Напишете дума/думи за търсене

Как да поливаме цветята, когато ни няма

Когато предстои отпуска, винаги на преден план излиза въпросът "Ами цветята?". Проблемът може да се разреши по няколко начина, всеки от които има положителни и отрицателни страни:

Да се налее вода в подложката. Този метод е опасен. Растенията не трябва да киснат във вода повече от няколко часа.

Да се поверят на близко лице, което да ги полива, без да ги премества. В такъв случай домакинята трябва да даде точни указания за всяко от растенията, за да не се случи преполиване, изсъхване или само повърхностно намокряне на пръстта.

Цветята да се пренасят в жилището на лицето, което ще ги полива. Така се съкращава трудът по поливането, но смяната на мястото не всякога е благоприятна, защото растенията отиват при друго изложение към светлината, друго движение на въздуха, а често и при друг състав на въздуха (може на новото място да има тютюнев дим или алкохолни пари).

Покриване на саксията с мъх. Така може да се запази влагата в продължение на 8-10 дни. Постъпва се така: саксията се оставя да кисне във вода 3-4 часа, след което се оставя да изтече непоетата вода, слага се върху подложката и пръстта й се покрива с мокър мъх или други инертни влагоемни материали.

Използване на вълнен конец за проводник на водата. Високо над растението се поставя съд с вода. В него се натопява дебел вълнен конец, единият край, на който е заровен на дълбочина 3-4 см в пръстта на саксията. Този метод се нуждае от предварително изпитване, понеже не всяка вълна провежда водата с еднакъв капацитет.

Капилярно напояване. И при него проводник на водата е вълнен конец, но за разлика от предходния метод водата се изкачва по конеца, единият край, на който е втикнат в дренажния отвор на саксията.

За този начин на поливане е изработен и специален уред. Той се състои от плитък съд, в средата на който се издига надлъжно набразден шип.

Съдът се пълни с вода. Конецът се поставя във водата, единият му край се издига, минава по една от вдлъбнатините на шипа и стига до върха му. Съдът се захлупва с капак с отвор за шипа и шипът минава през този отвор.

Тогава върху капака се поставя саксията така, че шипът да влезе в дренажния ѝ отвор.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Оцелял след прострелване със седем куршума съдружник на Васил Божков и други представители на софийския ъндърграунд излязоха в триъгълника на властта Продължаващият вече близо месец протест в триъгълника на властта, даде повод на анализатори да видят в него поколението на образовалите се по света млади българи, известни и като поколението Z
3-годишно дете е в тежко състояние в плевенската болница, след като беше блъснато извън пътното платно на улицата, на която живее. Момченцето е било пометено от водач, който дори не спрял. Очевидци твърдят, че зад волана бил 17-годишен младеж, син на бивш полицай. Малко по-късно на местопроизшествието се появил баща му, който твърдял
За първите шест месеца на годината са регистрирани 26 нотификации за заразено със салмонела пилешко месо от Полша. За сравнение – общо сигналите за нарушения в храните у нас в периода от 2015 до 2019 г. са общо 5. Почти всяка седмица Българската агенция по безопасност на храните получава сигнали и унищожава десетки тонове заразено със салмонела

Градина 24 / Цветя