Напишете дума/думи за търсене

Между май и септември Алое Вера може да се държи на открито

Свойствата на Алое Вера са известни от преди хиляди години. Днес то е неразделна част от живота на хората и безценна съставка при производството на лекарствени и разкрасяващи продукти.  Растението е многогодишно без стъбло, с дебели месести листа и бели малки шипчета. 95 % от състава на листата е течност, което прави Алое Вера изключително капризно растение. Но това не е просто вода, а два вида течност - гел и алоин, всяка от които има различно приложение. Месестата обвивка на листото съхранява ценните качества на течността, затова е много важно целостта му да се запазва.

Растението принадлежи към семейството на лилиите. Пораства на височина до около метър и през пролетта ражда красиви пъстри цветчета. Цветовете се оформят като тръбички, на чийто край е цветът. Много подходящо е за градини, но у нас е разпространено предимно като стайно растение.

Нуждае се от много светлина и топлина.

Свикнало да вирее в местности с пустинен, горещ и сух климат, то предпочита големи температурни разлики през деня и през нощта. През зимата живее най-добре при 10 – 12 градуса Целзий, но може да издържи и до 6 градуса. В близост обаче трябва да има източник на топлина и е за предпочитане да е до прозореца но не на пряка слънчева светлина. Между май и септември Алое Вера може да се държи на открито, на прошарена сянка.

Поливане

Обича умерено влажна почва, така че през пролетта се стремете да я поддържате такава. Най-хубаво е да изчакате пръстта добре да се оттече от предишното поливане. Тъй като съхранява огромно количество вода в листата си, през зимата, когато изпадне в пасивен период, Алое Вера ще се нуждае от много малко влага. Тогава сведете до минимум поливането. Следете цвета и влажността на листата. Ако забележите, че са изсъхнали и са започнали да покафеняват, значи сте прекалили със сухия период.

Почва

Алое Вера трябва да се подхранва умерено, а саксията задължително трябва да има дренажен отвор, през който да се отича водата. За по-голям ефект можете да сложите и 3-4 см. чакъл на дъното. Най-подходящата комбинация е 50/50 почва и пясък.

Размножаването става чрез резници или чрез семена.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
На шофьора, блъснал я пръв и избягал, ще кажа, че ще бъде намерен. И ще изпълня молбата на дъщеря ми да я заведа при него 34-годишната Юлия Ангелова беше прегазена край Созопол в нощта срещу 26 юли. Първият шофьор, блъснал жената, избяга и все още се издирва. Няма свидетели на случилото се, само една снимка на автомобил с огънат капак
Навършват се 22 години от смъртта му На 5 август 1998 г. почина Тодор Живков. Според официалната информация на БТА той издъхва в 20,05 часа след триседмична мозъчна кома. Тодор Живков е човекът, управлявал най-дълго държавата България - като партиен лидер, министър-председател и президент. Как селянчето от Правец и печатар със средно образование
Новото първенство стартира в петък с два отбора, които използват абревиатурата ЦСКА. Явно толкова сериозно е объркването, че дори БФС бе принуден да подменя лицензи в последния момент, след като първоначално даде такъв на Сдружение “Футболен клуб “Централен спортен клуб на армията 1948”, а вече го подмени с такова на футболен клуб със същото име

Градина 24 / Билки