Напишете дума/думи за търсене

Градинска мода 2023 г.

Няма нищо по-добро, което да ни преведе през дългата зима, от това да мислим за пролетта и лятото, когато нашите външни жилищни пространства ще са в пълен разцвет. Сега е и най-доброто време за обмисляне на дизайна на двора, избор на материали и планиране на подобрения.

През 2023 г. нашите градини ще станат живи, естествени пространства, които споделяме с дивата природа. Това са малки (понякога съвсем мънички), но важни играчи в борбата срещу последиците от изменението на климата. Важен е и нашия собствен подход към живота на открито.

Да се заобиколиш с красота не е несериозно. По-скоро това е полезно начинание, което може да подобри настроението ни и възгледите ни за живота като цяло.

Не е изненадващо, че градинарите се стремят да придадат на външните си пространства, балкони и домове естетика, която ги прави щастливи - в крайна сметка създавайки почивка от всичко останало, което се случва в света. Тази философия ръководи и прогнозата за това какъв ще бъде фокусът за градинарите през 2023 г.

Градината и промените в климата 

Ако тенденциите в градинарството за 2023 г. могат да се обобщят с една дума, това е устойчивост. Една устойчива градина може да бъде много неща. Може да е градина с диви животни, която създава своя собствена процъфтяваща екосистема, като помага на опрашители, таралежи и земноводни. Устойчивата градина все повече взема предвид и се адаптира към променящия се климат.

Ако има само една промяна, която трябва да се направи във вашата градина през 2023 г., това е включването на елементи от дъждовната градина. Това може да е нещо толкова просто, като презасаждане на подгизнали зони с влаголюбиви растения, или можете да направите нещо повече, като резервоар за вода и подобрен дренаж.

Бавен живот и бавно градинарство 

Бавното градинарство е друг дизайнерски избор, който набира популярност, защото приема радостта от градинарството като хоби, вместо да се фокусира твърде силно върху перфектната естетика. Бавното градинарство предполага да възприемете спокоен подход и да работите върху дизайна на вашата градина със собствен темп.

Това се съчетава прекрасно с втората най-голяма градинска тенденция за 2023 г., бавният живот. Маркъс Ейлс, директор по градинарство в базираната в Обединеното кралство Dobbies, описва тенденцията като „чувствителна тема, която ни вдъхновява да отделим време и да оценим света около нас“. Приглушените тонове и цветове, които се променят със светлината, отразяват приливите и отливите на природата около нас“.

Този тип градинарство е свързано с това да се насладите на това как вашите растения растат и да се възхищавате как улавят светлината в различни часове на деня. Билките са идеални за тази тенденция и Маркъс препоръчва засаждането на Stipa tenuissima, Carex „Frosted Curls“ и Carex „Prairie Fire“ като част от „тази приглушена тема“.

Живи стени 

Ако винаги сте се чудили как да създадете жива стена, то тази година най-накрая си заслужава да опитате. Много по-естествено изглеждащи от масивните огради, живите стени са в съответствие с настоящите тенденции в задния двор, които се възползват максимално от цялото налично пространство за растенията, включително вертикалното пространство във вашата градина.

А ако вече имате градинска ограда или плет, тази година можете да я покриете с увивни рози или да я замаскирате с дървета и храсти.

Градски дзен градини 

Идеите за японски градини никога не са излизали от мода, но тази година дзен градината ще бъде актуализирана, за да бъде по-модерна и ъглова. През 2023 г. очаквайте да видите нежни насаждения, контрастиращи красиво със суровия пейзаж.

Зелен балкон 

Имате ли балкон или тераса? Тази година трябва да помислите за създаване на балконска градина. Докато идеите за малки балкони традиционно се фокусират повече върху мебелите, въвеждането дори на няколко саксии незабавно ще оживи това малко градско пространство.

