Напишете дума/думи за търсене

Медът и неговите нестандартни приложения в градината

Естествено, не става дума за евтините подобия на мед в търговската мрежа с красиви етикети или бурканчета под формата на мече. Иде реч за истински мед, онзи, който пчеличките произвеждат, с флорален, ароматен дъх, от който устата се пълни със слюнка и наслада. Внимавайте за какво си давате парите. Намерете доверен пчелар или станете такъв. Само тогава ще сте сигурни в качеството и лечебните свойства на елексира.

Сигурни сме, че във всеки дом има мед, както и че всяка домакиня знае поне една рецепта за лечение най-често на настинки, отслабена имунна система или пък компрес с мед. Но знаехте ли, че със същия успех той може да се използва и за растения? Ето как:

Медът има антибактериални и антипатоенни свойства. Освен това

осигурява необходимата енергия за растеж на

надземна и подземна маса при растенията

Дава им сили! Това го прави отличен помощник във вкореняването на резници от най-различни цветя.
Свойствата му провокират бърз растеж на корени, а веднъж развити, той осигурява безопасна среда за по-активен растеж.

За да се използва мед като вкоренител е достатъчно една лъжица да бъде разтворена в чаша преварена и охладена вода. Не използвайте гореща, защото ще „убиете“ меда. В разтвора се потапят подготвени резници за няколко часа. След това могат да се прехвърлят директно в субстрат и отбгрижването да продължи, както обикновено.

Остатъчният сладък разтвор може да се разреди още и да се използва за поливане на саксийни цветя за подхранване.

Медът е чудесен източник на нутриенти

Два от незаменимите – фосфор и калий, както и множество микроелементи като цинк, калции, желязо, магнезии и др. Та използван като тор, той ще подсили цъфтящите растения и ще ви изненада с резултати. Разтворът не бива да е много концентриран. Лъжица на литър е достатъчна. Използвайте редовно и безотговорно. Няма шанс да преторите, както при синтетичните торове.

Ако сте забелязали симптоми на дефицит на някой хранителен елемент при цвете, използвайте същата или по-разредена доза за листно подхранване. Веднъж седмично е добре.

Че всички обичат мед не е тайна. И като казваме всички, това включва и неприятелите по цветята в градината и на балкона. Предлагаме

два варианта за капани,

които лесно може да си направите и да тествате тяхната ефективност.

1. Пластмаса или хартия в жълт или син цвят се маже с мед и се поставя в близост до растенията. Неприятелите ще се залепят на меда и в прекия, и в преносния смисъл, а за вас остава само да подменяте редовно капанчето.

2. На принципа на бирени капани, меден разтвор може да се използва срещу охлювите. Не пропускайте редовно да отстранявате удавниците.

3. Медът, смесен с малко оцет и вода ще улови досадните плодови мушица, а също и сциаридните мухички, които излизат от почвата на саксиите. Сложете сместа в съд с фунийка отгоре, за да не могат да излязат отново.

Градинарите обикновено прекарват много време на открито в грижа за растенията си, а всички знаем, че слънцето и силният вятър не са особено голям приятел на кожата ни, устните, косата. В този случай медът и продуктите с негово участие са отлично натурално козметично средство. От балсами и сапуни до кремове и други помади, той ще помогне.

Отново при кожен проблем, но този път при нараняване като драскотини, изгаряния и други подобни, медът пак ще помогне. И то не само на нас, но и на животните в двора.

И последно, сладкият елексир е чудесен заместител на захарта в каквото и да е хапване, включително и компотите.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Новак Джокович взе възможно най-сладкия реванш в Мелбърн. Миналата година сърбинът не можа да участва в откритото на Австралия по тенис, след като бе спрян на летището и впоследствие депортиран заради скандала с липсата на ваксина против коронавирус и на медицинско изключение. Сега обаче нямаше кой да го спре
До края на деня се очаква снеговалежите да намаляват или да спират. Температурите ще се колебаят от 0 до 6 градуса. През нощта и утре рано сутрин се очаква слаб сняг, но облачността ще започне да се разкъсва. Във вторник очакваме краткотрайни, но на моменти интензивни снеговалежи. Има опасности от снегонавявания и преспи в планинските проходи
За "24 часа" директорът на РИОСВ-Бургас потвърди, че GPS замервания са показали, че прокопаният ров не попада в защитената зона Пясъчните дюни на южния плаж в Несебър не са били разорани, а предпазени от разораване. Такова обяснение даде инж. Димитър Мандулев, директор на Държавното ловно стопанство в Несебър

Градина 24 / Цветя