Напишете дума/думи за търсене

Иглолистните в градината

Какъвто и да е размерът на парцела, винаги има подходящи иглолистни дървета, без които нито една градина не е пълна. Изобилието от сортове и видове ви позволява да експериментирате и да създавате нови иглолистни композиции в ландшафтния дизайн на малки и големи градини.

Иглолистните, с разнообразието си могат да объркат градинаря при избора на кандидати за създаване на ландшафтни форми. Подреждането на знанията ви за тези вечнозелени растения е първата стъпка в планирането на красива градина.

Размерът е важен

Цялото разнообразие от иглолистни дървета ще бъде по-добре представено, ако се разделят на групи по размер: големи, които достигат до 3 метра и повече на 10-годишна възраст; средните и полуджуджетата растат не повече от 30 см годишно; джуджета с годишен прираст около 8 см; миниатюрни, които добавят 3-5 см на година и микроскопични - с не повече от 1 см на година.

Според тези признаци градинарят определя мястото, което иглолистните ще заемат в ландшафтния дизайн на обекта.

Гигантите

достигат височина от 3 метра или повече на десетгодишна възраст. Например обикновеният смърч (Picea abies) на 12-годишна възраст представлява красота с височина 4 метра, а короната му в долната част достига диаметър около 3 метра.

Ливанският кедър (Cedrus libani) също принадлежи към категорията на гигантите. На 10-години може да достигне височина 5 метра. В зряла възраст (иглолистните дървета растат много дълго време), това ще бъде 25-метров гигант.

Полуджуджетата са най-привлекателни

за градински или паркови композиции поради тяхната гъвкавост. Те не се нуждаят от много място, но дори и от разстояние 10 метра група от такива растения изглежда доста представителна.

Джуджетата и миниатюрните форми

са подходящи за малки градини, където трябва да гледате картината от разстояние не повече от 5 метра, за да оцените красотата на всеки участник и на композицията.

Микроскопичните

се отглеждат от любителите на стайни градини в японски стил. Ансамбъл от такива растения може да бъде поставен на пиедестал и в малък двор.

Храстите

са обикновени и джуджета. Казашката хвойна (Juniperus sabina tamariscifolia) е често срещан обитател на паркове и градини, поради своята непретенциозност и жизненост. Не достига височина повече от един метър, но на ширина, ако се освободи и не образува корона, може да заеме площ от около пет или повече метра в диаметър.

Напротив, хоризонталната хвойна (Juniperus horizontalis) в ландшафтния дизайн на обекта играе ролята на бодливо одеяло, което се простира по земята и достига височина не повече от 15 см. Расте доста бавно.

Предимствата

на иглолистните растения включват: лесна грижа; градинска декорация по всяко време на годината; липса на паднали листа; липса на съцветия, които трябва да бъдат отрязани; изобилие от форми, размери и цветове; способността да се придаде всяка форма с помощта на подрязване; подобряване на околния въздух; издръжливост.

В някои източници недостатъците на иглолистните култури включват непредсказуемостта на техния растеж и външен вид в зряла възраст. Но ако мястото за засаждане и вида на растението са избрани, като се вземат предвид неговите нужди, размер и климат, тогава градинарят може само да лекува болести и вредители навреме и да нахрани своите иглолистни домашни любимци с вкусен тор за здраве и пухкав вид няколко пъти в сезона.

Добрият план е половината от битката

С помощта на иглолистни растения градината може да получи напълно различни форми. Бързорастящите иглолистни дървета например ще бъдат оценени от любителите на бързи резултати.

Входната зона на парцела

може да бъде декорирана в официален стил: ясни форми на подрязани туи със сферична и конична форма посрещат гостите и собствениците близо до входа на къщата. Те са заобиколени от добре поддържана морава или цветна настъргана кора в дискретни нюанси.

За да могат туите да зарадват окото със свежа зеленина, те се нуждаят от подходяща грижа и внимание. Доста често срещана ситуация е, когато туята започне да пожълтява, изсъхва и изглежда небрежна (не бъркайте тези случаи със златните разновидности на това растение).

Жива ограда от туи 

ще ви помогне да разделите градината на няколко различни зони. Зад двуметрова стена от туя продължението на обекта няма да се вижда, а криволичещата пътека мистериозно ще се скрие и ще привлече по-нататък в градината.

В градините туите са доста чест и популярен гост. Те са много подходящи и за отглеждане в градски условия, тъй като издържат на повишено замърсяване на въздуха.

Дизайнерът съветва

  • Иглолистните растения в ландшафтния дизайн на градината не трябва да изглеждат чужди и ненужни. След като оцени пространството, предназначено за иглолистни дървета, добрият градинар първо ще проучи сортовете, които са подходящи за конкретните цели.
  • В малка градина групи от средно големи и полу-джуджета изглеждат добре на фона на морава или чакъл.
  • Поради липса на пространство по протежение на оградата се създава миксбордер от иглолистни дървета. На заден план можете да поставите няколко топки от западна туя (Thuja ossidentalis), между тях пълзяща хвойна полуджудже (Juniperus horizontalis "Glauca"), а на преден план ще има спретнат смърч "Conica" (Picea glauca albertiana "Conica") с малкия си размер и яркозелени игли. Съчетава се добре със златната топка на японската спирея "Златна принцеса" (Spiraea japonica). За цветова хармония тук можете да добавите джудже ориенталска туя със златиста зеленина (Thuja orientalis "Aurea Nana"). В началото на лятото цялото това великолепие е украсено с розови цветя спирея.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Романът "Нежна песен" на френско-мароканската писателка Лейла Слимани, спечелил наградата "Гонкур" през 2016 г., ще бъде адаптиран от американския канал HBO в нова поредица с участието на Никол Кидман, предаде АФП, цитирана от БТА. HBO постигна с продуцентската компания "Леджъндари ентъртейнмънт" споразумение "за създаване и копродуциране на
Германката Лена Дюр спечели втория слалом за световната купа в алпийските ски, проведен в чешкия зимен център Шпиндлерув Млин, и така спря американката Микаела Шифрин да изравни рекорда за най-много победи. Той е притежание на легендарния швед Ингемар Стенмарк - 86. Шифрин бе начело след първия манш
Директорът на столичната болница "Св. Иван Рилски" д-р Дечо Дечев е подал молба за напускане, пише БТА. Заявил го е, потърсен за коментар заради информация за предстоящ протест на работещите в лечебното заведение. По думите му един от мотивите в молбата му за напускане е липсата на приемственост в системата, както и честа смяна на политиката

Градина 24 / Цветя