Напишете дума/думи за търсене

Започваме сеитбите на цветята

Хей, градинари! Време е да запретваме ръкави!

Но преди това…

Днес празнуваме Антоновден или още Лелинден, а утре да се готвят Атанас и Атанаска! Знаете ли легендата и защо тези два празника са в поредни дни? Според нея, Андон и Атанас са братя близнаци ковачи, поради което днес празнуват и всички заети с този трудоемък, но необходим занаят и неговите производни. Честито на имениците, да сте здрави, живи и щастливи, работата да ви спори, а умората далече да стои!

Обикновено януари се възприема като месец на покой и заслужена почивка и за нас, и за цветятата, предвид несигурните и предимно ниски температури навън, но май, май ситуацията се променя по-бързо отколкото можем да се приспособим. През декември се отбелязаха много рекорди по отношение на градусите. Валежи почти няма. Притеснително е, несигурно е, но нека не бъдем черногледи, а да се възползваме от възможностите. И да растем!

Много от най-обичаните цветя са бавнички в първите седмици от развитието си, което налага да се засеят рано и на закрито. Така се компенсира един период на застой, който вече се е случил и след разсаждане на постоянно място се очаква само буен растеж и обилен цъфтеж.

Нека започнем обаче от задълженията. През януари те не са много, но предвид индивидуалните нужди и желание за работа, всеки градинар може да си намери допълнителни забавления:

1. Крайно време е да сложим ред! Добрата подготовка на активния сезон започва още през зимата. Почистени и ремонтирани инструменти, нови саксии, инвентаризация на наличностите и желанията се прави именно сега.

2. Поръчки и покупки заваляват! Сигурно вече сте готови с желанията – нови видове растения, нови сортове, нови капризчета, нови лехички… помислете и за разместване на старите, ако това не се е случвало скоро.

3. Обход на градината е необходим. Проверете всички растения, розите и ранобудните дървета и храсти може да са напъпили. Наред с това помислете за птиците и дивите животни.

4. Започнете с резитбите. Вистерията подрежете до 2-3 пъпки на клонка. Тоест, летния растеж да се отстрани. При розите се прави силна резитба именно сега, преди да са се събудили за нов живот. Рододендроните също имат нужда от фризура. Орловите нокти и декоративните върбички трябва да се контролират, а именно сега е най-подходящ момент за това. Не пропускайте да извършите просветляване на короните.

5. Почистването на миналогодишните растителни остатъци започва. Изсъхналите и измръзнали стъбла на някои седуми, на хризантемата, а също и на много декоративни треви се отстраняват. Бъдете внимателни, защото е възможно да е започнал нов растеж в основата. Към санитарните процедури добавяме премахването на старите листа на кукуряците. Така ще освободите пространство за цветовете.

6. Подготовката на почвата също може да стартира. Не пропускайте и да наторите. Добра идея е, предвид все още уж зимната обстановка, да внесете органика и да я заорете.

Но да се върнем на сеитбите. В края на месеца ззапочват на ранните разсади за пипери, патладжани, домати и други зеленчукови видове. Интересното е, че в това производство е важно да се извършва пикиране, а при по-късните то отсъства.

При цветята процедурата не е много по-различна. Семената се засяват в общ съд за по-лесно отглеждане, а когато семеначетата достигнат определена фаза, се разделят и поставят в индивидуални саксийки или разсадни табли с по-големи гнезда.

От изключително важно значение е да има възможност за контролиране на температурата в помещението. Ако тя е над 20-22 градуса, зелените бебоци ще етиолират и е много възможно да ги нападнат гъбни патогени, да се стигне до сечене или други проблеми. Ако пък е под 8-10 градуса, растежът ще бъде много бавен и се губи смисълът от усилията.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Слави Трифонов сравни политическата среда в България с български вариант на Хари Потър. Във фейсбук той остро нападна Кирил Петков и "Продължаваме промяната" заради изявленията, че събират добрите сили. Нарича го "инфантилен и объркан човек, който смята всички останали за инфантилни като него". Ето цялата публикация на Трифонов във фейсбук: Кога
Новак Джокович взе възможно най-сладкия реванш в Мелбърн. Миналата година сърбинът не можа да участва в откритото на Австралия по тенис, след като бе спрян на летището и впоследствие депортиран заради скандала с липсата на ваксина против коронавирус и на медицинско изключение. Сега обаче нямаше кой да го спре
До края на деня се очаква снеговалежите да намаляват или да спират. Температурите ще се колебаят от 0 до 6 градуса. През нощта и утре рано сутрин се очаква слаб сняг, но облачността ще започне да се разкъсва. Във вторник очакваме краткотрайни, но на моменти интензивни снеговалежи. Има опасности от снегонавявания и преспи в планинските проходи

Градина 24 / Цветя