Напишете дума/думи за търсене

Коледно творческо настроение

Коледно ли ви е вече? С всичките украси и светлинки навсякъде, с аромата на топъл чай и опияняващо вино, с детските усмивки и писмата до дядо Коледа, с цветята и с елхите, и с подаръците и приготовленията…

Надяваме се да имате един прекрасен, споделен с любими хора и сплотен завършек на годината! Ние ще помогнем с идеите и грижите за коледното настроение, творчество и дух в следващите редове.

В последно време се забелязва една тенденция за леко изместване на фокуса на празниците като цяло. От обреди и обичаи към украсата и еуфорията, към комерсиалното. Някак забравяме защо Коледа е толкова специална. От друга страна всеки има нужда от почивка, от разсейване и презареждане на батериите, от покой, от време за себе си и близките. Смятаме, че именно краят на годината е идеалното време за отдъхване било то от градински задачки, или от забързаното ежедневие.

Затова днес сме ви подготвили бавни забавления с време за размисли и за равносметки. Е, няма да пропуснем и някои тънкости, свързани с обгрижването на коледната звезда, както обещахме в предния брой, коледната елха, особено, ако сте я взели в саксия тази година, а също и интересни решения за трапезата.

Венец от свежи клонки

Модата да си украсяваме вратите с венци е сравнително нова. Тази традиция не е типично наша, но пък е красиво и някак казва „Добре дошли в нашия дом“.

Техники за изплитане на украшенията за врата има много – от преплитане на единични клонки до виртуозни умения с разнообразие от естествени и изкуствени материали. Подготвили сме рецепта и списък от няколко лесни стъпки, с които сами да сътворите свежо, зелено и весело кръгче.

На първо място са необходими клонки от иглолистни дървета – колкото повече и по-разнообразни, толкова по-добре. Предупреждаваме за смолата и, че тя цапа сериозно. Затова препоръчваме да си сложите ръкавици и стари дрехи при набавянето и обработването на клонките. В цветарските магазини ще намерите връзки с различни видове иглолистни на цени от 3-5 до 10-20 лева в зависимост от размерите, броя и вида.

Ще ви трябват още ножици за нарязване на клонките и канап, връв или тел за фиксирането им върху основата. Като стана дума за нея, можете да си купите готова такава или да я оформите от върбови, лескови или лозови пръчки. Важното е да е стабилна и добре оформена в правилен кръг.

Нарежете боровите клонки на къси парченца,

не повече от педя дълги. Подреждайте ги по няколко и различни на китка, след което ги прикрепяйте здраво към основата без възли с тел или канап. Преплитайте само в една посока. Старайте се да бъдат на равномерно разстояние една от друга и да прикриват добре. Само след няколко снопчета ще забележите колко красиво и естествено се получава. Може да довършите целия венец или да го оставите на половина, ако искате да се вижда част от основата.
Следва най-забавната част – декорирането. Тук вече се вихрете на воля! Шишарки, изсушени плодчета, канелени пръчки, коледни играчки, светлинки. Всичко, което ви харесва и се вписва в идеята и размерите на венеца.

Завършете с панделка в подходящ цвят и оставете достатъчно дълга връв за закачане на вратата.

Гирлянд и акцент за трапезата

Времето за изработване на венец не е никак малко, особено ако за пръв път се захващате. Да, резултатът е пухкав и ароматен, разкошен дори, но отнема време. За това, без грам угризения, спокойно можете да го използвате и за разкрасяване на празничната трапеза. Поставете го в средата на масата, добавете няколко свещи и готово!

Техниката за изплитане на венеца може да се приложи и за гирлянди. Важно е обаче да оставяте клонките по-дълги от педя, за да се получи обемен и рошавичък, артистичен. Основата за него може да бъде от по-дълги борови клонки или дори въже.

Украсата отново зависи от вас!

източник: „Кажете го с цветя“
източник: „Кажете го с цветя“
източник: „Кажете го с цветя“
източник: „Кажете го с цветя“
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Германката Лена Дюр спечели втория слалома за световната купа в алпийските ски, проведен в чешкия зимен център Шпиндлерув Млин, и така спря американката Микаела Шифрин да изравни рекорда за най-много победи. Той е притежание на легендарния швед Ингемар Стенмарк - 86. Шифрин бе начело след първия манш
Директорът на столичната болница "Св. Иван Рилски" д-р Дечо Дечев е подал молба за напускане, пише БТА. Заявил го е, потърсен за коментар заради информация за предстоящ протест на работещите в лечебното заведение. По думите му един от мотивите в молбата му за напускане е липсата на приемственост в системата, както и честа смяна на политиката
Слави Трифонов сравни политическата среда в България с български вариант на Хари Потър. Във фейсбук той остро нападна Кирил Петков и "Продължаваме промяната" заради изявленията, че събират добрите сили. Нарича го "инфантилен и объркан човек, който смята всички останали за инфантилни като него". Ето цялата публикация на Трифонов във фейсбук: Кога

Градина 24 / Дизайн