Напишете дума/думи за търсене

Защитни мерки за цветята през зимата

За успешното си презимуване някои растения изискват добро укритие през зимата. За тя снежната покривка не е достатъчна. Недостатъчно устойчиви на студ са и някои късно засадени и недобре вкоренили се тревисти многогодишни растения.

За запазване от измръзване върху растенията се поставят ПЯСЪК, ТОРФ, СУХИ ЛИСТА, СЛАМЕСТ ТОР, КЛОНКИ ОТ ИГЛОЛИСТНИ ВИДОВЕ и др. Освен това, чувствителните към студове рядко срещащи се растения се покриват с дървени скари, върху които се поставят листа или слама, като се осигурява достъп на въздух.

Виещите се и щамбовите рози се предпазват от зимните студове като се загърлят с почва на височина 30 см. Ако стеблата са дебели и неогъващи се, те може да се увият със слама и отгоре с дебела хартия или зебло. С почва се загърлят и голяма част от ХИБРИДНИТЕ РОЗИ, с които са засадени много градини.

В борбата срещу измръзването на растенията добри резултати дават НАПРЪСКВАНЕТО, ДЪЖДУВАНЕТО ИЛИ ПОЛИВАНЕТО на растенията и почвата вечерта преди понижаването на температурата. Изпаряващата се вода повишава температурата на почвата и лежащият над нея въздушен слой.

Задимяването също може да се използва за борба с измръзването. Димната завеса предпазва почвата и растенията от силна загуба на топлина.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Не отпада карантината за контактно лице при отрицателен тест, заяви Кунчев.  „Разликата в новата заповед на министъра е в дните, в които хората се поставят по карантина. Те стават 10 дни, а не 14. Карантинират се контактните в зависимост от близостта на общуване”, обясни главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев пред NOVA
Бившият секретар на ЦК на БКП проф. Стоян Михайлов е издъхнал на 90 г. тази нощ. Той е дядо на депутата от БСП Стоян Мирчев. За смъртта му съобщи във фейсбук синът му Михаил Мирчев - социолог и бивш кандидат за кмет на София от БСП: "Тази вечер нашият Татко. Проф. Стоян Михайлов си отиде. Спокойно и тихо след един прекрасен слънчев ден
На пътя Монтана-Видин, в района на разклона за с. Клисурица е възникнал пътен инцидент между товарен автомобил и микробус, съобщиха от МВР. Превозните средства затрудняват останалите участници в движението. Трафикът на превозни средства в района е ограничен. По първоначални данни, един е тежко пострадал

Градина 24 / Цветя