Напишете дума/думи за търсене

Отглеждане на разсад за ранно полско зеленчукопроизводство

През януари в култивационните съоръжения започва отглеждането на разсад предназначен за ранно полско производство на зеленчуци. Сеитбата на зеленчуковите семена трябва да се проведе в срок, който е съобразен с продължителността на разсадния период и климатичните особености на района. Разсадът трябва да е готов за изнасяне на полето след датите на обичайните за дадения район късни пролетни слани (температури под минус - 0,5оС са опасни за вегетативните органи на доматите, пипера и др.).

Семената на доматите се сеят в периода 15.01-10.02, на пипера и патладжана, които са по-топлолюбиви - между 25.01-10.02. Сеитбената норма за доматите за 1m2 е 3g, за пипера – 15-18g, за патладжана - 6-8g. За производството на здрав и качествен разсад е от изключително важно значение използването на добре обеззаразени семена и почвена смес, както и поддържане на определен топлинен и воден режим.

През периода от сеитбата до поникването на зеленчуковите семена температурата на почвата трябва да е около 18оС, а на въздуха - 20-25оС. При тези условия семената на доматите поникват обикновено за 5-6 дни, на пипера – за 10-11 дни. След фаза поникване температурата на въздуха трябва да се понижи - при доматите до 10-12оС, а при пипера и патладжана - до 15-16оС.

При поливане на разсада не трябва да се допуска преовлажняване на почвата. Излишната влага е предпоставка за развитие болестта сечене по разсада (стъблата над или малко под повърхността на почвата загниват и падат като отсечени). При поява на първите признаци на сечене по разсада трябва да се вземат незабавни мерки - болните и съседните здрави растения задължително се унищожават, а заразената площ – дезинфекцира с 2% разтвор от син камък. Препоръчва се профилактично третиране на здравите растения с някои от фунгицидите: бордолезов разтвор - 0,4%, шампион ВП - 0,3%, фунгуран ОН ВП - 0,3% и др.

След встъпване на растенията във фаза кръстосване (появяват се два същински листа) разсадът трябва да се пикира. Фаза кръстосване е най-подходящата за пикиране на доматите, пипера и патладжана. При доматите тя настъпва обикновено 10-15 дни след поникване на семената, а при пипера – 15-20 дни. Растенията се пикират на дълбочина с 2-3см по-голяма от тази преди пикирането. При тази операция трябва да се внимава да не се повредят корените на растенията.

При производството на доматен разсад продължителността на разсадния период е около 80 дни, а при пипера и патладжана – 75-85 дни.

Качественият разсад е с късо, здраво стъбло и добре развита коренова система и листна маса. При оптимални сеитбени срокове разсадът от домати е готов за разсаждане на полето обикновено през втората половина на април, a този на пипера и патладжана – през първото десетдневие на май.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Романът "Нежна песен" на френско-мароканската писателка Лейла Слимани, спечелил наградата "Гонкур" през 2016 г., ще бъде адаптиран от американския канал HBO в нова поредица с участието на Никол Кидман, предаде АФП, цитирана от БТА. HBO постигна с продуцентската компания "Леджъндари ентъртейнмънт" споразумение "за създаване и копродуциране на
Германката Лена Дюр спечели втория слалом за световната купа в алпийските ски, проведен в чешкия зимен център Шпиндлерув Млин, и така спря американката Микаела Шифрин да изравни рекорда за най-много победи. Той е притежание на легендарния швед Ингемар Стенмарк - 86. Шифрин бе начело след първия манш
Директорът на столичната болница "Св. Иван Рилски" д-р Дечо Дечев е подал молба за напускане, пише БТА. Заявил го е, потърсен за коментар заради информация за предстоящ протест на работещите в лечебното заведение. По думите му един от мотивите в молбата му за напускане е липсата на приемственост в системата, както и честа смяна на политиката

Градина 24 / Зеленчуци