Напишете дума/думи за търсене

Маса за разсади

През зимата и началото на пролетта разсадът, който държим в парника, се нуждае от допълнителна защита от студа. Системите за отопление могат да осигурят необходимата. Но, ако не се покрие разсадът, голяма част от топлината се губи. По-професионалните земеделци обикновено покриват масата си с разсад със селскостопански плат, пластмаса или и двете, но ежедневното поставяне и сваляне е тромаво и отнема време.

Следната система с ролка позволява на един човек бързо да покрие или разкрие отопляемата маса.

Функционални нужди и решение

Имаме нужда от бърз и лесен начин да покрием и разкрием отопляема маса в оранжерията, посочва Д. Говър, който споделя неговата идея. „Преди това ръчно покривахме и разкривахме PVC рамка с пластмасов лист. Това беше тромаво, отнемаше време и поне двама души. Новата система може да се управлява от един човек за няколко минути. Тъй като системата е по-лесна за управление, е по-вероятно да контролираме по-добре температурата на нашите деликатни разсади. Построихме това главно с отпадни материали, които имахме във фермата“, разказва Говър.

Описание

Системата roll-top (ролка) се състои от две навиващи се страни. Едната, която преминава хоризонтално над масата, след това чак до земята. Другата покрива вертикалната страна - отстрани, чак до земята. „Съхраняваме тави с разсад на масата, така че искахме да имаме лесен достъп до това пространство, но също така искахме да имаме възможност да затворим двете страни чак до земята за по-добра ефективност на отоплението, особено за студени нощи.

И така, монтирахме скоби, които могат да хванат навиващата се тръба на височината на масата от двете страни на масата. По същество всяка страна има три позиции: напълно отворена, отворена до височината на плота и затворена до нивото на земята“, обяснява изобретателят.

Отзад – дървена рамка държи пластмасовия лист.

Отпред – огънати метални тръби (1,27 см).

Втори метод

Подобни маси се конструират от любители на зеленчуците и като мини парник – с изрязани в полукръг полиетиленови тръби, на които е закрепено прозрачно полиетиленово фолио с възможност да се отваря до половина. И за съвсем специалистите, които ще отопляват семената си на ток: дъното на масата е изградено в следния ред: мембрана, двоен слой черен полиетилен, пясък, отоплителни кабели и отново пясък от 5 см слой.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
До края на деня се очаква снеговалежите да намаляват или да спират. Температурите ще се колебаят от 0 до 6 градуса. През нощта и утре рано сутрин се очаква слаб сняг, но облачността ще започне да се разкъсва. Във вторник очакваме краткотрайни, но на моменти интензивни снеговалежи. Има опасности от снегонавявания и преспи в планинските проходи
За "24 часа" директорът на РИОСВ-Бургас потвърди, че GPS замервания са показали, че прокопаният ров не попада в защитената зона Пясъчните дюни на южния плаж в Несебър не са били разорани, а предпазени от разораване. Такова обяснение даде инж. Димитър Мандулев, директор на Държавното ловно стопанство в Несебър
Десет деца загинаха, след като лодката им се преобърна и потъна в езеро в Северозападен Пакистан, предаде АФП, като се позова на полицейски служител. Всички загинали при инцидента в езерото "Танда", в северозападната гранична провинция Хайбер Пахтунхва, са били на възраст между 7 и 14 години, съобщи агенцията

Градина 24 / Цветя