Напишете дума/думи за търсене

Важно за цветната градина сега

* В цветната градина всичко се нуждае от чести поливки и често разрохкване на почвата. Не се поливат само лалетата, зюмбюлите и нарцисите, луковиците на които трябва да се извадят, щом листата почват да завяхват и да пожълтяват. Редовно трябва да се полива и да се коси и тревата. Нужно е да се премахват прецъфтелите цветове на различните цветя в двора и в саксиите по балкони и тераси.

* Юни е време, в което плъзват по културните растения листни въшки и акари. Затова трябва внимателно да се следи евентуалното им появяване и при нужда да се вземат мерки.

* Във втората десетдневка на месеца засадете в лехите закаленият разсад на топлолюбивите едногодишни цветя, като агератума, тагетеса, бегониите, китайският карамфил, петуниите, флокса, цинията, целозията, градинския чай и др. Засаждането е най-добре да се направи в облачни дни или вечер, след 17 часа, и след това в продължение на няколко дни засенчвайте растенията.

* В същото време засадете закалените гергини и клубеновата бегония. За гергините изкопайте ямки с размери 30 х 30 см и ги запълнете с компост, смесен с дървена пепел и суперфосфат. За да завържете растенията, във всяка ямка забийте здрава пръчка с височина 1.5 м. Трябва да садите така, че кореновата шийка да е вкопана на 4-5 см. Гергините, които се размножават чрез резници, се садят на дълбочина 8-10 см. За клубеновата бегония трябва да се отдели място с шарена сянка и лека почва, богата на органичви вещества и да не е варовита. Тези растения ще цъфтят обилно при редовно поливане и подхранване чрез шербетуване.

* В края на месеца можете да започнете с изкопаването на луковиците на зюмбюлите (когато листата започнат да жълтеят и полягат), а след това и на лалетата. След изрязването на листата, стъблата и корените, луковиците се просушават навън или в помещение в продължение на 4-5 дни, изчистват се от излишните люспи и остатъци от корени и се съхраняват до есента в помещение с температура 20 градуса.

l В края на месеца засейте за разсад семената на двегодишните растения, като теменужките, маргаритките, незабравките и нощната теменужка. За тази цел подгответе специална леха на сенчесто място. Посевите покрийте с нетъкан материал, за да не пресъхне почвата. (ХФ)

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Свършете всичко неотложно в работата и предупредете, че излизате в отпуск 18 часа – горе-долу толкова прекарва всеки от нас в мислене за работа, в четене на служебни имейли и провеждане на разговори по работа по време на летния си отпуск. Това твърдят британски учени на базата на свое проучване. Това означава
Треньорът на "Левски" Георги Тодоров определено бе отчаян от състоянието на отбора и положението, в което се оказа при шестия си престоя начело на "сините". След поражението с 1:2 от "Славия" на "Герена" Тодоров обяви, че все по-малкото оставащи в тима футболисти нито са свежи, някои нямат и желание, а и всички трудно могат да бъдат мотивирани
180, с двама по-малко от вчера, са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица през изминалите 24 часа. За последното денонощие са направени общо 2591 PCR теста. Това показват данните в Националната информационна система Така общият брой на потвърдените случаи става 5677, от които 2538 активни

Градина 24 / Цветя