Напишете дума/думи за търсене

Зеленчуци и подправки, които са подходящи за сенчеста градина

В градините, където пада повече сянка, също може да се отглеждат растения. Има зеленчуци, както и билки, които могат да растат успешно при пъстра сянка, дори при по-малко слънце – между 3 и 6 часа.

Повечето от тях са листни зеленчуци, както и много от зелевите и някои други видове, които се отглеждат заради техните листа, стъбла и цветове.

Подходящи растения:

 • Марулята и салатата растат и при частична сянка. Трябва обаче да се предпочитат сортове, които са с рехави листа. Например главестата салата не е много подходяща.
 • Листни представители като ендивия, кресон и рукола.
 • Спанакът също е подходящ за сенчесто място.
 • Други представители, които се отглеждат за листа, са къдраво зеле, горчица и манголд.
 • При частична сянка могат да се засаждат почти всички зелеви – обикновено зеле, броколи и карфиол.

Освен това те предпочитат и по-прохладно време, затова се реколтират като късни зеленчуци. Броколито понася повече засенчване от цветното зеле обаче, което изисква повече слънце.

 • Много от подправките като мента, целина, кориандър и магданоз всъщност се развиват по-добре на частична сянка.

Внимание!

 • Имайте предвид, че растенията, които отглеждате на частична или по-голяма сянка, няма да са толкова производителни като другите. Те ще са с по-малки размери – листа, цветчета.
 • Вкусът им обаче би трябвало да е същият, като на отглежданите при по-добро огряване от слънцето.

Видове греене:

 • Шарена сянка – слънчевата светлина прониква през клоните на дърветата през целия ден.
 • Частична сянка – сянката пада за няколко часа, но има около 6 часа слънце.
 • За пълно греене се счита, когато слънцето грее 6 или повече часа през целия ден.

Наблюдения

 • Определете какъв вид сянка имате на отделните места. Дали е шарена, при която растенията получават малко слънчева светлина през целия или по-голямата част от деня. Частичната сянка може да варира от няколко часа слънчева светлина до дълги часове сянка през останалата част от деня.
 • Наблюдавайте градината си през сезоните, за да видите къде пада слънцето и колко дълго различните части от нея получават слънчева светлина.

Количеството сянка може да варира през различните периоди от годината, тъй като ъгълът на слънцето и листата се променят. Това ще ви помогне да решите какви видове да изберете, както и кога и къде да ги разположите.

 • Имайте предвид, че отразяването на слънчевата светлина от ярки и светли повърхности наблизо (бели огради или стени) може да увеличи количеството светлина, което получава градина.
 • Използвайте отразяващи мулчове, за да осигурите още светлина за растенията.
 • Разберете, че има разлика между сутрешната и следобедната сянка, когато става въпрос за градинарство. Някои хладолюбиви зеленчуци, например, могат да се представят по-добре на сутрешно слънце и следобедна сянка, особено през лятото.
 • Местата с частична сянка следобед също могат да удължат вегетационния сезон за някои листни зеленчуци, които са склонни да стрелкуват при по-топло време.
 • Тъй като стените, стволовете на дърветата и клоните могат да намалят циркулацията на въздуха, почвата в сенчестите градини няма да изсъхне толкова бързо, колкото в слънчевите.

Задържането на влага провокира развитието на някои опасни болестите по растенията. За да намалите вероятността от този проблем, оставете допълнително разстояние между растенията. Освен това поливайте според влажността на почвата и потребността на културите.

 • Поддържайте сенчестите лехи чисти от плевели. Плевелните растения са конкурент за светлината, водата и хранителните вещества.
 • Ако е възможно, подрязвайте разумно близките дървета и храсти, за да увеличите слънчевото греене.

Полезен съвет:

Ако източниците на сянка са дърветата, а не къща или други сгради, то е възможно растенията да се конкурират за хранителни вещества, вода и за слънчева светлина.

В такъв случай се препоръчва зеленчуковите култури да се засадят на повдигнати лехи.

Кореноплодните зеленчуци

Кореноплодните зеленчуци, като картофи, моркови, пащърнак, цвекло и някои други, не са толкова взискателни по отношение на изискванията за светлина. Като цяло те се нуждаят от повече слънчеви часове, отколкото листните зеленчуци, но не толкова много светлина, колкото пълното слънце през целия или по-голямата част от деня.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
За "24 часа" директорът на РИОСВ-Бургас потвърди, че GPS замервания са показали, че прокопаният ров не попада в защитената зона Пясъчните дюни на южния плаж в Несебър не са били разорани, а предпазени от разораване. Такова обяснение даде инж. Димитър Мандулев, директор на Държавното ловно стопанство в Несебър
Десет деца загинаха, след като лодката им се преобърна и потъна в езеро в Северозападен Пакистан, предаде АФП, като се позова на полицейски служител. Всички загинали при инцидента в езерото "Танда", в северозападната гранична провинция Хайбер Пахтунхва, са били на възраст между 7 и 14 години, съобщи агенцията
Партия "Възраждане" взе тази година антинаградата "Big Brother", която се връчва на публични и частни субекти, нарушили с действията си защитата на личните данни като елемент от правото на лична неприкосновеност. Символът е военен ботуш, стъпил върху човешка глава, който на пръв поглед може да изглежда твърде драстично - какво толкова

Градина 24 / Зеленчуци