Напишете дума/думи за търсене

Как да поливаме правилно цветята?

Опитните градинари знаят, че водата и правилните поливки са особено важни за всяко едно растение. Това включва правилният момент и метод. И независимо дали става въпрос за растения в градината или в саксия, има някои правила, които трябва да се спазват. Например тези три:

1. Не поливайте с прекалено студена вода;

2. Не мокрете листата;

3. Не позволявайте задържане на вода или заблатяване;

Естествено всяко правило си има изключение, което пък се дължи на огромното разнообразие от видове цветя и техните разнородни нужди и особености. За да подкрепим тези твърдения, даваме още няколко примери:

  • Циперусът обича да стои във вода. Ако тя не му е достатъчна, започва да страда и линее.
  • Орхидеите, филодендроните, колоказиите и други обичат опръскване на листата с цел повишаване на въздушната влажност, но и като предпазна мярка срещу акари.

Нека обърнем внимание на още една важна особеност, най-вече при растения, отглеждани в контейнер. Твърди се, че поливането отдолу е манна небесна и всички цветя в саксии трябва да се поливат така. Да, обаче корени има из цялата саксия.

Следователно равномерното омокряне на субстрата в цялост е най-добрата възможна практика за поливане.

Как да стане?

Естествено, чрез поливка отгоре. Наливаме вода, чакаме почвата да я поеме, оставяме излишната за не повече от 20-30 минути в подложката, след което я отстраняваме. Такъв метод на поливане гарантира, че има достатъчно вода и въздух в порите и, че поне една седмица (през зимата) няма да е необходима повторна поливка. Това се смята за един от най-правилните начини на поливане!

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Германката Лена Дюр спечели втория слалом за световната купа в алпийските ски, проведен в чешкия зимен център Шпиндлерув Млин, и така спря американката Микаела Шифрин да изравни рекорда за най-много победи. Той е притежание на легендарния швед Ингемар Стенмарк - 86. Шифрин бе начело след първия манш
Директорът на столичната болница "Св. Иван Рилски" д-р Дечо Дечев е подал молба за напускане, пише БТА. Заявил го е, потърсен за коментар заради информация за предстоящ протест на работещите в лечебното заведение. По думите му един от мотивите в молбата му за напускане е липсата на приемственост в системата, както и честа смяна на политиката
Слави Трифонов сравни политическата среда в България с български вариант на Хари Потър. Във фейсбук той остро нападна Кирил Петков и "Продължаваме промяната" заради изявленията, че събират добрите сили. Нарича го "инфантилен и объркан човек, който смята всички останали за инфантилни като него". Ето цялата публикация на Трифонов във фейсбук: Кога

Градина 24 / Цветя