Напишете дума/думи за търсене

Водата от чешмата убива растенията

Неподходящата вода за поливане може да причини смъртта на най-чувствителните стайни растения, а по-устойчивите да започнат да линеят.

Повечето хора поливат цветята с вода от чешмата, която в най-добрия случай е престояла известно време и се е затоплила до стайна температура. Това обаче съвсем не е достатъчно. Когато водата се остави да престои, единственият положителен ефект е, че вредният хлор от нея се изпарява, но само ако е огряна от слънцето.

Основният й недостатък остава - прекалено големи количества калций и магнезий. Растенията имат нужда от тях, но когато те постоянно се добавят в саксията, след 1-2 месеца почвата се пренасища. Алкализирането е вредно, защото пречи на усвояването на хранителните вещества и растенията започва да страдат от недостиг на калий, фосфор, желязо, манган, цинк и мед, а торенето не помага особено.

В такъв случай най-добре е почвата да се смени изцяло. Тъй като след месец-два проблемът се появява отново, е добре веднъж месечно да се подменя горният и слой - 2-3 сантиметра. Отличен вариант е да се използва кисел торф или загнили борови иглички. Така след всяко поливане твърдата вода ще става по-мека.

Най-добре е да поливате с дъждовна вода

Това може да стане, като водата се превари или филтрира. Тя може и да се подобрява с някаква киселина - фосфорна, лимонова или дори оцетна. Достатъчна е една чаена лъжичка на 2-3 литра вода. Подкиселяването ще се отрази благоприятно на домашните растения, особено на гардениите, азалиите, орхидеите и бромелиите.

Ето и няколко правила, които трябва да спазвате при поливането, за да имате красиви и здрави цветя:

Винаги поливайте сутрин.

Не удавяйте корените, защото може да изгният. В подложките също не трябва да има вода.

Сигурен начин да разберете дали цветето има нужда от поливане е да почукате с пръст по саксията. Ако кънти на сухо, е време за поливане.

Периодично оставяйте цветята на сухо.

Не изхвърляйте растение, което е увехнало. Потопете го заедно със саксията за една нощ във вода и има големи шансове да се възстанови.

Растенията с мъхести листа не трябва да се къпят и върху тях не бива да попада вода, тъй като може да изгният.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
И да падне карантината за страната ни България бе включена в списък на топдестинации за почивка, до които трябва да бъдат разрешени въздушни мостове от Великобритания това лято. Той е изготвен от 3 от най-големите авиокомпании, опериращи в Обединеното кралство, и включва 45 държави. Част е от искане до британското правителство да се откаже от
1. Когато сте на ваканция, как протича тя - стоите само в града, в който сте отседнали, или предпочитате да обиколите забележителностите около съседните му населени места? а) Когато съм почивка, искам да се излежавам някъде на топло, а не да обикалям забележителностите, състезавайки се със стотици хора кой да се снима пред тях първи
КЕВР определя колко да струва според нужните приходи и разходи на дружествата и затова има разлика в процентите От 1 юли средно цената на тока за домакинствата в България ще бъде намалена с 0,55%, съобщи председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов на онлайн брифинг. За Западна и Североизточна България цената на тока за

Градина 24 / Цветя