Напишете дума/думи за търсене

Снегът е полезен за цялата градина

Овощните видове все още са в дълбок покой

Естественият покой, в който се намират овощните дървета в момента, ще продължи още известно време. Той се състои от две фази – дълбок и принудителен.

Дълбокият покой е периодът, през който плодните дърветата и храстите спят зимен сън. Той настъпва постепенно и е с определена продължителност, която е различна за отделните овощни видове. Например костилковите имат по-къс дълбок покой от семковите видове.

По време на него дръвчетата наистина спят и условията на средата не им оказвате никакво влияние. Т. е. дори времето да е много топло, както беше през отделни дни през декември миналата година, а и в началото на януари, дръвчетата няма да реагират на високите температури и да се събудят за нова вегетация.

Дълбокият покой е изключително важен за овощните дървета, които в този период натрупват необходимите им ниски температури, без които не могат да започнат следващата вегетация. След като съберат температурната сума, те преминават в следващата фаза – принудителен покой. По време на него овошките вече са зависими от температурните условия.

Например, ако времето се задържи студено, дръвчетата продължават да са в покой. Щом обаче температурата започне да се повишава, овошките се събуждат за нова вегетация.

Точно в такъв момент дръвчетата са много уязвими и при променливи температури, може да се стигне до измръзване на някои растителни части. Това може да се случи и в края на пролетта, ако има късни пролетни мразове.

Тъй като костилковите видове – кайсии, праскови, бадеми, сливи имат по-кратък дълбок покой, те по-често са засегнати от измръзвания на цветовете.

Защо да има сняг
Не снегът, а липсата му води до измръзване на някои растителни части. Затова съветът към любителите е да запазят снежната покривка максимално дълго време в градината.

Например, ако забележите отвяване на сняг в основата на стъблото, натрупайте нов. По този начин ще предпазите корените, които са доста уязвими и често измръзват при сух студ.

Чувствителни видове

Прасковите например, по подобие на южните култури, като смокиня, киви и други, са по-чувствителни на ниски температури. Затова и овощният вид не е подходящ за отглеждане в някои райони на страната.

Ниските температури, както и повратните студове в началото на пролетта, може да доведат до измръзване на някои растителни части. Вследствие на това през вегетацията се получава смолоизтичане, както и измръзване на цели клонки. Ако степента на измръзване е голяма, може да се стигне до цялостно загиване на дръвчето.

Затова е важно, особено при по-млади фиданки, стъблата им да се опаковат, а почвата под короната да се мулчира.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Новак Джокович взе възможно най-сладкия реванш в Мелбърн. Миналата година сърбинът не можа да участва в откритото на Австралия по тенис, след като бе спрян на летището и впоследствие депортиран заради скандала с липсата на ваксина против коронавирус и на медицинско изключение. Сега обаче нямаше кой да го спре
До края на деня се очаква снеговалежите да намаляват или да спират. Температурите ще се колебаят от 0 до 6 градуса. През нощта и утре рано сутрин се очаква слаб сняг, но облачността ще започне да се разкъсва. Във вторник очакваме краткотрайни, но на моменти интензивни снеговалежи. Има опасности от снегонавявания и преспи в планинските проходи
За "24 часа" директорът на РИОСВ-Бургас потвърди, че GPS замервания са показали, че прокопаният ров не попада в защитената зона Пясъчните дюни на южния плаж в Несебър не са били разорани, а предпазени от разораване. Такова обяснение даде инж. Димитър Мандулев, директор на Държавното ловно стопанство в Несебър

Градина 24 / Дръвчета