Напишете дума/думи за търсене

Как да засадите висящо цвете като истински професионалисти

В този проект нагледно е показано как да пригодите саксия и да засадите цветята така, че да изглеждат неотразимо -висящи и цъфтящи.

Нивото на проекта е подходящо за напълно начинаещи и изисква съвсем малко помощни материали и инструменти.

Необходими материали:

l Разсад от цвете по избор (на снимките са използвани каскадни сини и лилави вълнисти петунии).

l Висяща саксия с дупки в страните.

l Смес за цветя (торфена компостна смес).

l Като начало подгответе цветята, които трябва да са с оформена коренна система, за да "хванат" по-добре в торфената смес. Изборът на растения може да бъде най-разнообразен, но в случая използваните петунии са особено подходящи, защото се разлистват по чудесен начин, който обхваща и скрива цялата саксия.

l Намирането на контейнер (саксия) с дупки не би трябвало да е проблем в добрите цветарски магазини, но ако все пак предложенията не отговарят на вашите нужди откъм размери, форма, цветове, то можете да приспособите предпочитания от вас размер саксия. Очевидно най-добрият и лесен за обработка вариант в този случай ще е пластмасова саксия, която се пробива лесно с подръчни материали.

Важно е да използвате подходящ обогатен торфен микс за цветя, а не по-грубата и тежка почва. Когато става дума за висящи растения, е по-добре почвената смес да е на по-едри частици, които образуват каналчета така, че да задържа достатъчно вода и въздух без да се налага да преполивате цветето. Циркулацията на въздух също е от голямо значение за доброто развитие на растението.

Как да засадите цветята правилно

Трикът с този проект е цветята да бъдат засадени така, че да се развият добре впоследствие. Започнете с нанасяне на две-три шепи от почвената смес на дъното на саксията. Намокрете леко с малко вода така, че сместа да се размекне, но не да стане на кал. Запълнете саксията до първия ред дупки. След това изравнете почвата и поставете първия ред коренчета. Върху тях изсипете следващия "етаж" от сместа, отново с малко вода. Не забравяйте да поставите корените така, че да стоят свободно преди да нанесете следващия слой.

Повторете упражнението и за следващите редове, в зависимост от размера на саксията.

След като подредите и последните, най-горни коренчета, покрийте с почва около 2 сантиметра и леко заравнете и притиснете горния пласт, за да образувате подходяща подложка за горния, основен ред цветя.

Техните корени могат да са ориентирани в средата на саксията така, че да не си пречат с долните.

Вашата висяща саксия е готова за окачване. Поливайте цветята редовно според изискванията за съответния сорт и след няколко седмици видът ще започне да се оформя така, че скоро след това саксията няма да се вижда изобщо.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
1. Когато сте на ваканция, как протича тя - стоите само в града, в който сте отседнали, или предпочитате да обиколите забележителностите около съседните му населени места? а) Когато съм почивка, искам да се излежавам някъде на топло, а не да обикалям забележителностите, състезавайки се със стотици хора кой да се снима пред тях първи
КЕВР определя колко да струва според нужните приходи и разходи на дружествата и затова има разлика в процентите От 1 юли средно цената на тока за домакинствата в България ще бъде намалена с 0,55%, съобщи председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов на онлайн брифинг. За Западна и Североизточна България цената на тока за
Световният художник си отиде на 84 години - дни преди общия рожден ден със съпругата му Жан-Клод - 13 юни Художникът Христо Владимиров Явашев, известен като Кристо, почина от естествена смърт на 31 май 2020 г. в дома си в Ню Йорк. Той бе на 84 години. Това бе съобщено в официалната му страница във фейсбук от близките му

Градина 24 / Цветя