Напишете дума/думи за търсене

Стайните цветя имат нужда от дренаж

Особено това се отнася за видове, които не обичат обилното поливане и са възприемчиви на гъбични заболявания.

Керамзитът се намира лесно

Дренаж от керамзит се продават в специализираните магазини за цветя. Керамзитът се отнася към строителните материали и се използва за изолация. Прави се от глина и затова е хигроскопичен. В зависимост от размера на своята фракция, той се дели на дребен, среден и едър. В цветарството е прието да се използва средната и дребната фракция. При избора трябва да се ръководите от размерите на вашето растение и от диаметъра на отвора на дъното на съда. При по-голям отвор дребният керамзит може да се изсипе, а при прекалено малък отвор може да го запуши.

Най-добре е за големите стайни растения на дъното на саксията да поставите фракция керамзит от среден размер, с диаметър от 10 до 20 мм. Количеството му трябва да представлява една четвърт или една пета от височината на саксията, ако отсъства отвор на дъното за изтичане на водата. Ако има отвор, то е достатъчен и слой от 1 см. След това се добавя пясък и дренажът е готов. Можете да добавите почва и да садите цветето. След засаждането не трябва да забравяте, че почвата не трябва да е до ръба на съда, а на около 2 см по-ниско от него. За да предпазите почвата от пресъхване, отгоре можете да насипете слой ситен керамзит.

От керамика или пенопласт

Можете да използвате и керамичен дренаж. Той представлява наситнени части от керамични саксии. Това с успех са прилагали нашите баби. Размерът на натрошените части трябва да се съизмерва с размера на саксията. Поставете на дъното една или няколко части, като издадената им страна трябва да е обърната нагоре. След това насипете слой пясък от 0,5 до 5 см в зависимост от височината на саксията. След това добавете и почва и засадете растението. Ако съда има отвор за изтичане на водата, то задължително се погрижете за чинийка. Още повече, че много растения обичат да бъдат поливани по този начин.

Дренажът от пенопласт е удобен с това, че не е нужно да го купувате, него можете да намерите във вид на стара опаковка у дома. Пенопластът не попива вода, но това може да се поправи, ако му добавите хидрогел. Парченцата пенопласт се поставят на дъното, отгоре също така се добавя малък слой пясък и всичко е готово.

Кога да го сменяме?

При пресаждането на стайните растения старият керамзит е на-добре да се замени, тъй като при контакта с вода той се разрушава. Това обаче не става по-рано от 5-6 години. Керамичният дренаж е желателно да се измие и дезинфекцира в разтвор на калиев перманганат, за съжаление обаче, пенопласта ще трябва да изхвърлите.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
100% справедливост в тази система няма - да я направим по-малко несправедлива 9 социални министри - сегашната Деница Сачева и осем нейни предшественици на поста, се събраха на първата по рода си дискусия на “Клуб “24 часа” Визионери”. Деветимата обсъждаха как се стигна до сегашното състояние на пенсионната система
В разгорещена размяна на реплики по расовия въпрос на предизборния дебат между Доналд Тръмп и Джо Байдън кандидатът на демократите обвини държания глава, че "налива бензин във всеки расистки пожар", предадоха световните агенции, цитирани от БТА.  Байдън каза още, че Тръмп е сред най-расистките президенти, които САЩ са имали в съвременната история

Градина 24 / Цветя