Напишете дума/думи за търсене

Актуални грижи при овошките

Резитбата на овощните дървета може вече може да започне. Тя трябва да приключи преди провеждането на зимното пръскане, което обикновено е през март.

  • По време на резитбата се отстраняват гъсеничните гнезда, яйчни купчинки и пръстенчета, мумифицирани плодове – събират се и се изгарят.
  • При костилковите овощни видове трябва да се изрежат до здраво всички клонки, заразени от кафяво гниене и сачмянка.
  • При ябълките се изрязват клонките, нападнати от брашнеста мана.
  • При семковите овощни видове, ако има клонки нападнати от огнен пригор, те се изрязват до 30-40 см под мястото на заразата и се изгарят.
  • От градината се изкореняват и се изнасят всички изсъхнали дървета

Важно!

  • Инструментите за резитба се дезинфекцират след всеки рисков отрез със спирт за горене или белина, разредени с вода в съотношение 1:10.
  • Големите отрези се намазват с блажна боя, за предпазване на дървесината от заразяване с болести и неприятели. Добре е към боята да се добави и подходящ фунгицид.
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
До края на деня се очаква снеговалежите да намаляват или да спират. Температурите ще се колебаят от 0 до 6 градуса. През нощта и утре рано сутрин се очаква слаб сняг, но облачността ще започне да се разкъсва. Във вторник очакваме краткотрайни, но на моменти интензивни снеговалежи. Има опасности от снегонавявания и преспи в планинските проходи
За "24 часа" директорът на РИОСВ-Бургас потвърди, че GPS замервания са показали, че прокопаният ров не попада в защитената зона Пясъчните дюни на южния плаж в Несебър не са били разорани, а предпазени от разораване. Такова обяснение даде инж. Димитър Мандулев, директор на Държавното ловно стопанство в Несебър
Десет деца загинаха, след като лодката им се преобърна и потъна в езеро в Северозападен Пакистан, предаде АФП, като се позова на полицейски служител. Всички загинали при инцидента в езерото "Танда", в северозападната гранична провинция Хайбер Пахтунхва, са били на възраст между 7 и 14 години, съобщи агенцията

Градина 24 / Дръвчета