Напишете дума/думи за търсене

Пипери и подправки

Покрай еуфорията около филодендроните и монстерите, а също и алоказиите, и епипремнумите, път към сърцата на колекционерите си проправи още едно чудно растение – пиперът. Но не чушките, въпреки че лютото също завладява света. Иде реч за растението, от което се получават добре познаните ни пиперливи черни зрънца, а и по-модерните червени и бели. Досетихте ли се? Днес ще ви разкажем как да си отглеждате черен пипер в домашни условия.

Интересна е историята на тази подправка. Имало е моменти, когато черните зрънца са стрували повече от злато. Не по-малко важно е, че те имат чудодейни лечебни ползи за човешкия оранизъм.

Днес обаче Piper nigrum, поне у нас, е повече декоративно стайно растение, отколкото такова, отглеждано с продоволствена реализация на подправката. Най-вероятно една от причините за изместване на фокуса е прекалено дългия младенчески период. Ние се сещаме и за още една – растението е разкошно на външен вид и се държи стоически в домашни условия.

Ето фактите накратко. Пиперът е тропическа лиана с дължина от 3 до около 10 метра. Обича слънчево изложение и богата почва с леко кисела до алкална реакция. Цъфти с интересни бели цветове през лятото. След това се образуват нанизи от красиви, лъскави и кръгли плодчета. За родина на тази лиана се смятат Индия и Шри Ланка.

Произходният център говори

за високи температури

и повишена въздушна влажност. Следователно колкото повече се доближаваме до тези условия, толкова по-добре биха се чувствали растенията. Ето кои са 6-те основни фактора за успех:

1. В домашни условия най-светлото и слънчево място е за пипера;

2. Почвата да бъде богата на хумус и да запазва добре вода. Не бива да се стига до преовлажняване, защото корените ще загният;

3. Не се допуска пресъхване на субстрата. Поливки се правят, когато повърхността се усеща суха на вид и допир;

4. Температурата да не пада под 10-15 оС;

5. Кухнята и банята са идеални за отглеждане на тези лиани, защото там влажността на въздуха е висока;

6. Подхранва се само през топлата част от годината на всеки 2-3 седмици. Зимата торенето се преустановява.

7. За да се сдобиете с отгледано растение в контейнер, ще трябва да се разделите с една добра сума пари в сравнение с цветята и растенията, които сме свикнали да виждаме в търгоската мрежа. Въпреки това си заслужава!

Пиперът може да се размножи чрез полагане на стъбла за вкореняване от майчиното растение и чрез въздушни отводи. Образуването на корени става бавно, затова бъдете търпеливи, ако се захванете.

Втората опция е да се засеят семена. За тази цел са необходими зрели, червени плодчета (семена). Накисват се за една нощ, за да поемат вода, след което се поставят във влажен и затоплен субстрат. Температурата и влажността се поддържат високи. Поникването става за около месец при оптимални условия.

Черният пипер, който слагаме

в почти всяко ястие

и, с който сме свикнали толкова много, има антиоксидантни, антимикробни и противовъзпалителни свойства. Известно е, че действа като антидепресант и подобрява храносмилането.

Ако някой успее да отгледа лиана до плододаване, той трябва да знае тънкостите на беритбата. Зелените плодчета могат да се мариноват, което ги превръща в пикантна, но не много подправка.

Когато започнат да почервеняват плодчетата, може да се оберат, изсушат и да се получи обикновен черен пипер. Екзотичният бял пипер се получава, когато плодчетата узреят добре. Червената обвивка се отстранява, следва сушене и смилане, както обикновено.

В семейството на пипера има

над 300 вида растения,

но не всички дават ценните зрънца. Отглеждането им обаче от декоративна точка граничи със същата колекционерска лудост, както тази при останалите видове цветя.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Романът "Нежна песен" на френско-мароканската писателка Лейла Слимани, спечелил наградата "Гонкур" през 2016 г., ще бъде адаптиран от американския канал HBO в нова поредица с участието на Никол Кидман, предаде АФП, цитирана от БТА. HBO постигна с продуцентската компания "Леджъндари ентъртейнмънт" споразумение "за създаване и копродуциране на
Германката Лена Дюр спечели втория слалом за световната купа в алпийските ски, проведен в чешкия зимен център Шпиндлерув Млин, и така спря американката Микаела Шифрин да изравни рекорда за най-много победи. Той е притежание на легендарния швед Ингемар Стенмарк - 86. Шифрин бе начело след първия манш
Директорът на столичната болница "Св. Иван Рилски" д-р Дечо Дечев е подал молба за напускане, пише БТА. Заявил го е, потърсен за коментар заради информация за предстоящ протест на работещите в лечебното заведение. По думите му един от мотивите в молбата му за напускане е липсата на приемственост в системата, както и честа смяна на политиката

Градина 24 / Билки