Напишете дума/думи за търсене

Декоративните треви в дизайна на зимната градина

Градината през зимата, като правило, е много лаконична - или снежни преспи, или стволове и голи клони на дървета. Но декоративните треви, тези градински красавици, които са в покой в края на есента, не губят структурата си и през най-студения сезон.

Запазват сухите стъбла и цветове непокътнати. И в комбинация с избледнелите трайни насаждения или шапките на хортензиите, те могат да донесат нещо мистично във вашата градина.

Някои сортове оцеляват през студените зими с малко или без подслон и осигуряват интересен ефект на снежната градина. Завесите на повечето декоративни тревисти растения създават илюзията за замръзнал фонтан.

През есента растенията запазват текстурата си и след първата слана листата стават кафяви, бронзови или червеникавокафяви. Събирането на сняг върху високите шипове добавя ново измерение към градината.

Декоративните треви създават необичаен и интересен контраст с вечнозелените растения, яркочервените плодове и свежия бял сняг.

Универсалност

Декоративните треви са подходящи в градини от всякакъв стил и ще добавят елегантност, деликатност и ефирност на всяка композиция.

Те се комбинират перфектно и помежду си в единични насаждения на малки места, а на големи площи се засаждат в масивни групи в голямо разнообразие от комбинации.

Зимна декоративност

Благодарение на уникалната структура на листата и съцветията, както и специалния декоративен ефект през есента и зимата, тревите са разкошен елемент от градинския дизайн.

За зимна декоративност, тревата в градината може да се използва по различни начини. Тя ще изглежда чудесно на фона на иглолистни дървета

Комбинацията от зърнени култури и бавно растящи иглолистни изглежда много оригинална.

Освен това сламеният цвят на изсушените стъбла ще създаде цветен контраст както със зелените, така и със сините иглички. Композицията изисква минимални грижи и изглежда декоративна през цялата година

Засадени сами (като солитери)

например, на морава, те ще привлекат вниманието, изстрелвайки фонтани на фона на белия сняг.
И в модните цветни градини в естествен стил те ще си правят компания с други големи трайни насаждения, които имат красива текстура, която ви позволява да не режете тези растения преди зимата: лози, вероникаструми, златни пръчици, зопници и др.

Изберете издържливи сортове

Декоративните треви са особено красиви покрити със слана или напудрени с първия сняг. Основното е да не правите грешка с това кои от тях ще се справят с такава отговорна роля.

Някои треви имат доста крехки цветоносни стъбла, които се чупят при първите пориви на есенния вятър и под тежестта на мокрия сняг.

За да се възхищавате на зърнените култури не само през лятото и есента, но и по-късно, до самата пролет, най-добре е да засадите мощни сортове китайски мискантус, които са устойчиви на студове, например Huron Sunrise, Malepartus, Nippon, Nishidake, Silberfeder или Purpurascens, почервеняващ през есента.

Тръстиковата трева, особено Karl Foerster, също е добър избор. Здравите вертикални стъбла са в състояние да издържат дори на много силни ветрове.

Брегът на градинско езерце, покрит с първия лед, успешно ще бъде украсен от клонестия папур.

В допълнение, през късната есен и зимата масивите от мискантус и южна тръстика са много добри, но и двете треви, за съжаление, са много агресивни, което налага ограничения върху използването им в градините.

Асортиментът

от декоративни треви включва повече от 250 вида и разновидности с различни форми и размери: от миниатюрни храсти до високи златни класове.
Можете да изберете подходящи растения за различни условия на отглеждане:

. сухи зони, като скалисти хълмове;

. места с влажна почва;

. плитка вода при озеленяването на водоеми.

Те могат да се отглеждат в контейнери, да си проправят път по пътеки, да са акцент в смесени бордюри, да рамкират езера и пътеки, да очертават граници и да създават илюзия за перспектива.

И накрая, те могат просто да растат отделно, пленявайки очите с дискретната си, но толкова изискана красота.

Няколко практични съвета

. Листата и съцветията на зърнените култури не трябва да се режат твърде рано. Те изглеждат особено красиви през есента и зимата.

. За да могат декоративните зърнени култури да се покажат в цялата си красота, те се нуждаят от доста пространство. В малка градина е по-добре да изоставите силнорастящите видове.

. Зърнените култури обикновено доминират спрямо другите растения. Ето защо правилният избор на съсед е толкова важен за създаването на хармонична и живописна картина.

. Повечето градинари не косят декоративните треви през есента или зимата. Добре е да се мулчират през късната есен. Най-полезният мулч е компост или нарязани листа.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Новак Джокович взе възможно най-сладкия реванш в Мелбърн. Миналата година сърбинът не можа да участва в откритото на Австралия по тенис, след като бе спрян на летището и впоследствие депортиран заради скандала с липсата на ваксина против коронавирус и на медицинско изключение. Сега обаче нямаше кой да го спре
До края на деня се очаква снеговалежите да намаляват или да спират. Температурите ще се колебаят от 0 до 6 градуса. През нощта и утре рано сутрин се очаква слаб сняг, но облачността ще започне да се разкъсва. Във вторник очакваме краткотрайни, но на моменти интензивни снеговалежи. Има опасности от снегонавявания и преспи в планинските проходи
За "24 часа" директорът на РИОСВ-Бургас потвърди, че GPS замервания са показали, че прокопаният ров не попада в защитената зона Пясъчните дюни на южния плаж в Несебър не са били разорани, а предпазени от разораване. Такова обяснение даде инж. Димитър Мандулев, директор на Държавното ловно стопанство в Несебър

Градина 24 / Цветя