Напишете дума/думи за търсене

Топ 10 на най-добрите зеленчуци за домашната градинка

Сезонът на активното градинарство навън свърши, но можете да продължите отглеждането на пресни зеленчуци, предимно на перваза на прозореца.

Домашното градинарство е забавно и интересно и ще успеете, ако се съобразите с няколко неща: питомците ви е добре да получават поне 4-5 часа слънчева светлина, трябва и правилно да храните растенията, също да следвате оптимално напояване, като избягвате и липсата, и излишната влага.

Предлагаме ви десет култури за проста и продуктивна домашна градинка:

1. Свеж зелен лук

Свежият зелен лук може да бъде чудесно и вкусно допълнение към вашите салати и сандвичи. На малкото пространство, каквото е това пред прозореца можете да получите достатъчно реколта.

Опитайте да отглеждате лук с помощта на хидропоника. Изрежете листата, но спасете шест сантиметра от зелената част над корена.

* Вземете чист, стъклен буркан, през който слънчевата светлина може лесно да прониква. Напълнете до половината с вода и поставете луковиците с корените надолу.

* Поставете чашата на топъл и слънчев прозорец, който получава поне четири часа слънчева светлина на ден. Не забравяйте да сменяте водата през ден и чашата с лук ще бъде готова за прибиране на реколтата след седмица или две. Като отрязвате зелените пера, можете да го получите отново по същия начин още три пъти.

2. Салата

Марулята много лесно се отглежда в саксии и дори в малък контейнер.

Листата от маруля са истински подарък за любителите на здравословния начин на живот. Те са богати на вода, фибри, витамини и минерали като калций, магнезий, калий и натрий. Марулята се препоръчва за тези, които имат проблеми с чревния тракт, а действа и като естествен антидепресант.

А комбинацията от червена и зелена салата е чудесна украса за дизайна на кухнята.

* Почти всички сортове марули се развиват добре в саксии. Тъй като плитките им корени не се нуждаят от дълбока почва, те растат най-добре в широки и плитки контейнери. Съдът трябва да има дренажни отвори в долната част и да има дълбочина не по-голяма от 15 см. Съдът може да бъде от всякакъв материал - пластмаса, глина или теракота.

След засаждането на семената, ще трябва да разредите разсада, така че растенията да са на разстояние от 4 до 6 сантиметра, в зависимост от размера на листата.

Салатата обича слънцето, но не и топлината. Не поставяйте съдовете до печка или парно.

Използвайте качествена почвена смес, съдържаща голямо количество органична материя, като компост или торф.

В малките саксии, поливайте растенията често, но се уверете, че не прекалявате, за да не предизвикате кореново гниене. Тъй като марулята расте бързо, едно прилагане на течен листен тор в началото на вегетативния сезон е всичко, което е необходимо за богата реколта. Редовното подрязване на листата е от полза за салатата - тя се подмладява и започва да се развива по-активно.

3. Домати

Отглеждането на джуджешки форми домати на перваза или на балкона е цяло направление в домашното градинарство.

За разлика от всички други растения, доматите трябва да бъдат засадени надълбоко. Дълбокото засаждане насърчава здравата и силна коренова система.

Следователно дълбочината на контейнерите трябва да бъде повече от 30 сантиметра. Подрязването на доматените растения се състои в премахване на пожълтелите и най-ниските листа.

При отглеждането на домати има значение стойността на рН на почвата. Идеалното рН за доматите е около 6 - 6.8. - малко кисели до неутрални.

* Ще направите подарък за вашите домати, ако ги напръскате два пъти с листен тор - в началото на вегетационния сезон и преди раждането. Добре е и да поръсите почвата със натрошени черупки от яйца , за да подобрите структурата ѝ.

Поливането зависи от състоянието на почвата. Не бива, да мокрите плодовете и листата.

4. Спанак

Листата от спанак съдържат много полезни елементи, които ще помогнат на тялото ви да се справи с авитаминозата през зимния сезон.

