Напишете дума/думи за търсене

Подрязване на розите

Розовите храсти, облагородени върху подложка от шипка са много устойчиви растения, но за да ги предпазим от евентуално измръзване се налага да им осигурим топла завивка.

Завивката може да бъде почва от градината, натрупана върху присадката. Използва се също и пясък, угнил оборски тор, листовка. Когато загърляме с почвата около розата е необходимо да изчистим и отстраним падналите листа и изрязани клонки, тъй като спорите на брашнестата мана и други гъбни болести се запазват и зимуват в растителните остатъци.

На пролет при благоприятни условия те много бързо и лесно се разпространяват върху младите леторасти. Със загърлянето с угнил оборски тор също трябва да се внимава. Ако върху растението се натрупа не достатъчно добре угнил оборски тор, то той може да предизвика изгаряне на леторастите, тъй като отделя топлина по време на угниването. Същото може да се получи и с корените на новозасадените растения. Те изгарят ако в почвата е добавен не добре угнил оборски тор.

Технологията:

Преди да загърлим розовите храсти е необходимо първо да направим есенна резитба. Така подготвяме растението за презимуване. Отстраняваме незрелите стъбла, а останалите летни, узрели леторасти скъсяваме на височина 20-30 см от терена.

За бордюрните рози височината е по-малка - 15-20 см. Върху тях натрупваме почва около 15 см и така растението зимува без проблем. Окастрянето на розовите храсти допринася до намаляване и спиране на вегетацията.

Удължаването на този процес при растенията е причина за тяхното измръзване. Трябва да се знае, че не ниските температури през зимата са причина за невъзможността на розите да презимуват. Евентуалното измръзване на розовите храсти е вследствие на високите ноемврийски, дори декемврийски температури. Те са причина растенията да продължат вегетацията си. Тъй като листата не са окапали, стъблото продължава да провежда соковете. В това състояние растението посреща ниските януарски температури, клетъчния сок замръзва и нарушава целостта на проводящата тъкан.

При саксийните видове:

Когато розите са в саксии са на собствен корен, зимният покой не е необходим. Растенията могат да продължат да изцъфтяват през зимата, ако има условия за тяхното нормално развитие.

А тези условия са главно нормална температура, която да не пада нощем под 10-12 градуса, и обилна светлина - остъклена тераса или зимна градина. Ако обаче с настъпването на зимата растенията започнат да етиолират, т.е. да растат тънки, дълги, с междувъзлия по-дълги от нормалните, това показва, че светлината не е достатъчна за растенията. Такива растения се пренасят в по-хладно помещение с температура 0-5 градуса, за да преустановят растежа си.

Обикновенно стационарните сандъци и кашпи са от естествен материал - дърво или керамика, който е добър изолатор на външната температура и презимуването на розовите храсти, засадени в тях е безопасно, ако се вземат същите мерки за предпазване, както за засадените директно в почвата рози.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Една от големите житейски и професионални каузи на бащата на българската кардиология проф. Александър Чирков в последните години беше създаването на супермодерна клиника във Варна.  Плановете му бяха в началото на 2019 г. да стартира нейното строителство.  "Варна е моят любим град и не напразно съм взел решение тук да направя една от най-добрите
И.д. президентът на Българския футболен съюз Михаил Касабов изпрати отворено писмо до министър-председателя на Република България Бойко Борисов с копие до министъра на младежта и спорта Красен Кралев и министъра на здравеопазването проф. д-р Костадин Ангелов с молба обявените на 23 ноември т.г. проектомерки за превенция на разпространението на
Швейцария е не само една от най-богатите страни в Европа, с една от най-добрите здравни системи. Тя е и с едно от най-високите равнища на заболеваемост и смъртност от COVID-19 в региона. Въпреки това много хора продължават да ядат и пият в ресторанти и барове, да пазаруват на оживени пазари, да се потят във фитнес центровете и да залагат в

Градина 24 / Цветя