Напишете дума/думи за търсене

Резитба на асмите

Ще минат няколко седмици и работата трябва да започне

Обещахме на нашите читатели, които имат по дворовете и вилите си асми, да им помогнем по най-достъпния начин как да оформят и поддържат този вид високостъблена лоза.

Ще се опитаме да помогнем със знания, като дадем едно рамо с най-простички пояснения и подробности за последователността на операцията.
Както и при обикновените лози, резитбата на асмите също бива два вида – формираща и поддържаща.

В началото при засаждането трябва да се започне с първата – тоест с постепенното формиране, което ще даде за години напред бъдещата „фризура“ на асмата.

В началото...

Младите лози се подрязват на чепове с две очи, а на следващата година операцията трябва да се повтори.
Ще се развият две пръчки, които трябва добре да се фиксират към опорната конструкция, като целта е да се достигне височината на скелето. Стигне ли тази височина, тази резитба се прекратява.

Ако обаче леторасълът е все още къс, то тогава трябва да се провежда същата манипулация и през следващата година.

След като достигне хоризонталната част на конструкцията, пръчката вече трябва да бъде подрязвана на 6 до 8 очи, като се брои от мястото, където тя е прегъната.

Поддържащата резитба се прави всяка година

От появилите се два леторасъла на оставеното чепче, горният се премахва, а долният се реже на чеп с две очи. Подобна резитба се прави, за да може рамото на кордона постепенно да нараства.

Казус: Понякога е нужно да се остави по-дълга плодна пръчка при някои по-слабо родовити сортове. Числото им в един кордон може да бъде няколко, като те трябва да бъдат разположени равномерно, за да не сгъстяват и засенчват растението.

Подобна пръчка може да се използва и за запълване на някое празно пространство или пък да се замени някой от кордоните, ако се прецени, че е необходимо.
При формирането на асма трябва да се има предвид, че дървесината й постепенно остарява, затова понякога се налага смяна на някои от рамената на кордоните.

Замяната на някое от рамената се прави чрез използването на някой леторасъл, който се оставя в основата на рамото и се реже на чеп с две очи. Така ще се появи ново рамо, което трябва да се подрязва по описания вече начин.

През лятото асмата също се обработва

През лятното време основната задача на стопаните е да почистват всички млади леторасли по стъблото на лозата, които достигат до хоризонталната плоскост на скелето.

По хоризонтала пък летораслите трябва да се разреждат през един, като крайната пръчка се запазва, за да бъде използвана за продължител на рамото на кордона.

Следващата година задачата вече е друга – да се подрежат всички леторасли по кордона на чепове с две очи, а крайната пръчка да се съкрати на – 6-8 очи.

По тази пръчка също трябва да направите подобна операция – да се разредят летораслите, а крайният – да се остави за продължител. Когато се постигне желаната дължина на кордона, тогава може да се съкрати и последната пръчка.

За запълване на празно място в кордона

Ако искаме да запълним някое появило се празно място по кордона, то процедурата е същата – използва се леторасъл, който се привързва към кордона и постепенно се реже на мястото, където ще се създаде ново рамо.

Основата се почиства, като се оставят само две от връхните пъпки. Така постепенно може да се създаде едно ново рамо по кордона.

Термините, които използваме

Стъбло, кордон и рамена са многогодишните части на лозата.

Стъблото  започва от повърхността на почвата и стига до първото разклонение. Дължината му може да бъде различна. Има различни сортове лози, които могат да са късостъблени, средностъблени и високостъблени.

Кордон – За него има няколко начина на разположение. Единият начин е едностранно, като дължината му тогава е равна на разстоянието между двете лози в един ред.

Другият начин на разположение е двустранно /два кордона/ - дължината тогава намалява. Когато лозата се отглежда върху специална конструкция или т. нар. асмовидно отглеждане тя може да има 3 или 4 кордона.

Кордоните са многогодишни дълги разклонения на стъблото, като най-често се срещат в хоризонтално положение. Броят големината и разположението им зависи от мястото, където се развива лозата и от начина, по който се формира и по който се прилагат резитбите върху нея.

Рамена - Къси многогодишни органи на лозата. Формират се като разклонения на стъблото или се разполагат върху кордоните.

Броят и големината им рамената зависят от силата на лозата и от начина, по който е формирана.

Двугодишни части на лозата

Чепът, стрелката и плодната пръчка са двугодишни части на лозата, които се получават в зависимост от начина, по който е отрязана едногодишната пръчка.

Чеп - Когато едногодишната пръчка е изрязана и на нея остават от 1-3 очи тя се нарича чеп.

Стрелка - Когато е подрязано по такъв начин, че остават от 4-7 очички едногодишната пръчка се нарича стрелка.

Плодна пръчка - Едногодишна пръчка подрязана на 8-10 и повече очи носи наименованието плодна пръчка.

В практиката могат да се срещнат и множество други и различни термини. Наименованието на плодната пръчка може да се срещне още като майка, чобанка и др. Чеповете могат да се срещнат под името заместители. Тези три части на лозата образуват плодното звено на лозата. Броят им зависи от силата на лозата и от начина на извършените резитби.

Лакомци –Леторасли, които се развиват от старата част на лозата.

Колтуци - Страничните разклонения на летораслите. Развиват се в пазвите на листните дръжки във всеки възел. Слабите колтуци изсъхват и окапват заедно с листата.

В началото се започва с резитба на чепове на две очи и на следващата година операцията се повтаря
В началото се започва с резитба на чепове на две очи и на следващата година операцията се повтаря
От появилите се два леторасъла на оставеното чепче, горният се премахва, а долният се реже на чеп с две очи – това се прави, за да може рамото на кордона постепенно да нараства
От появилите се два леторасъла на оставеното чепче, горният се премахва, а долният се реже на чеп с две очи – това се прави, за да може рамото на кордона постепенно да нараства
През лятото основната задача на стопаните е да почистват всички млади леторасли по стъблото на лозата, които достигат до хоризонталната плоскост на скелето
През лятото основната задача на стопаните е да почистват всички млади леторасли по стъблото на лозата, които достигат до хоризонталната плоскост на скелето
За запълване на някое появило се празно място по кордона се използва леторасъл, който се привързва към кордона и постепенно се реже на мястото, където ще се създаде ново рамо
За запълване на някое появило се празно място по кордона се използва леторасъл, който се привързва към кордона и постепенно се реже на мястото, където ще се създаде ново рамо
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Над 40% от територията на Украйна е минирана в резултат на бойните действия, съобщи днес британската телевизия "Скай нюз", като се позова на неправителствената организация "Майнс адвайзъри груп" (Mines Advisory Group), предава БТА. По данни на неправителствената организация Украйна е страната с най-много мини в света
Романът "Нежна песен" на френско-мароканската писателка Лейла Слимани, спечелил наградата "Гонкур" през 2016 г., ще бъде адаптиран от американския канал HBO в нова поредица с участието на Никол Кидман, предаде АФП, цитирана от БТА. HBO постигна с продуцентската компания "Леджъндари ентъртейнмънт" споразумение "за създаване и копродуциране на
Германката Лена Дюр спечели втория слалом за световната купа в алпийските ски, проведен в чешкия зимен център Шпиндлерув Млин, и така спря американката Микаела Шифрин да изравни рекорда за най-много победи. Той е притежание на легендарния швед Ингемар Стенмарк - 86. Шифрин бе начело след първия манш

Градина 24 / Дръвчета