Спанакът, като марулята, обича влажна почва и широки, но не дълбоки саксии.

За отглеждане на спанак в контейнери, използвайте качествена почвена смес, богата на органични вещества.

Структурата на почвата трябва да е рохкава и глинеста. Добре дренираната почва е най-важният фактор за оптимален растеж на спанака в контейнери. PH-то на почвата е неутрално.

5. Чили

Екзотични, горещи, пикантни и колоритни чушките чили ще бъдат чудесна украса на прозореца, при условие че имат достатъчно слънце и топлина.

Саксиите, които използвате, трябва да имат дълбочина най-малко 20 сантиметра.

След засаждане на семена от пипер в добре дренирана почва, богата на органична материя и с неутрално рН, ще трябва да изчакате разсада, а след това, когато разсадът стане силен, го напръскайте с листен тор (без или с малко количество азот) два пъти - в началото и преди да се появи плода.

След това ще трябва да обърнете внимание на правилното поливане - почвата да е мокра, но не наводнена. Захванете върховете и премахнете първите цветове. Направете дървена опора за растението - внимателно го прикрепете към нея.

6. Моркови

С правилния избор на саксия с достатъчна дълбочина за удобно развитие на корена и навременно поливане, морковите се развиват добре и не създават проблеми. За отглеждане вкъщи е по-добре да вземете семена от мини-морков, например "Babbet".

Мини-сортове са по-захарни и ще бъдат истински десерт за децата.

Морковите, като доматите, реагират добре на наличието на земни червеи в почвата. Така че, ако можете, набавете си от тези помощници.

7. Чесън

След като сте купили главата чесън в магазина или сте го взели от собствените си запаси, лесно можете да получите нова култура. Засадете скилидките в контейнера и много скоро ще видите как листата растат. Перата на чесъна имат високи антипростудни свойства. Така че редовно ги подстригвайте, което ще ускорява узряването на нова глава.

8. Кълнове

Пластмасов контейнер, семена и вода - това е всичко, от което се нуждаете за да имате реколта от кълнове.

Тя ще е полезен източник на витамини А, С, К и фолиева киселина.

9. Репички

Репичката в домашната градина е проста и непретенциозна култура, която не изисква дълбоки съдове или подпори.

Листата на репичките също са ядливи, и можете да направите вкусни екзотични салати от тях.

Уверете се, че репичките имат достатъчно слънце и почвата е достатъчно овлажнена (трябва да има дренажни отвори в дъното на саксията) и богата на органични вещества.

10. Грах и боб

Това е очарователно занимание - да наблюдавате как растенията се изкачват по прозореца върху опънатите от вас конци.

Правилата за засаждане са най-прости - подходящи са всякакви съдове - купувате зеленчуков почвен микс от градинския център, пръскате с листен тор няколко пъти и получавате големи шушулки със сладък грах или боб! (ХФ)

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Една от големите житейски и професионални каузи на бащата на българската кардиология проф. Александър Чирков в последните години беше създаването на супермодерна клиника във Варна.  Плановете му бяха в началото на 2019 г. да стартира нейното строителство.  "Варна е моят любим град и не напразно съм взел решение тук да направя една от най-добрите
И.д. президентът на Българския футболен съюз Михаил Касабов изпрати отворено писмо до министър-председателя на Република България Бойко Борисов с копие до министъра на младежта и спорта Красен Кралев и министъра на здравеопазването проф. д-р Костадин Ангелов с молба обявените на 23 ноември т.г. проектомерки за превенция на разпространението на
Швейцария е не само една от най-богатите страни в Европа, с една от най-добрите здравни системи. Тя е и с едно от най-високите равнища на заболеваемост и смъртност от COVID-19 в региона. Въпреки това много хора продължават да ядат и пият в ресторанти и барове, да пазаруват на оживени пазари, да се потят във фитнес центровете и да залагат в

Градина 24 / Зеленчуци