Напишете дума/думи за търсене

Променливата температура е опасна за овошките

Често през януари, а дори и в следващите зимни месеци, сме свидетели на резки температурни промени. Понякога те са много по-опасни за дръвчетата от ниските температури, които по принцип са нормални при зимните условия.

Резките температурни амплитуди могат да доведат до повреди по някои растителни части. За да предотвратите евентуалната опасност за овощните, може да предприемете някои добри практики.

Какви мерки са подходящи:

  • При много силни студове, короната на дръвчетата може да се напръска със син камък. Концентрацията е 0.05%, т.е. 50 грама на 10 литра вода. В този случай не се слага вар!
  • Третиране с варно мляко, като дозата е 2.5% или 250 грама гасена вар на 10 литра вода.

Чрез тези пръскания се намалява разликата при резки температурни промени, тъй като клонките се нагряват по-слабо от слънцето през деня, когато температурите са по-високи.

Напомняме на начинаещите овощари, че е много важно през цялата година за дръвчетата да се полагат добри грижи, тъй като те се отразяват на здравословното им състояние, включително устойчивост на стрес.

Затова и внасянето на суперфосфат през есента, оказва възлияние върху повишаване на студоустойчивостта на овощните видове.

Как се познава, че дръвчето е измръзнало?

  • В основата на дървото, в областта на кореновата шийка, ако при отделяне на кората се забелязва, че слоят тъкани под нея е неестествено потъмнял.
  • Листата са дребни, бледи и деформирани. Често се бъркат с признаци на някои болести. При силна степен на измръзване по периферията на листата се образуват пригори, които постепенно обхващат цялата петура.

0 Симптоми по цветните и листните пъпки, които почерняват и не се развиват.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Романът "Нежна песен" на френско-мароканската писателка Лейла Слимани, спечелил наградата "Гонкур" през 2016 г., ще бъде адаптиран от американския канал HBO в нова поредица с участието на Никол Кидман, предаде АФП, цитирана от БТА. HBO постигна с продуцентската компания "Леджъндари ентъртейнмънт" споразумение "за създаване и копродуциране на
Германката Лена Дюр спечели втория слалом за световната купа в алпийските ски, проведен в чешкия зимен център Шпиндлерув Млин, и така спря американката Микаела Шифрин да изравни рекорда за най-много победи. Той е притежание на легендарния швед Ингемар Стенмарк - 86. Шифрин бе начело след първия манш
Директорът на столичната болница "Св. Иван Рилски" д-р Дечо Дечев е подал молба за напускане, пише БТА. Заявил го е, потърсен за коментар заради информация за предстоящ протест на работещите в лечебното заведение. По думите му един от мотивите в молбата му за напускане е липсата на приемственост в системата, както и честа смяна на политиката

Градина 24 / Дръвчета