Напишете дума/думи за търсене

Разпръсквачка за тор и компост

Скоро ви разказахме как да си направите разбивач на компост или тор. Конструкцията като цяло представляваше въртящ се цилиндър на дупки – от мрежа, поставен леко наклонен. Там ситните парчета падат през мрежата в някакъв съд, а по-големите се спускат по наклона и падат в друг съд.

Същият този цилиндър обаче може да се използва за друга цел – за разпръскване на компост, тор, торфен мъх или друго в двора или нивата. А може пък да си изработите следния инструмент, ако само той ви е нужен. Този проект даже е по-лесен от предишния.
Инструментът се използва най-вече от собствениците на морава, тъй като е трудно е да се разпръснат смески навсякъде в градината.

Нужни материали:

  • шперплат или MDF с размери 120 на 60 см (тънък);
  • 4 броя PVC 90°колена (15 см);
  • 1 брой PVC тръба 3 метра;
  • скоби;
  • мрежа с дължина 10 метра, с разстер 38 мм;
  • 3 броя дървени дъски, 75 см; винтове;
  • пистолет за телбод/ бормашина;

С тези размери ще се направи около 80-сантиметрова разпръсквачка.

Инструкции:

Изрежете кръгове: маркирайте два кръга върху шперплата с диаметър 50 см и ги изрежете.
Нарежете дъските: трите дървени дъски помагат за разбъркване на компоста, докато барабанът се върти и в същото време действат като опорни рамки.
Свържете колелата с дъските. Отбележете върху всяко колело три точки под ъгъл 120° около центъра (като знака на Мерцедес). Пробийте дупки за винтове в маркираните точки на всяко колело.

Вземете едно от колелата и монтирайте трите дървени дъски с винтове. Поставете другото колело от другата страна на дъските (може да имате нужда от допълнителна помощ от приятел за това).

Сега тази рамка би трябвало да може да се търкаля свободно по пода.

Поставете мрежата, като я закрепвате с телбод около колелата. Тя трябва да е достатъчно дълга, за да покрие рамката и да остане по-малко от всяка страна. Уверете се, че е опъната добре върху колелата и закрепена, за да предотвратите изтичане на компоста.

Поставете PVC тръбите.

Пробийте дупка в центъра на колелата, където ще минава PVC тръбата. Отворите трябва да са достатъчно големи, за да може PVC-то да премине през тях и барабанът да се върти без съпротивление.

Изрежете тръбата, фиксирайте я и залепете колената.

Тръбата трябва да е достатъчно дълга, за да премине през колелата (като ос) и да остава по малко от всяка страна, за да пасне на 90°-овите колена.

Дръжката: изрежете две тръби (100 см) и ги залепете към колената от всяка страна на колелата.
Поставете останалите две колена на страничните тръби и ги свържете с допълнителна тръба.

Врата. Това е последната стъпка. Изрежете отвор с ширина около 70 на 30 см. Това е мястото, през което ще премине компостът или торфният мъх.

Изрежете по-голяма телена мрежа за вратата, която ще припокрива отвора, и използвайте жици или скоби, за да стегнете вратата, след като добавите смеската.

Съвети за поддръжка

Ако е с дървена рамка, избягвайте да го използвате за разпръскване на компост с високо съдържание на влага. Или да използвате разпръсквачката през дъждовния сезон, тъй като излишната влага може да причини гниене на дървото.

Ако все пак ще го използвате, не забравяйте да го оставите на слънце да изсъхне, преди да го съхранявате на сухо място.

Много добър материал при влага е алуминият. Той е лек и устойчив на корозия, което е хубаво предимство за инструмент във влажен климат. Ако барабанът е направен от експандирана алуминиева мрежа и е по-едра от нужното, тогава облицовайте барабана с по-фина мрежа или мрежи с различен размер.

Когато използвате разпръсквачката, е полезно да знаете колко компост ще е необходим за покриване на лехата, преди да го напълните, така че разпръсквачката да се изпразни в хода на преминаване над лехата и да няма останали компост в разпръсквачката на края ѝ. Премахването на излишъка е трудно, инструментът не е електрически, за да може да бъде изключен, когато се търкаля из фермата от място на място, така че е важно да е празен през това време.

Алуминиев вариант на инструмента
Алуминиев вариант на инструмента
Вариант с дървена дръжка
Вариант с дървена дръжка
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
До края на деня се очаква снеговалежите да намаляват или да спират. Температурите ще се колебаят от 0 до 6 градуса. През нощта и утре рано сутрин се очаква слаб сняг, но облачността ще започне да се разкъсва. Във вторник очакваме краткотрайни, но на моменти интензивни снеговалежи. Има опасности от снегонавявания и преспи в планинските проходи
За "24 часа" директорът на РИОСВ-Бургас потвърди, че GPS замервания са показали, че прокопаният ров не попада в защитената зона Пясъчните дюни на южния плаж в Несебър не са били разорани, а предпазени от разораване. Такова обяснение даде инж. Димитър Мандулев, директор на Държавното ловно стопанство в Несебър
Десет деца загинаха, след като лодката им се преобърна и потъна в езеро в Северозападен Пакистан, предаде АФП, като се позова на полицейски служител. Всички загинали при инцидента в езерото "Танда", в северозападната гранична провинция Хайбер Пахтунхва, са били на възраст между 7 и 14 години, съобщи агенцията

Градина 24 / Зеленчуци