Напишете дума/думи за търсене

Подготовка на вилата за зимата

Преди началото на зимата помислете за подготовката на вилата. Ако не спестите усилия и време, за да защитите правилно къщата от студа, тогава началото на следващия сезон ще бъде по-малко обезпокоително.

Затова се опитайте да намерите възможност да извършите цялата необходима работа - всички усилия определено ще се отплатят!

Ако още не сте го направили, вече тече последния срок...

Защитете дома си от крадци и нежелани гости

Уви, много е трудно да се справим с кражбите в летните вили. И 100% защита срещу кражба на селска собственост няма да работи, ако през зимата няма никой там. Но има няколко възможности за минимизиране на риска: вземете всичко ценно със себе си или инсталирайте модерна алармена система. И не забравяйте, че вградените ключалки са по-надеждни от катинарите.

Често селските къщи се посещават не само от крадци, а и от бездомници или различни асоциални личности. Следователно прозорците трябва да бъдат здраво затворени с решетки и щори, а вратите да имат здрави ключалки. Не забравяйте също така да се уверите, че няма достъп от улицата до тавана или мазето.

Приберете всичко от градината

Важно е да приберете строителни материали и различно оборудване от обекта на безопасно място или да ги вземете със себе си. Не забравяйте да премахнете и всичко, което е уязвимо от замръзване - керамични саксии, градински скулптури, всякакви пластмасови изделия (с изключение на устойчивите на студ).

Ако вашата лятна вила е украсена с декоративно малко езерце, покрито със специален филм, намалете нивото на водата в него, премахнете декоративните елементи и водните растения.

Източете водата

При замръзване водата се разширява и може лесно да „счупи“ дори издръжлив метал. Ето защо, при подготовката за зимата, освободете всички кофи, бъчви и други контейнери от вода.

Източете напоителната и водоснабдителната система и канализацията. Когато правите това, не оставяйте сферичните кранове затворени, а ги отворете на приблизително 45°. Това е необходимо, за да може останалата вода постепенно да се изпари и да не замръзне в системата.

Подгответе покрива и тавана,

навесите и сенниците

Преди началото на зимата проверете състоянието на покрива на селската къща: не трябва да има дупки, мухъл и гниене. Незабавно отстранете всички недостатъци, открити по време на проверката, в противен случай има голям риск покривът да протече по време на размразяването.

Проверете и тавана, канализацията и състоянието на сенниците. Ако има риск конструкциите да се срутят от голямо количество сняг, по-добре е да ги свалите за през зимата.

Защитете прозорците

През зимата прозорците трябва да се затварят със здрави щори и решетки, за да се предпазят от повреди от силни ветрове, сняг и градушка. В същото време не забравяйте да ги изолирате, за да предотвратите проникването на студен въздух вътре. В противен случай стените на къщата ще се преохладят, което ще провокира появата на конденз и мухъл.

Дезинфекцирайте мазето

Преди да оставите събраната реколта в мазето за цялата зима, погрижете се за правилната подготовка. Тук трябва внимателно да премахнете прах и отломки, паяжини и вредители.

Дезинфекцирайте мазето и го проветрете добре, третирайте дървените повърхности от мухъл и гниене, например с разтвор на меден сулфат. Избелете стените на мазето.

Почистете вътрешните помещения

Изключете захранването с електричество, газ и вода. Направете общо почистване, изперете и изсушете всички текстилни изделия, поставете ги в гардероб или ги вземете със себе си. Ако текстилът остане да зимува там, погрижете се за защита от молци.

Измийте всички съдове и отново ги поставете в кухненския шкаф или ги изнесете. Покрийте мебелите с калъфи или фолио. И не забравяйте да вземете всички малки уреди и всякаква храна.

Прогонете гризачите

Мишките през зимата могат да съсипят мебели и друго имущество. За да защитите къщата от малки гризачи, препоръчваме да използвате специални репелери. Предимството им пред традиционните капани за мишки е, че животното няма да умре - то просто ще заобиколи къщата ви. Съгласете се, не е приятно да намерите капани за мишки с останки от гризачи в къщата.

Изсипете запасите от паста, зърнени храни и други потенциални лакомства за мишки в херметически затворени стъклени или метални буркани.

Какво друго?

Смажете всички ключалки и заключващи конструкции с грес против замръзване. За да защитите външните катинари от влага, покрийте ги с пластмасови капачки, които могат да бъдат изрязани от бутилки за отпадъци. Ако планирате от време на време да посещавате вилата през зимата, за да проверите състоянието й, подгответе дърва за огрев и ги поставете на сухо място.

Обменете телефонни номера или друга информация за контакт със съседите. Уговорете се да се свържете, ако има съмнение, че нещо не е наред в съседния парцел.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Романът "Нежна песен" на френско-мароканската писателка Лейла Слимани, спечелил наградата "Гонкур" през 2016 г., ще бъде адаптиран от американския канал HBO в нова поредица с участието на Никол Кидман, предаде АФП, цитирана от БТА. HBO постигна с продуцентската компания "Леджъндари ентъртейнмънт" споразумение "за създаване и копродуциране на
Германката Лена Дюр спечели втория слалом за световната купа в алпийските ски, проведен в чешкия зимен център Шпиндлерув Млин, и така спря американката Микаела Шифрин да изравни рекорда за най-много победи. Той е притежание на легендарния швед Ингемар Стенмарк - 86. Шифрин бе начело след първия манш
Директорът на столичната болница "Св. Иван Рилски" д-р Дечо Дечев е подал молба за напускане, пише БТА. Заявил го е, потърсен за коментар заради информация за предстоящ протест на работещите в лечебното заведение. По думите му един от мотивите в молбата му за напускане е липсата на приемственост в системата, както и честа смяна на политиката

Градина 24 / Дизайн