Напишете дума/думи за търсене

Кои цветя се залагат/сеят сега?

Мушкато 

Започваме с любимеца на много, много градинари и той е мушкатото – царя на балкона. Семенцата са дребни затова се сеят рехаво и много плитко. Торфът се пресява, за да бъде с възможно най-ситната и фина фракция. Към него се добавя ситен пъсък. Съотношението е 9 към 1.

Подходящата температура за поникване е малко по-висока от препоръчителната – над 23-24 градуса. Влажността на субстрата се поддържа висока, но не прекалено. При такива условия поникването отнема между 3 и 12-14 дни. След това температурата се понижава, за да не се изтегли прекалено подсемеделното коляно.

Ако сеитбата е в общ съд, растенията се пикират, когато се развие поне един същински лист.

Далия 

Семената на далията са значително по-едри от тези на мушкатото, което позволява да се направи доста по-прецизна сеитба. Затова препоръката е да се поставят по 2-3 семена в индивидуални съдове с малки размери. Субстратът трябва да бъде рехав, отцедлив. Към 9 части торф се добавя една вермикулит или перлит.

Оптималната температура за поникване е между 18 и 20 градуса. Влажността се поддържа умерена. Добра идея е да се полее след засяване обилно, след което съдовете да се покрият със стъкло или друг прозрачен материал. Така се получава своеобразен кръговрат на водата. След поява на първите поници, стъклото се отстранява, а температурата леко се понижава.

Младите далийки могат да бъдат засадени след преминаване на опасността от слани. Трябва да се има предвид, че растежът е сравнително бавен, а поникването отнема около двайсетина дни. Цветове се очакват през лятото и есента.

Бегонии 

Колкото и да си говорим, че бегониите са капризни и се гледат трудно, няма как да им устоим… толкова много видове и сортове има. От разкошните изрисувани листа до огромните и ярки помпони всяка бегония намира своя собственик.

Градинарите, които искат да се пробват със семена, най-лесно ще намерят такива от семперфлора или някоя едроцветна, примерно карнавал. Тънкост на тънкостите е дребните като прашинка семенца да са на повърхността на субстрата. Още нещо много важно – за покълване е необходима светлина. следователно, никакво покриване!

Поникването отнема доста време – около 1-2 месеца. Умерена температура и редовно оросяване са гаранция за успех.

Копривки 

Още един любимец – колеусът може да бъде засят през януари и февруари. За целта е необходимо да се подготвите с плитък съд, фина торфена смес за разсади и вермикулит, с който да покриете съвсем леко семенцата. Температурата е между 18 и 24 градуса, а поникването отнема десетина до двадесет дни. Колкото по-топло е, толкова по-бързо ще забележите поници.

Възможността да се сее сега копривка не е заради бавния растеж на семеначетата, а заради толерантността на растенията към по-слабо осветяване. Естествено, колкото по-светло е, толкова по-силни и здрави ще са растенията. Ако не можете да осигурите достатъчно светлина, поддържайте по-ниска температура. Това ще провокира по-активен растеж на кореновата система и по-слаб на надземните части.

Петунии 

Не, не се шегуваме! Ако засеете семената на петунията, калибрахоето или никотианата скоро, ще имате възможност да пензирате растенията поне веднъж преди да ги изнесете на открито. Така ще получите изключително добре оформени и богати цветя с обещание за повече от обилен цъфтеж.
Ако обаче нямате възможност да доосветявате младите растения, по-добре не се захващайте с тях. Резултатът ще са дълги и слаби стъбла, а никой не иска това.

Семенцата се поставят плитко в торфен субстрат. Може да се използват разсадни табли с индивидуални гнезда. Препоръчително е повърхността да се покрие с тънък слой вермикулит. Най-добре отоплението да идва отдолу. Поникването отнема по-малко от две седмици.

Летен гербер 

Газанията, наричана още летен гербер, е сред най-слънцелюбивите цветя, които се отглеждат у нас. Изумително е, че отваря цветовете си, само когато са погалени от слънчевите лъчи.

Семената са дребни, снабдени с приспособление за летеж под силите на вятъра. Най-добре е да се поставят в индивидуални гнезда с торфена смес. Колкото по-висока температура се поддържа, толкова по-бързо ще поникнат. За съжаление развитието им след това е много бавно. Отнема около два месеца докато се развият силни и здрави растения с няколко същински листа. Но, ако ги засеее сега, ще са готови точно в началото на сезона.

Преди да ги изнесете навън е добре да ги закалите. И изберете възможно най-слънчевото място за тях!

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Над 40% от територията на Украйна е минирана в резултат на бойните действия, съобщи днес британската телевизия "Скай нюз", като се позова на неправителствената организация "Майнс адвайзъри груп" (Mines Advisory Group), предава БТА. По данни на неправителствената организация Украйна е страната с най-много мини в света
Романът "Нежна песен" на френско-мароканската писателка Лейла Слимани, спечелил наградата "Гонкур" през 2016 г., ще бъде адаптиран от американския канал HBO в нова поредица с участието на Никол Кидман, предаде АФП, цитирана от БТА. HBO постигна с продуцентската компания "Леджъндари ентъртейнмънт" споразумение "за създаване и копродуциране на
Германката Лена Дюр спечели втория слалом за световната купа в алпийските ски, проведен в чешкия зимен център Шпиндлерув Млин, и така спря американката Микаела Шифрин да изравни рекорда за най-много победи. Той е притежание на легендарния швед Ингемар Стенмарк - 86. Шифрин бе начело след първия манш

Градина 24 / Цветя