го спре

Градина 24 / Дръвчета