Напишете дума/думи за търсене

НАПРАВИ СИ САМ: Ремонт на пътека с овча вълна

Мотивацията на Джон да използва вълната произтича от желанието му да слага възможно най-много естествени материали

Идеята може да е подходяща за ерозирали, горски и селски пътища

В началото на годината фермерът Джон Макрей подобри част от добре утъпканата пешеходна пътека в природен парк в Шотландия, използвайки овча вълна вместо по-често прилаганата синтетична мембрана, която обикновено се слага, за да пази от наводняване.
Освен че е по-екологичен метод, това е начин да се използва вълната, която е с малка стойност за земеделците. С многото овце и ниската изкупна цена, и за фермерите в Шотландия руното е отпадъчен продукт.

Пътеката, която Джон е реновирал, е доста известен крайбрежен маршрут за разходки, тъй като води до средновековна крепост. Така че е добре утъпкван от посетители през почивните дни. Но влажната зима (2021/2022 г.) оставя дълбоки участъци с вода и кал.
Освен земеделец, Джон е и член на великобританската екологична благотворителна организация „John Muir Trust“ и винаги търси устойчиви начини за подобряване на практиките в опазването на околната среда.

„Видях онлайн как някой е пробвал да използва руно, за да поправи пътеки на Западните острови (друг природен парк) и бях чул, че това се прави и в Ирландия“, казва той за Press & Journal. „Но никога не съм го виждал лично и доколкото знам, никой не го е пробвал на остров Скай.“

Вместо да използва синтетика, Джон събира вълна, която е безплатна, местна и устойчива от своите колеги в непосредствена близост, включително от собственото си стадо, като се уверява, че следва указанията - вълната да бъде в сурово състояние и непреработена, за да се избегне въвеждането на замърсители. Голяма част от тази вълна вероятно щеше да бъде захвърлена някъде, за да изгние, което е ужасно прахосничество, смята той.

Как го прави?

Били са необходими 300 руна, за да се покрият 80 метра, като не е била особено лесна работа. В проливен ден Джон изкопава изкоп – както би направил за обикновена пътека – но вместо да я облицова с геотекстил, я облицова с вълна.

Полагал я навита или сгъната, за да се създаде „плаваща пътека“. След това се покрива с чакъл. Целта е вълната да попречи на камъните да потънат в калта. Овчето руно предпазва торфа и почвата, но позволява на водата да се оттича по-лесно.

„Получи се по-добре, отколкото можех да си представя“, каза Джон. „Освен няколко парчета вълна, стърчащи по краищата. Но растителността ще ги покрие и никой никога няма да разбере.“

Времето не беше подходящо за работа, което също подчертава факта, че вълната може да се използва при много мокри условия, допълва той.

Освен това излиза и много по-евтино – вълната беше безплатна и докарана само от шест мили разстояние. Докато геотекстилът, който обикновено използваме, изобщо не е евтин вече, като помислим и за въглеродните разходи, които създава, и транспорта, за да го стигне тук, излиза, че не е най-доброто екологично решение.

Що се отнася до това колко дълго ще издържи вълната, Джон е уверен, че новата пътека „ще го надживее“, тъй като е заобиколена от торф и чакъл, които не позволяват на въздуха да достигне до вълната, за да я разгради.

За сравнение майсторът завършва останалата част на калната пътека, използвайки чакъл върху традиционна дренажна мембрана.

Обратната връзка от общността е много добра. Дават му 10 от 10 точки.

Методът всъщност е много древен, познат на римляните, а както знаем пътищата са били двигателя на разрастването на империята.

Пътеката е преминавала през торфище, овчата вълна позволява на водата да се оттича по-лесно и в същото време не дава на чакъла да потъне
Пътеката е преминавала през торфище, овчата вълна позволява на водата да се оттича по-лесно и в същото време не дава на чакъла да потъне
Иън Комб, майсторът на ремонта в друг шотландски парк, препоръча две до три руна на метър и след това покриване с инертни материали направо върху руното. От едната страна е поставил по-големи камъни, за да осигури защита на подпорите. 
Снимки: ВВС
Иън Комб, майсторът на ремонта в друг шотландски парк, препоръча две до три руна на метър и след това покриване с инертни материали направо върху руното. От едната страна е поставил по-големи камъни, за да осигури защита на подпорите. Снимки: ВВС
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Германката Лена Дюр спечели втория слалома за световната купа в алпийските ски, проведен в чешкия зимен център Шпиндлерув Млин, и така спря американката Микаела Шифрин да изравни рекорда за най-много победи. Той е притежание на легендарния швед Ингемар Стенмарк - 86. Шифрин бе начело след първия манш
Директорът на столичната болница "Св. Иван Рилски" д-р Дечо Дечев е подал молба за напускане, пише БТА. Заявил го е, потърсен за коментар заради информация за предстоящ протест на работещите в лечебното заведение. По думите му един от мотивите в молбата му за напускане е липсата на приемственост в системата, както и честа смяна на политиката
Слави Трифонов сравни политическата среда в България с български вариант на Хари Потър. Във фейсбук той остро нападна Кирил Петков и "Продължаваме промяната" заради изявленията, че събират добрите сили. Нарича го "инфантилен и объркан човек, който смята всички останали за инфантилни като него". Ето цялата публикация на Трифонов във фейсбук: Кога

Градина 24 / Дизайн