Напишете дума/думи за търсене

Нужна ли е повече светлина на цветята сега?

Стайните растения обикновено имат значително по-занижени изисквания по отношение на светлината, която получават, в сравнение с градинските. В повечето случаи изискват умерени поливки, регулярно подхранване и периодично почистване, а пресаждането става през няколко години и в зависимост от темповете на растеж и режима на хранене.

До тук нищо сложно, но ако искате наистина да имате щастливи и здрави растения в дома си, необходимо е да се научите да ги разбирате на техния език.

Забелязвали ли сте, че някои цветя насочват листата си към прозореца? Или пък, че стъблата им се удължават прекомерно и им е необходима допълнителна опора? Ако отговорът е да, то сигурно ви е направило впечатление, че обикновено тези симптоми се появяват през есенно-зимния период, когато денят осезаемо намалява.

Недостигът на светлина може да се изрази по много и различни начини. Ето кои са най-често срещаните:

Удължаване

Удължаването на стъблата и на дръжките на листата е първият сигурен признак, че цветята ви търсят светлината. Целта на растението е да разположи листната си маса така, че да може всяко едно листо да улавя, колкото се може повече светлина.

Няма решение на този проблем. От гледна точка на сигурността, добре е да осигурите опори, ако се страхувате от пречупване и чисто механични повреди.
Съветваме ви да намерите място, колкото е възможно по-близо до прозорец и да поставите цветето там. Внимавайте с отварянето за проветряване, както и листата да не се опират до студеното стъкло.

Загуба на цвят

Избледняващите шарки на листата, както и разграждането на хлорофила са следващия симптом, който подсказва недостиг на светлина. Дори хлорофитумите, за които се знае, че се приспособяват към всякаква среда, губят своята яркост, камо ли други по-капризни цветя.

Вариегатните видове са много по-податливи на изсветляване, но и зеленолистните реагират по сходен начин. Обикновено при недостиг на светлина първо пожълтяват долните листа, които така или иначе са застарели и не фотосинтезират на максимални обороти.

За щастие, при промяна на условията, шарките и наситеността им бързо се възстановяват.

Мокър субстрат 

През студените месеци нуждата от вода естествено е по-малка, което налага да се преосмисли поливния режим на саксийните цветя. В съчетание със слаба осветеност и сравнително ниски температури, може да се дава вода дори веднъж в месеца. При условие обаче, че помещението е отопляемо, а нуждата от вода отново е ниска, то най-вероятно се касае за забавяне на жизнените процеси.

Отново съветът е да осигурите повече светлина и да бъдете особено внимателни с водата, за да не се стигне до загниване и задушаване на кореновата система.

Спиране и/или забавяне на растежа 

Напълно нормално е, когато цветята не се намират в оптимални условия да спрат да растат или поне това да става много по-бавно. Възможно е също да забележите, че новите листа са доста по-дребни. Всичко това говори за недостиг на светлина в съчетание с други фактори.

Не бързайте обаче да храните! Допълнителеното подхранване не се препоръчва, защото ще доведе до удължаване и некачествен нов растеж отново поради липсата на достатъчно светлина.

В търсене на лампата 

В търсене на светлина стайните растения могат да ви направят свидетели на какви ли не „акробатики“. Важно е да запазите спокойствие и да не предприемате драстични мерки. Най-добрият съвет е да осигурите допълнително осветяване. Фитолампите обаче са доста скъпи.

Добър вариант е просто да забавите всички процеси до пролетта. Тоест, ако усетите че цветята ви страдат от липса на достатъчно светлина, поддържайте ниска температура, поливайте по-малко и не подхранвайте! Няколко месеца пауза са по-добрият вариант, отколкото безмислени напъни да върнете предишния им блясък с други методи.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
До края на деня се очаква снеговалежите да намаляват или да спират. Температурите ще се колебаят от 0 до 6 градуса. През нощта и утре рано сутрин се очаква слаб сняг, но облачността ще започне да се разкъсва. Във вторник очакваме краткотрайни, но на моменти интензивни снеговалежи. Има опасности от снегонавявания и преспи в планинските проходи
За "24 часа" директорът на РИОСВ-Бургас потвърди, че GPS замервания са показали, че прокопаният ров не попада в защитената зона Пясъчните дюни на южния плаж в Несебър не са били разорани, а предпазени от разораване. Такова обяснение даде инж. Димитър Мандулев, директор на Държавното ловно стопанство в Несебър
Десет деца загинаха, след като лодката им се преобърна и потъна в езеро в Северозападен Пакистан, предаде АФП, като се позова на полицейски служител. Всички загинали при инцидента в езерото "Танда", в северозападната гранична провинция Хайбер Пахтунхва, са били на възраст между 7 и 14 години, съобщи агенцията

Градина 24 / Цветя