Напишете дума/думи за търсене

4 сорта ябълки, които заслужават внимание

Подходящи са и за любителските градини

Прима

Сортът е изключително подходящ за любители, тъй като при отглеждането му се правят по-малко пръскания с фунгициди. Той е първият признат като генетично устойчив сорт на струпясване.

Дървото има силен растеж. Короната е кълбовидна и умерено гъста. Сортът плододава на две- и тригодишна дървесина.

Добър опрашител е, а негови опрашители са сортовете Виста бела, Молиз делишес. Има средноранен цъфтеж

Сортът е много родовит и скороплоден. На подложка М 9 започва да плододава две години след засаждането.

Плодовете узряват около 20-25 август. Те са едри, със средна маса 200 грама, с почти кълбовидна форма, но често с несиметрични оребрявания.

Кожицата е дебела, плътна, от зелено до светложълто оцветена, над 50% покрита с размито винено- до тъмночервено оцветяване и слабо личащи надлъжни ивици, с дребни белезникави подкожни точици и слаб восъчен налеп.

Месо е жълтеникаво, плътно, хрупкаво, сочно, сладко-кисело, с приятен аромат.

Сортът е устойчив на струпясване и много слабо чувствителен към брашнеста мана.

Има добра студоустойчивост.

Либърти

Дървото има умерен до силен растеж. Плододава предимно на едно- и двегодишна дървесина. Сортът има отлична родовитост.

Препоръчва се за по-високи и по-прохладни месторастения, тъй като високите температури през август предизвикват преждевременно узряване на плодовете. Такива плодове не развиват оптимални вкусови качества, а и съхраняемостта им се влошава.

Плодовете са средно едри до едри, конични до закръгли, с асиметрични половинки.

Кожицата е здрава, с жълтеникав цвят, покрит почти изцяло с червена до тъмночервена окраска.

Месото е хрупкаво, сочно, възкисело с много добро качество.

Беритбената зрелост настъпва около 10-20 септември.

Сортът е генетично устойчив на струпясване и слабо чувствителен към брашнеста мана.

Белголден

Сортът представлява мутация на Златна превъзходна, открит е в Ажан - Югозападна Франция. В Западна Европа сортът е познат и под името Голденшийн.

Дървото има умерен растеж. Цъфти малко по-късно от Златна превъзходна, и е по-чувствителен на брашнестата мана от него.

Плодовете на Белголден узряват през третото десетдневие на септември - едновременно или малко след Златна превъзходна. Те са кълбовидно-конични, със слабо изразени ръбове към чашката.

Кожицата е гладка, лъскава, леко мазна, често със слаб червеникав откъм огряната от слънцето страна. За разлика от Златна превъзходна, кожицата на Белголден е по-зелена и с много добра устойчивост на ръждивост.

По вкус плодовете приличат на Златна превъзходна, а по форма и оцветяване - на Блъшинг голден. Понасят транспорт и манипулация много по-добре от плодовете на Златна превъзходна. Съхраняемата способност на плодовете е по-добра, набръчкването на кожицата – по-слабо.

Шарден

Дървото има силен растеж и образува кълбовидна корона. Цъфтежът е средно късен.

Сортът е лош опрашител. Подходящи опрашители за него са вариететите на Червена превъзходна, Прима и Грени Смит. С вариететите на Златна превъзходна са несъвместимо опрашващи се.

Отличава се с добра и редовна родовитост.

Плодовете са едри до много едри (180-200 г) и имат кълбовидна до закръглено-конусовидна форма. Кожицата им е зелена, на места с червено-жълто оцветяване.

Месото им е бледо кремаво до жълтеникаво, плътно, сочно, сладко-кисело, ароматно, с много добро качество.

Беритбената зрялост настъпва през първата десетдневка на октомври.

Плодовете се съхраняват при обикновени условия 3-4 месеца, а при хладилни - около 6 месеца.

Сортът е по-слабо чувствителен към брашнеста мана и струпясване.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Кризата в "Милан" продължава с пълна пара. Шампионът на Италия падна 2:5 у дома от слабака "Сасуоло". "Милан" вече изостава на 12 точки от лидера "Наполи", който е с мач по-малко. Само в рамките на 11 мин паднаха 4 гола през първата част. Грегъри Дефрел откри в 19-ата. Две по-късно Давиде Фратези удвои
Работници на „Трейс Груп Холд“ АД не са чупили или повреждали по друг начин жълти павета при пренареждането им. Това, което слагаме, за да се уплътнят фугите, са бракувани павета, които сме взели от „Софинвест“ и можем да докажем това с протокол, заявиха пред „24 часа“ от „Трейс Груп Холд“ АД. Става дума за активните ленти на автомобилния трафик
Над 40% от територията на Украйна е минирана в резултат на бойните действия, съобщи днес британската телевизия "Скай нюз", като се позова на неправителствената организация "Майнс адвайзъри груп" (Mines Advisory Group), предава БТА. По данни на неправителствената организация Украйна е страната с най-много мини в света

Градина 24 / Дръвчета