Нямате нужда от много саксии или богат избор от растения – например просто запълнете ъгъла с контейнери и засадете на различни нива цветя и вечнозелени растения.

Модерен рустик 

Кънтри градините обикновено се разглеждат като дейност в провинцията, но тази година този традиционен градински стил все повече си проправя път в градските и крайградските задни дворове. Маркъс обяснява, че този вид е за „отглеждане на нови и необичайни храни и растения в нашите градини, за да създадем дива, селска атмосфера“.

Нямате нужда от много място, за да пресъздадете романтична селска градина на открито – просто трябва да сте умни при избора на растения.

Екзотични растения 

Моделите на тропическо засаждане са популярни вече повече от година. Но тази година можете да помислите за екзотични цъфтящи лози, тропически бамбук и субтропични вечнозелени растения.

Tropical gardens 2023 е по-малко за имитиране на ваканционен пейзаж, а повече за изследване на редки и екзотични растения.

Покрити и открити дворове 

Това е много различно от тенденцията за стаи на открито, където вътрешните дворове бяха превърнати в дневни. Въпреки че те си остават, очакваме 2023 г. да се върне повече към идеята за създаване на единно, непрекъснато пространство между вътре и вън. Целта е да отворите стаята за светлина и свеж въздух отвън, вместо да създавате илюзията за стая отвън.

Преустроени градински къщи 

Градинската стая винаги е лукс, а за тези от нас, които сега работят предимно от вкъщи, това е безценна възможност да създадем някакво разделение между нашия дом и работата или тренировката. Има различни идеи за градински стаи през 2023 г., включително домашен фитнес и домашен офис.

Градина в бяло 

Белите градини все още са тук и през 2023 г., но ще бъдат малко по-различни от миналата година.

Помислете за деликатни изцяло бели места за сядане вместо изцяло бели мебели и боядисани палуби. Белият цвят с естествени акценти е тенденцията на тази година. Това е по-малко интензивен вид от миналата и толкова по-добре.

Водни елементи 

Тази година всичко е свързано с това да оценим каквото и да е пространство и да го запълним с растения колкото е възможно повече.

През 2023 г. иновативните идеи за малки градини са широко възприети в основния градински дизайн, с минималистичен структурен дизайн и гъсти модели на засаждане.

Интересното е, че дори най-малките градини ще имат водни елементи през 2023 г.,които ще изглеждат като малки естествени езера, а не бетонните или каменни водни елементи, с които сме свикнали през предишните години. Очаквайте да видите водни лилии дори в най-малкия двор.

Пикник в лятна нощ 

Целогодишното използване на градината е една от очевидните тенденции в градинарството след пандемията, но очакваме градините да се използват и денонощно, като вечерните градински партита стават все по-популярни. Впечатляващите идеи за градинско осветление ще играят ключова роля за превръщането на задните дворове във вълшебни нощни пространства.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Кризата в "Милан" продължава с пълна пара. Шампионът на Италия падна 2:5 у дома от слабака "Сасуоло". "Милан" вече изостава на 12 точки от лидера "Наполи", който е с мач по-малко. Само в рамките на 11 мин паднаха 4 гола през първата част. Грегъри Дефрел откри в 19-ата. Две по-късно Давиде Фратези удвои
Работници на „Трейс Груп Холд“ АД не са чупили или повреждали по друг начин жълти павета при пренареждането им. Това, което слагаме, за да се уплътнят фугите, са бракувани павета, които сме взели от „Софинвест“ и можем да докажем това с протокол, заявиха пред „24 часа“ от „Трейс Груп Холд“ АД. Става дума за активните ленти на автомобилния трафик
Над 40% от територията на Украйна е минирана в резултат на бойните действия, съобщи днес британската телевизия "Скай нюз", като се позова на неправителствената организация "Майнс адвайзъри груп" (Mines Advisory Group), предава БТА. По данни на неправителствената организация Украйна е страната с най-много мини в света

Градина 24 / Дизайн