Напишете дума/думи за търсене

Как да подобрим дренажа на почвата с компост

Все повече домове в България избират да правят компост, за да управляват по по-екологосъобразен и икономичен начин отпадъка си. Също така използването на компост е чудесен начин да подобрите дренажа на почвата. Променя се състава, позволявайки по-добра аерация и задържане на вода. Добре дренираните почви са от съществено значение за растежа на растенията, защото гарантират правилното количество вода.

Първото правило за най-добри резултати, разбира се, е да използвате напълно разградими материали.
Второто правило е да намерите идеалния баланс между зелени (азот) и кафяви източници (въглерод).

Зеленият компост е богат на азот, влажен е и гние бързо. Например: обелките и загнилите зеленчуци и плодове, стайни и градински цветя, прясно окосена трева, изсъхнали цветя от вазата, утайки от кафе, пакетчета от чай.

Кафявият е богат на въглерод – той е по-сух и гние по-бавно, при него е особено важно да бъде надробяван. Например: суха трева и листа, слама, дървесни стърготини, вейки от клонки, хляб, макаронени изделия, картонени опаковки и хартия, черупки от яйца, плат, прежда.

Принципът е съотношението азот към въглерод да е 1:4.

Зелените компостни материали, които се разграждат по-бързо, създават компост с груба текстура, който се променя колкото повече материалите се разлагат. Така се разделят частиците на почвата, като прави малки празнини, които позволяват на въздуха и водата да преминат – това подобравя дренажа.

Въглеродните материали в компоста се разлагат в течение на времето, заприличвайки на каша като хумус. Тази консистенция осигурява подобни на гъба качества, които също така увеличават количеството въздух и вода, навлизащи в почвата.

Как да разберете дали

почвата се дренира добре?

Можете да проведете прост тест, който да ви помогне да откриете това.

Започнете с изкопаване на малка дупка с дълбочина около 30 см. Напълнете дупката с вода; първата вода ще изтече бързо; това не казва нищо за почвата, особено ако е била суха преди.

След като приключите с първото пълнене, налейте още вода и наблюдавайте как почвата ви реагира. Дайте си известно време, около половин до един час, за да наблюдавате промените.

Ако водата се оттича само няколко сантиметра, почвата ви е по-компактна и вероятно е глинеста. Ако е напълно суха или е останала само малко вода, може да имате песъчлива почва.

Можете също така да тествате дренажните свойства, като опипате почвата. Ако е лепкава и лигава, най-вероятно е глинеста.

Ако текстурата е по-зърнеста, може да е песъчлива почва. Този тест не е най-надеждният, ако нямате достатъчно опит, така че е по-добре да го тествате с вода.

Как да подобрим почвата с компост

Общо правило е да използвате най-малко 10 см компост върху почвата - това работи най-добре, ако никога преди не сте използвали компост върху почвата си.

Вкопайте този компост и го оставете да си свърши работата. Ако сте го правили преди и искате да подобрите консистенцията на почвата си, използването на 5 см компостен материал може да бъде достатъчно.

Повтаряйте този процес всяка година, за да подобрите бавно дренажния капацитет на почвата.

Отводняването е различно в зависимост от използваната почва. По-лесно е да определите от какъв вид средство за защита се нуждае вашата почва, след като знаете нейните дренажни свойства, което също ви позволява да знаете вида на почвата, която имате.

Компостът има множество предимства при всички видове почви. Единият е подобряването на дренажните свойства. Той също така насища с кислород и подобрява свойствата за задържане на вода, създавайки по-подходяща среда за растеж на растенията.

Съществуват различни средства за различните видове почви, като например:

1. Глинеста почва

Почвените частици в глинестата почва са толкова малки и компактни, че не пропускат водата. Това е така, защото всички те са близо, без да оставят въздушни междини или джобове, които да позволят на водата да премине.

Тъй като това е уплътнена почва, образуваща това, което е известно като тежка глина, компостът помага, като разрушава нейната структура.

Създава въздушни джобове, които позволяват на водата да преминава, като премахва излишната вода и я оставя да задържи само необходимото количество.

Това ще направи почвата ви по-люспеста, което ще доведе до по-добър дренаж. Освен това намалява мократа почва и позволява на водата да тече по-свободно.

2. Песъчлива почва

Тази почва е по-едра, с по-големи пори. Големите частици позволяват на водата да се оттича свободно, като не задържа достатъчно, за да е от полза за вашите растения и да възпрепятства растежа на корените. Но така и хранителните вещества се оттичат с водата.

Използването на зрял компост (в който не можеш да разпознаеш какво е угнило) е най-добрият метод за подобряване на дренажа в песъчлива почва или други почви с подобна консистенция. Компостът ще създаде по-компактна консистенция, затваряйки някои въздушни частици и позволявайки на почвата да задържа повече вода. Можете също така да добавите мулч или тревни култури, за да ѝ помогнете да задържи повече вода.

Компостът също така ще намали уплътняването на почвата с растежа на микроорганизми, създавайки по-полезна почва за вашите растения. Може също така да намали нивата на соленост, като подобри профила на почвата и насърчава по-здрава коренова система.

Глинестата почвата се преовлажнява. Способността на почвата да задържа вода може да удави растенията ви.
Глинестата почвата се преовлажнява. Способността на почвата да задържа вода може да удави растенията ви.
Нивото на водата в песъчливите почви е твърде ниско, не оставя вода и хранителни вещества за растението.
Нивото на водата в песъчливите почви е твърде ниско, не оставя вода и хранителни вещества за растението.
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
До края на деня се очаква снеговалежите да намаляват или да спират. Температурите ще се колебаят от 0 до 6 градуса. През нощта и утре рано сутрин се очаква слаб сняг, но облачността ще започне да се разкъсва. Във вторник очакваме краткотрайни, но на моменти интензивни снеговалежи. Има опасности от снегонавявания и преспи в планинските проходи
За "24 часа" директорът на РИОСВ-Бургас потвърди, че GPS замервания са показали, че прокопаният ров не попада в защитената зона Пясъчните дюни на южния плаж в Несебър не са били разорани, а предпазени от разораване. Такова обяснение даде инж. Димитър Мандулев, директор на Държавното ловно стопанство в Несебър
Десет деца загинаха, след като лодката им се преобърна и потъна в езеро в Северозападен Пакистан, предаде АФП, като се позова на полицейски служител. Всички загинали при инцидента в езерото "Танда", в северозападната гранична провинция Хайбер Пахтунхва, са били на възраст между 7 и 14 години, съобщи агенцията

Градина 24 / Цветя