Напишете дума/думи за търсене

Пресаждане и делене на лилиуми

 Ако коренището на лилиумите се е разрастнало прекалено и се нуждае от пресаждане, то през август, когато цветовете вече са прецъфтели, е най-подходящото време.

Преди да пристъпите към разсаждане изрежете стъблата на височина 3-5 см. Луковиците се изкопават с лопата или по-добре с градинска вила. Почистете ги от почвата и ги огледайте добре. Изхвърлете наранените и видимо болни луковици, такива с ръждиви и кафяви петна. Почистете около корените, а тях самите ги изрежете на 10-15 см. Ако луковиците са много и образуват компактна маса, се налага да се разчленят.

Почистените луковици с корените се накисват за 20-30 минути в светлорозов разтвор на калиев перманганат или специални обеззаразяващи препарати. След обработка луковиците веднага, без да се подсушават, се садят. Ако се налага известно време да ги съхранявате, то поставете луковиците в кутии или сандъчета с влажен торф или мъх, или най-малкото във влажен пясък.

Дълбочината на засаждане на лилиумите зависи от вида, размера на луковиците и вида на почвата. Обикновено луковицата се засажда на дълбочина 3 пъти по-голяма от диаметъра й. Изключения правят само няколко вида.

Малко по-дълбоко се засаждат лилиумите с големи цветоноси или тези, които имат стъблени корени. Видовете, които образуват на повърхността листна розетка, обратното – засаждат се по-плитко, така че връхчетата на луковиците да са почти на повърхността на почвата.

На леки песъчливи почви лилиумите се садят по-дълбоко в сравнение с тежките почви. Обикновено големи луковици на нискостеблените лилиуми се засаждат на дълбочина 10-12 см до дънцето на луковицата, дребните сортове се засаждат на 7-8 см; средновисоките сортове съответно 12-15 и 8-10 см; а високите - 15-20 и 10-12 cm.

Разстоянието между луковиците при засаждането зависи от височината и силата на растенията. Големите лилиуми се засаждат на разстояние 20-25 см, а по-ниските - на разстояние 10-15 см един от друг.

Когато пристъпите към засаждане на лилиумите направете браздите или дупките с около 10 см по-дълбоки от препоръчителните за засаждане (луковиците се засаждат с корените и трябва да се предвиди място и за тяхното разполагане). Сипете шепа или две промит речен пясък и пепел, поставете луковицата, внимателно разположете и засипете дупката с почва.

След засаждането участъкът с лилиумите обилно се полива и се мулчира с тор и хумус.

Много градинари се оплакват, че мишки изгризват луковиците на лилиумите. Да се предотврати това, за съжаление, е трудно. Но стопаните са натрупали богат опит в борбата с гризачите. Например обработват луковиците с ихтиолов спирт или на дъното на ямките за засаждане поставят парчета плат, импрегнирани с препарати, които действат отблъскващо на гризачите.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Навършват се 22 години от смъртта му На 5 август 1998 г. почина Тодор Живков. Според официалната информация на БТА той издъхва в 20,05 часа след триседмична мозъчна кома. Тодор Живков е човекът, управлявал най-дълго държавата България - като партиен лидер, министър-председател и президент. Как селянчето от Правец и печатар със средно образование
Новото първенство стартира в петък с два отбора, които използват абревиатурата ЦСКА. Явно толкова сериозно е объркването, че дори БФС бе принуден да подменя лицензи в последния момент, след като първоначално даде такъв на Сдружение “Футболен клуб “Централен спортен клуб на армията 1948”, а вече го подмени с такова на футболен клуб със същото име
Екстрасенска му предсказва победа на президентските избори през ноември Президентът на САЩ Доналд Тръмп подписа заповед, ограничаваща правителството да наема чуждестранни работници, съобщи Ройтерс. Новите норми засягат в частност работните визи от категорията Н1-В за висококвалифицирани чужди специалисти

Градина 24 / Цветя